Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Τα παθήματα και τα μαθήματα για το Πάρκο

Τα παθήματα και τα μαθήματα για το Πάρκο

parko

Πρέπει να το παραδεχτώ, δεν περίμενα ότι θα ήταν- από όλες τις πλευρές- «δεμένη» η διαχειριστική μελέτη για το Πάρκο που παρουσιάστηκε χθες στο Παπαστράτειο. Επίσης και με τόσες πολλές ιδέες. Απολύτως επαγγελματική. Δυο διαφορετική φίλοι με επανέφεραν. Ο ένας με ρώτησε αν στενοχωρήθηκα που δεν έγιναν επεισόδια! Προφανώς επειδή έλεγα ότι περίμενα ακόμη και ακτιβισμούς χθες. Και ο άλλος μου είπε ότι ένιωσε συγκινημένος από ό, τι άκουσε διότι είχε πάει στο Παπαστράτειο έτοιμος για σκληρή κριτική.

Αν πρέπει να βγουν δυο-τρία πολιτικά συμπεράσματα; Ήθελε ο κόσμος την αίσθηση της συμμετοχής, ότι μετέχει δημοκρατικά ή μάλλον… αμεσοδημοκρατικά. Η προηγούμενη προσπάθεια έγινε φοβικά και πιο κλειστά από όσο έπρεπε, ενώ είχαν παρθεί αποφάσεις για ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του Πάρκου. Και επίσης ο… Απόστολος Κατσιφάρας είναι εξαιρετικά πολιτικό ον(το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνιέται!). Διότι η παρουσία και η παρεμβάσεις του κέρδισαν τις εντυπώσεις, άσε που έγινε σαφές ποιος βάζει ατ λεφτά και ποιος θέτει το αναπτυξιακό πλαίσιο με την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη καις τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μια «σκληρή» ερώτηση άκουσα, από πολίτη που αναρωτιόταν πως θα συντηρηθεί όλο αυτό αφού γίνει, διότι λεφτά δεν υπάρχουν και μόνο με 8μηνίτες γίνεται δουλειά στους δήμους. Και σε αυτό η απάντηση ερχόταν αυτόματα: «και τι θα ήθελες; να μην γίνει τίποτε;»

Είναι φανερό ότι η τωρινή δημοτική αρχή έκανε τα πράγματα ακριβώς αντίθετα από την προηγούμενη. Δηλαδή έβαλε στον παρονομαστή τους πλέον ειδικούς σε τέτοια πράγματα, άνοιξε πολύ την κουβέντα και πήγε σε παρουσίαση στον κόσμο και όχι στο δημοτικό συμβούλιο μόνο. Και φυσικά πήγε σε παρέμβαση πολύ πιο ταιριαστή με αυτό που ήξερε ο κόσμος σαν «Πάρκο Αγρινίου». Όχι ότι δεν θα βρεθεί κόσμος που θα πει «τι τις θέλουμε τις πλατείες μέσα στο Πάρκο;» ή δεν θα έχει αντιρρήσεις για τα… λιγούστρα έτσι και αραιώσουν σε κανένα σημείο!

Βέβαια, παρότι  μιλάμε για μόλις τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν, οι εποχές άλλαξαν. Μάλλον η πολιτική αλλαγή στη χώρα ηρέμησε τα πνεύματα, μάλλον το ξυλίκι και τα κυνηγητά του άτυπου εμφυλίου που προηγήθηκε έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή ή δεν υπάρχει λόγος για να συμβαίνουν πλέον. Ή, ίσως, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι πολιτικοί  συσχετισμοί-τοπικά και κεντρικά-δεν ευνοούν την επιθετική ρητορική και τον πολύ ακτιβισμό. Και δεν είναι και οι εκλογές που θα γίνουν σε 2,5 χρόνια ευκαιρία να συγκεντρωθούν άπαντες απέναντι στο λεγόμενο «παλιό», τοπικά και κεντρικά επίσης.

Χθες οι πιο οικολόγοι  δεν περίμεναν τόσο συμβατές με το περιβάλλον παρεμβάσεις. Οι πιο προοδευτικά σκεπτόμενοι δεν περίμεναν τέτοια λεπτομερή δουλειά και τόση τεχνοκρατική ματιά. Με άλλα λόγια, τρία πράγματα μπορεί να αναμένουμε πια από τη στιγμή που οι γνωρίζοντες λένε ότι το όλο project είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να τρέξει και να μην βρει εμπόδια. Πρώτον, αν θα γίνουν τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως περιγράφονται. Μόνο σε αυτό μπορεί να κριθεί η δημοτική αρχή από τους πιο προσεκτικούς. Δεύτερον, αν  στη διάρκειά του το έργο(αλλά και από την στιγμή που θα παραδοθεί)θα πολεμηθεί. Και τρίτον, αν η αντιπολίτευση που δεν παρέστη χθες(πλην ελαχίστων που ήταν στο… πάνω διάζωμα)θα βρει στην πορεία μελανά σημεία και θα παρουσιάσει πειστικές και ουσιαστικές αντιρρήσεις ή θα κινηθεί στη λογική «άστο να γίνει γιατί το θέλει η πόλη και αν δεν γίνει θα γυρίσει το κόστος σε μας»…

Για να δούμε. Την ίδια ώρα, πάντως, κάπου μακριά από το Παπαστράτειο  κάποια «παιδιά» έκαιγαν και πάλι κάδους της πόλης, παρότι βγήκε… ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο και θα έπρεπε να έχουν πανικοβληθεί. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν ήταν μπλε ή πράσινοι…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. PANE-6

    ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Η ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΑ ΜΙΝΤΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΡΑ ΑΕΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ. ΜΕΤΑ ΕΡΗΜΩΣΕ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΕΞΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.