Τετάρτη, Σεπτέμβριος 18, 2019

Τα «άλλα» σημαντικά που μας μετέφερε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας

eido

Τα όσα είπε για τις φυσικές/ανθρωπιστικές καταστροφές και την αντίδραση κράτους και εθελοντών μέσα στις μεγάλες κρίσεις ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και προέδρος Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας της χώρας, μπορείτε να τα διαβάστε στο καινούριο «Γεγονός» που κυκλοφορεί, υποθέτω ότι και εδώ στο «news» κάποια στιγμή θα ανέβει κάτι σχετικό. Η εκδήλωση στο Επιμελητήριο από δήμο και εθελοντές πυροσβέστες ήταν ενδιαφέρουσα, μερικά από αυτά που ειπώθηκαν ήταν εντυπωσιακά, ίσως όμως όχι αυτά που θα ήθελε ο πολύς κόσμος. Όταν σου λέει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το που θα γίνει σεισμός αλλά τι να το κάνεις όταν ο χρόνος μπορεί να είναι από ώρες μέχρι χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι δεν σε βοηθά να ξέρεις πόσες μέρες θα μείνεις εκτός σπιτιού. Η διαφορά νοοτροπίας που περιέγραψε ο κ. Λέκκας μεταξύ ημών και των Ιταλών είναι εντυπωσιακή. «Οι Ιταλοί εκκένωσαν μια περιοχή όπως όλη η Αιτωλοακαρνανία και την έστειλαν αλλού, φανταστείτε κάτι τέτοιο να επιχειρούσαμε να το κάνουμε εδώ, να μην μπορείς χωρίς άδεια να πας ούτε να πάρεις εσώρουχα στο σπίτι σου, τι θα γινόταν…» Χάος, είναι η απάντηση.

Ο κ. καθηγητής όμως είπε και μερικά άλλα, από αυτά που τα λέμε παραλειπόμενα και που τα διαπιστώνει μόνο κάποιος που πέφτει πάνω στις μεγάλες κρίσεις. Εκεί που αποκαλύπτεται από τι υλικό είναι ο καθένας, εκεί που οι ιδεολογίες πάνε περίπατο και το ποιος είναι ανθρωπιστής και αλληλέγγυος κρίνεται σε αληθινές συνθήκες και όχι με επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις… Έκανε αναφορές σε μερικά συμβάντα παγκόσμια και σε μερικά δικά μας, ελληνικά. Μου έκαναν τόση μεγάλη εντύπωση που σταχυολογώ:

-Σε κάποιες φυσικές καταστροφές εμφανίστηκαν ακόμη και… 6.000 εθελοντικές οργανώσεις! Σε χώρες όπως η Κίνα ο εθελοντισμός είναι κρατικά κατευθυνόμενος, σε χώρες όπως η Ιαπωνία δεν μπορείς καν να βοηθήσεις ως εθελοντής χωρίς σχετικές άδειες, κάτι που ισχύει και για την Ιταλία που νομίζουμε ότι μας μοιάζει… Στο Κασμίρ και το Νεπάλ η βοήθεια έπεσε θύμα θρησκευτικών διαφορών μεταξύ Ινδίας, Κίνας και μουσουλμάνων του Πακιστάν. Όπου εμπλέκονται μουσουλμανικές οργανώσεις πρέπει να ξέρεις ποια φατρία και ποια αίρεση κάνει κουμάντο! Στην καημένη την Αϊτή τα κουμάντα τα έκαναν ένοπλοι μαφιόζοι και απίθανες «επιτροπές» με αποτέλεσμα η βοήθεια να μην πηγαίνει πουθενά. Τελικά στάλθηκαν κυανόκρανοι και μετά αμερικάνικος στρατός. Όπως είπε ο κ. Λέκκας «συχνά οι καταστροφές είναι αιτία για πολιτικές παρεμβάσεις»…

-Θέλετε να ακούσετε και τα δικά μας; Σίγουρα είστε προετοιμασμένοι να δείτε το θέμα από την πλευρά ενός επιστήμονα που δεν σταματά μόνο στην αγάπη και την αλληλεγγύη αλλά παρατηρεί βαθύτερα αποτελέσματα από κρίσεις όπως ένας σεισμός ή το προσφυγικό;

1.Στον σεισμό της Κεφαλονιάς η βοήθεια που έφτασε στο Ληξούρι ήταν δεκαπλάσια από όση χρειαζόταν η περιοχή! Αυτό έκανε τους κατοίκους να έχουν αγαθά δωρεάν αλλά «θανάτωσε» την τοπική αγορά προκαλώντας μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων!

2.Στον ίδιο σεισμό έφτασε στο Αργοστόλι καράβι για να μείνουν μέσα οι πληγέντες. Από τις δύο χιλιάδες θέσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή, τις… 1500 κατέλαβαν Ρομά από σχεδόν όλη την Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι που συνέρρευσαν στην περιοχή και δεν ήταν κάτοικοι! «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τέχνασμα με άλλο- υποτίθεται πιο καλό- καράβι που είπαμε ότι έφτασε για να εγκατασταθεί μέσα όποιος ήθελε, προκειμένου οι άσχετοι να κατέβουν από το κανονικό και να μείνουν μέσα όσοι είχαν ξεσπιτωθεί»!

3.Στην Ειδομένη η κατάσταση- πλην λίγων πιστοποιημένων και σοβαρών οργανώσεων- ήταν αυστηρά κατευθυνόμενη από διάφορα συμφέροντα, χώρες και πολιτικές επιδιώξεις, όπως είπε: «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, ο νοών νοείτω, λίγοι είχαν καλό σκοπό, άλλοι ξεσήκωναν τον κόσμο για δικούς τους λόγους, άλλους τους βρίσκαμε με ασυρμάτους και όπλα στα πορτμπαγκάζ», τόνισε ο κ. καθηγητής!

4.Στα νησιά για το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπου έχει μεταβεί πάμπολλες φορές, συμμετέχοντας στις ομάδες ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση: Δεκάδες οργανώσεις αγνώστων στοιχείων, προέλευσης και επιδιώξεων. Οι αληθινοί εθελοντές ξεχώριζαν. Γινόταν… διαγωνισμός από οργανώσεις για το ποιος θα «πρωτοσώσει» πρόσφυγες. Οι εξαντλημένοι έβλεπαν 3 ή 4 ομάδες να τους τραβούν προς το μέρος τους! Ο στόχος ήταν να τους «χρεωθούν» γιατί υπήρχε αμοιβή! Προέλευση της αμοιβής; Ομιχλώδης! Υπήρχαν άτομα που έδιναν παραγγέλματα όπως και ειδικοί φωτογράφοι που έμπαιναν στο νερό για να πιστοποιήσουν ποιος διέσωσε ποιον! Οι πιο πολλές εικόνες που έχουμε από τις βάρκες με τους πρόσφυγες είναι τέτοιας προέλευσης…

Εντυπωσιακά πράγματα. Κάποιος, κάποτε πρέπει να μας εξηγήσει κι εμάς μερικά από αυτά…

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.