Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Γεγονότα στο Αγρίνιο πριν 20 και πριν 10 χρόνια

Ανά τακτά διαστήματα το agrinionews.gr θα αναδημοσιεύει τη στήλη της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ αναφορικά με τα θέματα που απασχόλησαν το Αγρίνιο πριν 20 και πριν 10 χρόνια. Η νεώτερη ιστορία της πόλης έχει το δικό της ενδιαφέρον αν και όπως προκύπτει κάποια θέματα που απασχόλησαν έχουν ομοιότητες με το σήμερα. Διαβάστε λοιπόν τις ειδήσεις αρχές Ιανουαρίου 1997 και αρχές Ιανουαρίου 2007:

Συνοδευτικά τωης ανάρτησης μια φωτογραφία του Πεζοδρόμου της Ηλία Ηλιού, πριν 20 περίπου χρόνια. (φωτό Γιαννης
Συνοδευτικά της ανάρτησης μια φωτογραφία του Πεζοδρόμου της οδού Ηλία Ηλιού, πριν 20 περίπου χρόνια (φωτό Γιαννης Κουτρουμπούσης)


ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ: 
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1997

Παραδόθηκε στο έλεος της καταστροφής το Μεσολόγγι
Τεράστιες καταστροφές προξένησε η φοβερή καταιγίδα που έπληξε την περασμένη Παρασκευή το Μεσολόγγι.
Από τις 6 το πρωί άρχισε η τρομακτική νεροποντή που συνέχισε με αμείωτη ένταση έως τις 9.30. Η δύναμη και η ποσότητα του στοιχείου της φύσης ήταν τόσο I μεγάλες, ώστε η Ιερή Πόλις ; του Μεσολογγίου τρεισήμισι ώρες αργότερα, κυριολεκτικά επέπλεε πάνω στο νερό. Σε πολλά σπίτια και καταστήματα η βροχή κατέστρεψε περιουσίες, αφού στο εσωτερικό τους το ύψος του νερού έφτασε έως και ένα μέτρο. Άνθρωποι κινδύνεψαν, ζώα πνίγηκαν, αυτοκίνητα σε δρόμους και πυλωτές πολυκατοικιών καταστράφηκαν, καλλιέργειες πολλών στρεμμάτων αφανίστηκαν.

Τρίτος κόσμος
Κάθε πέντε ήμερες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του, ταξιδεύοντας στον εθνικά δρόμο του νομού μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησαν οι αστυνομικές διευθύνσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το χρόνο που μας πέρασε, σε 1817 τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στο νομό, 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, 126 τραυματίστηκαν βαρεία (ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων πέθαναν αργότερα ή έμειναν για πάντα ανάπηροι) και 641 τραυματίστηκαν ελαφρά.
Είναι γεγονός όχι το σαραβαλιασμένο και απαρχαιωμένο εθνικό οδικό δίκτυο του νομού, δεν παρέχει πλέον καμία ασφάλεια στους ταξιδιώτες, που κάθε χρόνο αυξάνονται, ενώ η κατάσταση του δικτύου ολοένα και χειροτερεύει.
Η εξάλειψη του κινδύνου και η μείωση των πιθανοτήτων τροχαίου ατυχήματος επαφίεται μόνο στην εμπειρία και στην προσοχή των οδηγών και κάποτε στην καλή τύχη.
Κατά τα άλλα μπαίνουμε στο 2000. Ολοταχώς…

Σε νέες κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι
Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων με καταλήψεις των εθνικών οδών και συλλαλητήρια, αφήνουν στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αιτ/νίας.
Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από την συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών, που πραγματοποιείται στη Λάρισα σε αρνητικό κλίμα, αφού τα αποτελέσματα του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, δεν αφήνουν μηνύματα αισιοδοξίας. Οι συνδικαλιστές-αγρότες του νομού όμως, δεν αποκλείουν και τις κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις αγορές στα καπνά εσοδείας 1996, αλλά και την αναθεώρηση της κοινής οργάνωσης αγοράς στο προϊόν, που αν εφαρμοσθεί, θα έχει τραγικές συνέπειες σε χιλιάδες Αιτωλοακαρνάνες καπνοπαραγωγούς.
Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι του νομού, πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις με μοναδικό θέμα τις καλύτερες τιμές στο γάλα. Την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νομού και αναμένεται να αποφασισθεί η ημερομηνία διακοπής της τροφοδοσίας των γαλακτοκομικών και τυροκομικών επιχειρήσεων, με αίτημα την άμεση αύξηση της τιμής του γάλακτος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΠΑΪΜΠΑ
Με την πρώτη ψιχάλα στις αρχές και στο τέλος της οδού Μπαϊμπά, τα νερά λιμνάζουν και τα διερχόμενα αυτοκίνητα μουσκεύουν πεζούς και καταστήματα.
Βέβαια το έργο δεν έχει ακόμα τελειώσει. Ο τελικός ασφαλτοτάπητας θα πέσει αρχές της Άνοιξης και θα έχει τις απαραίτητες κλήσεις. Μέχρι τότε όμως θα χορτάσουμε νερό…

2 – 4 ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η αποφασιστικότητα, το πάθος και η πίστη των παικτών του Παναιτωλικού για τη νίκη, ήταν τα στοιχεία που έφεραν το θρίαμβο μέσα στα Γιάννενα με 2-4.
Με τα δύο μεταγραφικά αποκτήματα, Ανδριόπουλο και Αντεμάρ στην αρχική ενδεκάδα, ο Παναιτωλικός παρουσιάστηκε διαφορετικός από τη Δράμα και έφτασε στη μεγάλη νίκη.
Έχοντας κόντρα τον δυνατό αέρα στο α’ μέρος ο Παναιτωλικός έπαιξε δυνατά και προηγήθηκε στο 11’ μετά από έξοχο συνδυασμό Παπαχρήστου – Αντεμάρ και δυνατό σουτ του Βραζιλιάνου.
Στο 24’ ήρθε η ανατροπή του Παπανικολάου από τον Κοτζαμπασίδη για να ευστοχήσει στο πέναλτι ο Λεοντιάδης ισοφαρίζοντας.
Όμως ο Παναιτωλικός πίστευε στη νίκη. Στο β’ μέρος πίεσε περισσότερο και στο 61 ’ από φάουλ του Παπαχρήστου, η μπάλα πέρασε από όλους και ο Λάιος από κοντά έκανε με σουτ το 1-2.

ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΙΝΟΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το νεοσύστατο δημοτικό συμβούλιο Αγρίνιου, το πρωί της Κυριακής, 7ης Ιανουάριου, προκειμένου να εκλέξει το νέο της προεδρείο, καθώς και τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής. Έπειτα από πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης, πρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Γιώργος Γρίνος, αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Καζαντζής, ο οποίος προτάθηκε από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και γραμματέας η κα Λαμπρινή Κολοβού.
Μέλη της δημαρχιακής επιτροπής, της οποίας προεδρεύων θα είναι ο δήμαρχος Αγρίνιου κ. Παύλος Μοσχολιός, εκλέχτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: από την παράταξη της πλειοψηφίας οι, Σπάρος Πατσέας, Μαρία Γαλαζούλα, Θεόδωρος Λαδάς, και Παναγιώτης Τομαράς. Από την μείζονα αντιπολίτευση εκλέχτηκε ο κ. Νίκος Ρούσσης, ενώ από την ελάσσονα αντιπολίτευση ο κ. Βασίλης Νικάκης.
Ως αναπληρωματικά μέλη της δημαρχιακής επιτροπής εκλέχτηκαν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι: Μαργαρίτα Σερπάνου, Ευαγγελία Κραβαρίτη, Θεόδωρος Δημάκης, από την παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ ο Χριστόφορος Σαράκης και Νίκος Γκρίζης από τη μείζονα αντιπολίτευση.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΡΙΑΝΤΕΪΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων ενέκρινε την προέγκριση δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων δ.δ Ελαιόφυτου Οικισμός Τριαντέϊκων δήμου Νεάπολης» στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος δυτικής Ελλάδος 2000-2006 (ΠΕΠ δυτικής Ελλάδος) με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τοποθέτηση αγωγών αποχέτευσης δικτύου, κατασκευή φρεατίων ελέγχου του δικτύου, αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων PVC, φρεάτια σύνδεσης κατοικιών με το δίκτυο καθώς και εργασίες αποκατάστασης των οδών.

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΗ Β ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Το νέο Δ.Σ. της Β Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την καινούργια συνδικαλιστική χρονιά όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές της 29-11-2006, συγκροτήθηκε σε σώμα και έχει ως εξής:
πρόεδρος: Ντελέζος Ιωάννης (4ου Γ.Ε.Λ. Αγρίνιου).
Αντιπρόεδρος: Δεληγιάννης Γεώργιος (3ου Γ.Ε.Λ. Αγρίνιου).
Γεν. γραμματέας: Παμποράκης Μανώλης (3ου Γ.Ε.Λ. Αγρίνιου).
Ταμίας: Καλύβα Μαρία (2ου Γ/σίου Αγρίνιου).
Οργ. γραμματέας: Γιαννακά Μαρία (2ου Γρ. Δ.Ε. Αιτωλ/νίας).
Μέλη: Σαρδέλης Αθανάσιος (1ου Γ.Ε.Λ. Αγρίνιου)
Στραβοδήμος Λάμπρος (7ου Γυμνασίου Αγρίνιου)
Καβαλλάρης Ιωάννης (1ου Γυμνασίου Αγρίνιου),
Κορδάτος Κώστας (Τ.Ε.Ε. Καινούργιου).

1,05 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Με απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας δυτικής Ελλάδας κ. Σπάρου Σπυρίδων, προεγκρίθηκε η δημοπράτηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2000-2006 το έργο «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σαρδινίων Αιτωλοακαρνανίας δήμου Αμφιλοχίας».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.050.000 ευρώ και αφορά εργασίες επισκευής των κτιρίων των κελιών της Ιερός Μονής Αγίας Παρασκευής.
Στην εξέταση των κελιών της Μονής διαπιστώθηκε ότι:
– Υπάρχουν ρωγμές στη λιθοδομή.
– Τα κουφώματα όπως και οι σοβάδες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσαθρωθεί.
– Τα ξύλινα στοιχεία έχουν φθαρεί σε μεγάλο Βαθμό, τόσο στα σημεία των ανοικτών απλωταριών όσο και στο εσωτερικό.
– Η στέγη με επικάλυψη σχιστόπλακας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Έχει βυθίσεις κατά τμήματα.
– Οι καμινάδες έχουν .σοβαρά προβλήματα και είναι ένα από τα σημεία εισόδου των νερών της βροχής.
– Τα δάπεδα έχουν στο σύνολό τους υποχωρήσει.
– Η εξωτερική πλευρά έχει σημαντικές βλάβες και ρωγμές.
Στο πλαίσιο των εργασιών που προγραμματίζονται περιλαμβάνονται οι έξης εργασίες: Θα καθαιρεθούν όλα τα φθαρμένα δομικά στοιχεία των κελιών, θα αποξηλωθούν τμήματα δαπέδου από οπλισμένο σκυρόδεμα, γεμίσματα εξωραχίων θόλων, δοκών στέγης όπου απαιτείται, θα εγκατασταθούν ικριώματα εσωτερικά και εξωτερικά, θα κατασκευαστούν νεες ξύλινες οροφές, νέοι εσωτερικοί τοίχοι από γυψοσανίδα, διαζώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, νέο τέμπλο, υποθεμελιώσεις, νέα κουφώματα, θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες, θα τοποθετηθούν ελκυστήρες, γεμίσματα εξωραχίων, νέα δάπεδα ορόφου, κιγλιδώματα, νέα επικάλυψη, θα συντηρηθούν τα τζάκια, Φ.Ο, πατώματος ορόφου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.