Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Αγρίνιο: Συζητώντας για την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας

Αγρίνιο: Συζητώντας για την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας


«Η σημασία του καπνού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Αγρινίου. Ο ρόλος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και οι προοπτικές αξιοποίησης», είναι το θέμα της σημαντικής ημερίδας που είναι σε εξέλιξη, πρωί Κυριακής 10 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο.

Λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του κτιρίου του παραρτήματος  Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ που είναι συνδιοργανωτής με την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς, παρουσία εκπροσώπων φορέων και των αυτοδιοικητικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί η ιστορία του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και οι πρωτοβουλίες της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς για την αξιοποίηση του και τη δημιουργία Μουσείου Καπνού καθώς επίσης και οι απόψεις του ΤΕΕ επι του θέματος.

Σε δηλώσεις του για την ημερίδα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας ανέφερε:

“Ο καπνός έχει αφήσει μία βαριά ιστορία στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στο Αγρίνιο και την περιφέρειά του. Έχει αφήσει  μία τεράστια κληρονομιά, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανήκουν και αυτά τα κτίρια. Κάποια έχουν αξιοποιηθεί και κάποια όχι. Ένα από αυτά που έχουν αξιοποιηθεί είναι  του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο. Το Τεχνικό Επιμελητήριο με Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία έλαβαν την πρωτοβουλία να επαναφέρουν τη συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για τα κτίρια που δεν αξιοποιήθηκαν.

Προσφάτως, το Τεχνικό Επιμελητήριο δια μέσου της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Αρχιτεκτονικού Πειραματισμού, απέδειξε την αναγκαιότητα ο πρώην Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου να γίνει διατηρητέο κτίριο και να απολαμβάνει την προστασία που απολαμβάνουν αυτά τα κτίρια. Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη συζήτηση για το πως τελικά θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα τέτοιο κτίριο και τι θα μπορούσε να αποφέρει στην κοινωνία και την πόλη του Αγρινίου“.

 

Ο Πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σκιαδάς δήλωσε:

“Η εκδήλωση σήμερα είναι ένα ώριμο φρούτο μίας προσπάθειας που ξεκινήσαμε ως Εταιρεία εδώ και 10 χρόνια. Πρώτα με τον Παπαπέτρου κάναμε μία μεγάλη ημερίδα. Στην αρχή κάναμε μία σειρά διαβημάτων που είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης σήμερα. Έχουμε κάνει σε συνεργασία με κάποιους ανθρώπους της περιοχής μας μία προμελέτη και μία πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διατεθεί αυτό ο πρώην Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου για να γίνει Μουσείο Καπνού.

Θα συζητήσουμε λοιπόν πάνω στην πρόταση και θα ενημερώσουμε για τις ενέργειες που κάναμε μέχρι σήμερα. Ζητάμε τη συνδρομή του κόσμου και των φορέων έτσι ώστε να συνεχίσουμε στο επόμενο βήμα. Το οποίο είναι να συσταθεί ένας τοπικός φορέας στον οποίο να δέχεται το Υπουργείο Γεωργίας να μεταβιβαστεί ο χώρος. Ένας φορέας που να έχει σχέση με το Δημόσιο και μετά την αποδοχή αυτή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες”.


 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.