Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Παγκόσμια Ημέρα νεφρού: Το μήνυμα και τα αιτήματά του Συλλόγου Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας που εκπροσωπεί 150 νεφροπαθείς, με αφορμή την ημέρα αυτή δίνει το μήνυμά του και εκθέτει τα αιτήματα του συλλόγου και των νεφροπαθών της περιοχής, των οποίων η ζωή  καθημερινά εξαρτάται από την καλή λειτουργία των μονάδων Τεχνητού Νεφρού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.Η πρωτοβουλία ανήκει στην διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια. Τα νεφρά είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό.
Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.
Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μια συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Διαφορετικά οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.
Η παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.
Σαν Σύλλογος Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας που στο νομό μας εκπροσωπεί 150 νεφροπαθείς που καθημερινά η ζωή μας εξαρτάται από την
καλή λειτουργία των μονάδων Τεχνητού Νεφρού τιμώντας την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ.
Αγωνιζόμαστε και ζητάμε:
Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, είτε Δημόσιες είτε Ιδιωτικές, πέραν από τις κατά τον νόμο προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, πρέπει να είναι στελεχωμένες με εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Να γίνει εθνική προτεραιότητα η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη, μέσα από ένα αποτελεσματικό Σύστημα υγείας, με στόχο την μείωση των περι-στατικών νεφρικής ανεπάρκειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεφροπαθών.
Την εφαρμογή πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την αιμοδοσία και την προσφορά οργάνων σώματος (Νεφρών) για μεταμόσχευση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.