Πέμπτη, Οκτώβριος 17, 2019

Τα αντιπλημμυρικά μπλόκια και οι κίνδυνοι για την πανίδα στην παραποτάμια ζώνη της Νέας Αβώρανης

Γράφει ο Νίκος Πατερέκας

Δεν μπορώ όταν έχω μεγαλώσει σε έναν τόπο & αγαπώ τόσο την φύση και μου έχουν μείνει χαραγμένα μέσα στο μυαλό και την καρδιά βιώματα από παιδί που παίζαμε στο ποτάμι πιτσιρίκια και ήταν ανέπαφο να μην εκφράσω την θλίψη μου για κάποια πράγματα.

Καταρχάς δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτό το μηχάνημα έχει και αυτός μια οικογένεια να ζήσει κάποιος του ανέθεσε το έργο αυτό να το διεκπεραιώσει, δεν είναι δική του ευθύνη.

Όταν πάρθηκε η απόφαση να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά μπλόκια κατά μήκος της παραποτάμιας ζώνης της Νέας Αβώρανης για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμύρων ίσως οι υπεύθυνοι δεν αναλογίστηκαν ότι εκεί στην παραποτάμια ζώνη ζουν πάνω από 90 είδη πουλιών καταγεγραμμένα από μένα όλα αυτά τα χρόνια, θηλαστικά όπως ασβοί, αλεπούδες, κουνάβια, αγριογούρουνα, και πλήθος άλλων ζώων που χρησιμοποιούν το ποτάμι & παραποτάμια βλάστηση για να επιβιώσουν.

Ξέρω πως η φύση θα βρει τον δρόμο της και θα συνηθίσει τις νέες αλλαγές, ίσως χρειαστεί τον χρόνο της να το συνηθίσει. Αλλά άλλο φτιάχνω μπλόκια για πλημμύρες και χαλάω και ένα κομμάτι της παραποτάμιας ζώνης, νέα πλατάνια και φυτοφράχτες που είναι τόσο σημαντικά και παράλληλα τόσο λίγα στην περιοχή του ποταμού.

Και τα ζώα; Τα σπίτια τους; στην δεύτερη φωτογραφία που αναρτώ εκεί που είναι πατημένο από μηχανήματα είχε χρόνια ασβός φωλιά, ένα πολύ ωφέλιμο πλάσμα που σώζει τους αγρότες της περιοχής από τα τρωκτικά που λυμαίνονται τις ρίζες των καλλιεργειών και οι αγρότες το ξέρουν γιατί έχω καλές σχέσεις με τους αγρότες του χωριού !

Είναι σαν να ξυπνάς ένα πρωί και να βλέπεις έξω από το σπίτι σου μηχανήματα να καταπατούν, να καταστρέφουν και αυτό σε πλαίσια μιας πρόληψης καταστροφών χωρίς όμως κάποια περιβαλλοντική μελέτη.

Και θα ήθελα να θέσω προς τους υπευθύνους δύο ερωτήματα :

1ον) σκεφτήκατε να φτιάξετε μπλόκια μέσα στην ερημιά για να μην πλημμυρίσουν τα χωράφια; που υπάρχει και αύλακας και τα νερά καταφεύγουν φυσικά στα πλαινά, όπως και η κοίτη του ποταμού της Ερμίτσας έχει πολύ μεγάλο πλάτος και αποφεύγει να γεμίσουν νερά και οι παρακείμενες περιοχές;

Και 2ον) είπατε να βάλατε στο μάτι και να »φάτε» την πιο φυσική περιοχή του χωριού και την γέφυρα του χωριού την έχετε εγκαταλελειμμένη, έρμαιο του καιρού και των βροχών. Αλλά ένα ξέρω σαν Αβωρανίτης πως αν δεν έχεις μεγαλώσει σε έναν τόπο, δεν είσαι από εκεί, και δεν τον αγαπάς πως περιμένεις να πονέσεις έναν τόπο; Αυτό προς σκέψη όλων και υπευθύνων.

  *Ο Νίκος Πατερέκας κατάγεται από την Νέα Αβώρανη Αιτωλοακαρνανίας και ζει στο Αγρίνιο. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος άγριας ζωής, εθελοντής-ερευνητής άγριας ζωής και γνωστός στην περιοχή ακτιβιστής πάνω σε θέματα προστασίας των άγριων ζώων & του φυσικού περιβάλλοντος που διαβιούν. Συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για την ανάδειξη των προβλημάτων της άγριας ζωής, παράλληλα με πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ οργανώσεις στην χώρα μας, με έντονη δράση σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με ντόπιους κατοίκους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.