Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Τα επικοινωνιακά φληναφήματα της δημοτικής αρχής Αγρινίου για το μεταναστευτικό

Τα επικοινωνιακά φληναφήματα της δημοτικής αρχής Αγρινίου για το μεταναστευτικό


Ερωτηματικά αλλά και προβληματισμό για τον τρόπο που διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα προκαλούν οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής Αγρινίου σχετικά με τη σύσκεψη που επρόκειτο να γίνει σήμερα με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της η σύσκεψη «ματαιώθηκε με παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου». Η φράση αυτή είναι αρκετή για να συμπεράνει κανείς πως για να απαιτηθεί η παρέμβαση του σημαίνει πως είτε είχε παντελή άγνοια για μια σύσκεψη που θα διοργανώνονταν σε απόσταση… λίγων μέτρων από το γραφείο του, είτε γνώριζε και αναδιπλώθηκε όταν έγινε αντιληπτή η σκοπιμότητα της. Και τα δυο ενδεχόμενα δεν είναι ενθαρρυντικά…Για να απαιτηθεί πάντως «παρέμβαση» δημάρχου υπονοείται πως κάποιος συνεργάτης του έκανε λάθος χειρισμούς.

Η σύσκεψη στο Αγρίνιο επρόκειτο να γίνει με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που κάλεσε εκπροσώπους δήμων και αγροτικών συνεταιρισμών για να συζητηθεί το ενδεχόμενο απασχόλησης μεταναστών-προσφύγων ως εργατών γης και παράλληλα να διαμείνουν σε κατοικίες της περιοχής. Σχετικές συσκέψεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές ενώ οι σκέψεις του ΔΟΜ φέρεται να ήταν γνωστές στη δημοτική αρχή από τον περασμένο Μάιο.

Το θέμα επανήλθε με έμφαση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα νησιά όπου μετέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να εγγράψουν τους πρόσφυγες και δικαιούχους επικουρικής προστασίας στο πρόγραμμα Helios. Σκοπός του είναι να παρέχεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες διοικητική υποστήριξη για να εξασφαλιστεί ότι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, και να υποστηριχθούν στην εύρεση κατοικίας προκειμένου να διασφαλίσουν μακροχρόνια διαμονή σε διαμερίσματα που θα ενοικιάσουν.

“Ουδέποτε τέθηκε θέμα μεταφοράς προσφύγων- μεταναστών στο Αγρίνιο. Είναι μια συζήτηση η οποία, για την κοινωνία του Αγρινίου, δεν υφίσταται” αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου επαναλαμβάνοντας τη θέση Παπαναστασίου που φαντάζει…ηρωική. Μόνο που καμια συζήτηση γενικώς δεν έγινε για τη διαχείριση του ζητήματος με συμμετοχή των αυτοδιοικητικών και πολιτικών εκπροσώπων του τόπου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.