Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Τα πλάνα για το Πάρκο

Τα πλάνα για το Πάρκο

Ποιες σκέψεις υπάρχουν για τη νέα μελέτη- σε ήπια παρέμβαση “κοινωνικά αποδεκτή” στοχεύει ο δήμος Αγρινίου

DSCN1332
Τις διαδικασίες για διαχειριστική μελέτη για το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο κινεί αυτή την περίοδο ο δήμος Αγρινίου, μέσω διαγωνισμού που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η διαχειριστική, είναι μία μελέτη που δεν προβλέπονταν με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο , πλέον όμως επιβάλλεται να γίνει ως πρώτο βήμα για να κινηθούν και πάλι οι διαδικασίες μέχρι την έγκριση της τελικής, νέας μελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου. Θα ακολουθήσει νέα Περιβαλλοντική μελέτη και όλες οι σύνοδες μελέτες, μέχρι την τελική, που θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση, η οποία θα τεθεί μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση.
Το έργο της ανάπλασης του Παπαστρατείου Πάρκου γεφυρώθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο “Γεγονός” ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Τζιώλης. Ο τίτλος του έργου παραμένει και η χρηματοδότηση μεταπηδά στον πυλώνα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), στον οποίο εντάσσεται και η πόλη του Αγρινίου και το Πάρκο ήταν στα πρώτα έργα που ενέταξε ο δήμος Αγρινίου.
“Στο νέο ΕΣΠΑ γενικά δεν υπάρχουν αυτά που λέμε “φαραωνικά” έργα. Κυρίως πρόκειται για ήπιες αναπλάσεις στις πόλεις και γύρω από αυτές. Για το Πάρκο, η παρέμβαση που στοχεύεται αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη”, εξηγεί ο κ. Τζιώλης.
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για την προηγούμενη περιβαλλοντική μελέτη για το Πάρκο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο όλα δείχνουν πως όποια κι αν είναι η απόφαση, τίποτα δεν αλλάζει , αφού το έργο έχει ουσιαστικά βαλτώσει.
Με νέα περιβαλλοντική μελέτη (θα είναι εκείνη που θα εκπονηθεί αμέσως μετά την έγκριση της διαχειριστικής και των συνοδών αυτής), δεν θα υπάρχει κανένα κόλλημα ως προς το να προχωρήσει ένα νέο έργο για το Πάρκο, όπως εξηγεί στο “Γ” ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το μόνο που θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο Αγρινίου αυτή τη φορά, εξηγεί ο ίδιος, είναι η διαχειριστική μελέτη, αφού αυτή προβλέπεται από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα θα εκπονηθεί μελέτη μητρώου , κατά την οποία θα καταγραφούν τα πάντα που έχουν σχέση με το Πάρκο και φυσικά όλα τα δέντρα, η κατάστασή τους, τα έτη ζωής τους, η ποικιλία. Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητο να προηγηθεί οποιασδήποτε ενέργειας μέσα στο Πάρκο, ακόμη κι αν υπάρχει έγκριση από το Δασαρχείο.
Ο δήμος Αγρινίου θέλει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες, αυτός ήταν μάλιστα και ένας λόγος που ενώ κάποιο μέρος της διαχειριστικής θα μπορούσε να καλυφθεί με ευρωπαϊκό κονδύλι δεν ακολουθήθηκε αυτή η οδός ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος, και υπολογίζει στην ολοκλήρωσή της μέχρι τέλη Μαΐου.
“Η μελέτη θα ανέβει στο διαδίκτυο και θα είναι προσβάσιμη σε όλους. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις πάνω σε αυτή, φυσικά και αυτές που θα κάνουν πολίτες, μέχρι την οριστική μελέτη για το έργο. Σκοπός είναι να δώσουμε βαρύτητα στην κοινωνία και να γίνει στο Πάρκο μια παρέμβαση που θα ικανοποιεί τους κατοίκους της πόλης”, αναφέρει ο κ. Τζιώλης.
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται από τον δήμο σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην τοποθετηθεί γκαζόν στην έκταση με το υψηλό πράσινο του Πάρκου, αλλά αυτό να περιοριστεί σε πολύ μικρότερο χώρο, εκτός περιοχής υψηλού πρασίνου. Εκτός των άλλων , η μικρότερη έκταση γκαζόν θα περιορίσει και το κόστος.
Παράλληλα, σκοπός είναι να υπάρχει σωστή πυρόσβεση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Πάρκου, αλλά και διακριτικός φωτισμός τη νύχτα, επίσης στοχεύοντας στο χαμηλό κοστολόγιο.
Η μεγάλη τσιμεντένια δεξαμενή για το πότισμα δεν θα προβλέπεται στη νέα μελέτη , δεν θα έχει πλέον και νόημα, αφού το γκαζόν θα είναι πολύ περιορισμένο. Επίσης η δημοτική Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σκοπεύει στη νέα μελέτη να υπάρχει πρόβλεψη για καθαίρεση της μάντρας στην οδό Σαμώτη και δημιουργία πρανούς, αλλά σε διατήρησή της.
“Θέλουμε σε γενικά πλαίσια να διατηρηθεί ο παλιός χαρακτήρας του Πάρκου, με κάποιες ήπιες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν την ομορφιά του”, αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

ΓΕΓΟΝΟΣ

Δείτε πρόσφατες φωτό από το πάρκο

DSCN1355

DSCN1297

DSCN1302

DSCN1303

DSCN1306

DSCN1315

DSCN1322

DSCN1325

DSCN1328

DSCN1332

DSCN1337

DSCN1338

DSCN1345

DSCN1347

DSCN1348

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. comments

    Aφου περιπλανήθηκαν ολοι οι αρμόδιοι(τέως και νυν) επι τόσα χρόνια σε “μελέτες” επι “μελετών”.Αφου ο Δήμος παρίστανε τον”υπεύθυνο” για την περιβόητη ανάπλαση του πάρκου,επι 5ετία και βάλε.Αφού μπουκαρε ο δήθεν υπεύθυνος εργολάβος και διέλυσε το μισό πάρκο στο όνομα της “αναπλασης”.Αφου εγινε της παλαβής μεταξύ Δήμου και ενοχλημένων(δικαίως) πολιτών για τις(το λιγότερο) απερισκεψίες του Δήμου στο πάρκο.Τελικά εκατσε η μπίλια εκεί που επρεπε:Hπια παρέμβαση,με σύμφωνους τους πολίτες και λειτουργία του πάρκου με τρόπο που και το μικρό παιδί ξέρει.
    Το πάρκο χρειάζεται περιποίηση.Καθαρισμός,φώτα,λειτουργία της καφετέριας απο επαγγελματία της προκοπής και απόδοση στην…κυκλοφορία!Τόσο απλά.Τα υπόλοιπα ειναι για το θεαθήναι(μετά η ανευ οφέλους)
    Βεβαια και τώρα πολλές “μελέτες”βλέπω.Θα ηταν υπερβολή να πώ οτι δεν θα γίνει τίποτε πάλι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.