«Με τον Θεό και την φύση δεν μπορούμε να τα βάλλουμε. Αντέξαμε αυτή την φορά», σχολίασε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου την κατάσταση που προκλήθηκε στην περιοχή από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου. «Η άποψη αυτή δεν είναι αποδεκτή», λέει ο συνδυασμός του Κώστα Πιστιόλα.
Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη καθώς τέθηκαν ερωτήματα από το συνδυασμό «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά» του Κώστα Πιστιόλα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Πιστιόλας έθεσε ερώτημα για το εάν ο τρόπος κατασκευής των νέων έργων έχει προβλέψει αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.
Ο σύμβουλος εξάλλου του συνδυασμού «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά» Πάνος Καψάλης ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για σημεία στα οποία παρατηρήθηκαν προβλήματα (όπως στον Αγ. Κωνσταντίνο και στη Χαριλάου Τρικούπη).
Η αντιποίτευση κάνει λόγο για ελλιπέστατους καθαρισμούς των φρεατίων, α απουσία έργων θωράκισης έναντι των διαρκώς αυξανόμενων, λόγω της κλιματικής κρίσης, κινδύνων, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας και πολυδάπανες εκδηλώσεις. «Τα σημάδια είναι εδώ και πρέπει να υπάρξει σωστός σχεδιασμός για το μέλλον», λέει.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου προβλήματα προέκυψαν εκεί που δεν έχουν γίνει έργα. « Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι. Προσπαθούμε όμως καθημερινά», σημείωσε επισημαίνοντας πως χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων για ποτάμια και ρέματα και πως ο δήμος έχει κάνει πρόσφατα υδρολογική μελέτη.
Η τοποθέτηση του Κώστα Πιστιόλα:
«Η πρώτη ερώτησή μου έχει να κάνει με το αν τα νέα έργα, ο τρόπος που κατασκευάστηκαν, έχουν προβλέψει φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε το Σαββατοκύριακό. Δεν θέλουμε να γίνουμε ούτε μάρτυρες ούτε προφήτες. Θέσαμε το θέμα. Παρατηρήθηκε πλημμυρίδα σημείων όπως στο μέσο της Χ. Τρικούπη. Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα σε αρκετά σημεία και πήραμε απάντηση ότι λαϊκίζουμε. Μακάρι να λαϊκίζαμε και να μην γινόταν όσα έγιναν. Δεν μπορώ να μην εξάρω βέβαια το πώς λειτούργησε η Τεχνική Υπηρεσία, αξίζουν συγχαρητήρια».
Η τοποθέτηση του Πάνου Καψάλη
«Θέλω να αναφερθώ στο φαινόμενο του περασμένου Σαββατοκύριακου στην περιοχή μας. Τον Σεπτέμβριο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχα κάνει ερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση και είχα λάβει απάντηση από τον Γ.Γ. κ. Τζιώλη ότι αφηγήθηκα έκθεση ιδεών. Δεν πέρασαν τρεις μήνες.
Να ζητήσω να βαθμολογήσει ο κ. Τζιώλης αυτή την έκθεση με βάση τα συμβάντα στην πόλη μας και τον προκαλώ να ανατρέξει στην καταγεγραμμένη συνεδρίαση αν δεν θυμάται τι είχα πει.
Αυτά που λέμε δεν τα λέμε για να γίνουμε χαιρέκακοι. Τα λέμε για να προλάβουμε. Θέλω να μου πείτε τι μέτρα θα λάβετε για τα σημεία που έχουμε πει (Αγ. Κωνσταντίνο, Χαριλάου Τρικούπη κλπ), στα οποία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα».
Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαναστασίου
«Το πρόβλημα ξεκινάει χρόνια πίσω και συγκεκριμένα πράγματα. Το ανατολικό κομμάτι πάνω από Χ. Τρικούπη, Φιλελλήνων, Κατράκη, Αρακύνθου, έχουμε θέμα δυσκολίας απορροής γιατί δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων. Έχουμε κάνει μελέτη για αυτό, χρειάζονται 3,5 εκ. ευρώ και πρέπει να χρηματοδοτείται τέτοιο έργο, πρέπει να βγει τέτοια πρόσκληση. Προσπαθούμε στα έργα που κάνουμε να ξεχωρίζουμε τα δίκτυα των ομβρίων από της αποχέτευσης.
Το Αγρίνιο έχει παντορροϊκό σύστημα και το αλλάζουμε. Οι αγωγοί είχαν διπλά λύματα και δεν άντεχαν. Οι σωλήνες δεν μπορούσαν να δεχθούν άλλα όμβρια. Αυτό έγινε στην Χ. Τρικούπη. Θυμάστε την Μαβίλη; Δεν κράτησε νερό, όπως και κανένας πεζόδρομος. Χρόνια τώρα έκλεινε το τούνελ κάθε φορά που είχε βροχή. Το διορθώσαμε. Στην Νεάπολη δεν αντέχει η διατομή και το νερό περνάει από πάνω. Σχεδιάστηκε προ ετών στον παλιό εθνικό δρόμο Αγρινίου-Ιωαννίνων. Πλέον δεν αντέχει. Θα πρέπει να αλλάξουμε και να διαστασιολογήσουμε διαφορετικά τις υποδομές μας. Θυμάστε τι είχε γίνει όταν γέμισε η ΕΛΕΠΑΠ νερά; Τρεις σωλήνες είχαν βάλει εκεί και κάναμε έργο καινούργιο για να μην πλημμυρίζει κάθε φορά που κατέβαζε νερό.
Δεν μπορεί να έχει γίνει επέκταση σχεδίου πόλης ανατολικά χωρίς επέκταση του δικτύου ομβρίων. Στα νέα έργα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Προβλήματα είχαμε εκεί που δεν έχουν γίνει έργα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι. Προσπαθούμε όμως καθημερινά. Η πόλη άντεξε και τα ύψη βροχής ήταν τεράστια. Ούτε προειδοποίηση υπήρχε. Έλεγαν για 15 χιλ. βροχής και ο σταθμός Αγγελοκάστρου στις 22:00 έλεγε 240 και η Γαβαλού 125.
Στο Αγρίνιο ήταν εντονότερο το κύμα. Δοκιμάζονται οι αντοχές των συστημάτων μας και προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε. Το να αλλάξουμε όλο το δίκτυο του παντορροϊκού συστήματος της πόλης δεν γίνεται.
Έχουμε κάνει όμως πολλή δουλειά. Για τα χρήματα για την πολιτική προστασία προστασία αναμένεται πρόγραμμα για εντάξεις από το ΕΣΠΑ. Βάζαμε κάθε φορά που έβγαινε κάτι παρεμφερές. Λυκοραχίτης, το κομμάτι στην ΕΛΕΠΑΠ και άλλα που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Είναι της Περιφέρειας αλλά προσπαθούμε να συνδράμουμε. Να ξεκαθαρίζουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες ποιων. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την πόλη και τον Δήμο. Με τον Θεό και την φύση δεν μπορούμε να τα βάλλουμε. Αντέξαμε αυτή την φορά.
Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε. Χρειάζονται πολλά χρήματα, χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων που θα αφορά τα ποτάμια και τα ρέματα. Κάναμε υδρολογική μελέτη πρόσφατα. Έδειξε ότι το ρέμα του Ρεμπελιά πλέον χρειάζεται διπλάσιο αγωγό ομβρίων από τον αγωγό που έχει. Είναι έργο που έγινε σχετικά πρόσφατα. Κάνουμε πολλή δουλειά. Όλα τα χρόνια τώρα ποτάμια γίνονταν τόσοι δρόμοι στο Αγρίνιο. Πρέπει να χειριζόμαστε κάποια πράγματα με ιδιαίτερη σοβαρότητα».