Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Τα δύο πανίσχυρα επιχειρήματα του Ιερόθεου

Τα δύο πανίσχυρα επιχειρήματα του Ιερόθεου

Δεν χρειαζόταν να αποτυπώσει γραπτώς τις σκέψεις του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που έκανε από τους πρώτους στην χώρα.

Είχε ήδη πετύχει μια μεγάλη νίκη. Οι παραλογισμοί ιεραρχών όπως του Μητροπολίτη Κυθήρων που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ακούγονται πλέον ακριβώς όπως είναι. Αστείοι, για γέλια.

Το καταπληκτικό όμως κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα ο Ιερόθεος πέτυχε κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: τελείωσε ιδεολογικά και θεολογικά τα μόνο λογικοφανή επιχειρήματα που παρουσίαζαν οι ένθεοι πολέμιοι της επιστήμης.

Το ένα είχε να κάνει με τον φόβο, την αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο φακέλωμα πυ ακούγονται δεξιά κι αριστερά. Είπε στον κόσμο απλά κατανοητά ο φωτισμένος ιεράρχης ότι τα παιδιά όλων μας ήδη κάνουν όσο μεγαλώνουν 16 εμβόλια και παίρνουν για το καθένα την ανάλογη πιστοποίηση. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα συζήτησης εδώ παρά μόνο απλά και απτή δειλία δήθεν παλικαράδων…

Το δεύτερο ήταν ακόμη πιο σημαντικό. Μπήκε στην θεολογική κουβέντα για το αν ο Θεός “θέλει” να παρεμβαίνουμε στην φύση, αν “θέλει” με τεχνητά μέσα ο άνθρωπος να παρεμβαίνει ως ένας “μικρός θεός” πριν τον θάνατο του είδους του. Και τελείωσε την κουβέντα και σε αυτό το επίπεδο λέγοντας απλά ότι ο Θεός μας έφτιαξε με τέτοιο τρόπο ώστε, ναι, να βρίσκουμε εμβόλια και να εξασφαλίζουμε ίαση και πρόληψη. Επιχείρημα ανακουφιστικό, λυτρωτικό και συνάμα αποδεκτό ακόμη κι αν δεν πιστεύεις καν στον Θεό! Τόσα απλά, τόσο κατανοητά, τέλος οι δήθεν θεοσεβείς πολέμιοι της ζωής!

Η προσφορά του συγκεκριμένου ιεράρχη και αυτές τις μέρες όπως και μέσα στην κρίση, είναι τεράστια. Θα αποτιμηθεί ιστορικά, δε, στο άμεσο μέλλον με τρόπο που θα είναι ίσως πιο ευκρινής στον πολύ κόσμο.

Γ. Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.