Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Τα σαφή κι όσα θέλουν επεξήγηση για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ…

Πανεπιστήμιο-Δυτικής-Ελλάδας

Όσα είπε χθες ο Παυσανίας Παπαγεωργίου για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία ήταν σαφή και κατανοητά και μόνο όποιος δεν θέλει δεν καταλαβαίνει. Όποιος νομίζει, για παράδειγμα, ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω την… προίκα που δώσαμε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας- από το πρώην αυτόνομο Πανεπιστήμιό μας στο Αγρίνιο -και να την κάνουμε κάτι επίσης… αυτόνομο εδώ, σαν να ήταν περιουσία του Αγρινίου και όχι της Παιδείας, ας μην συνεχίσει την ανάγνωση τούτου του σημειώματος.

Λοιπόν, ο Αιτωλοακαρνάνας Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας ήταν σαφής: Το κέντρο του νέου ιδρύματος, όπως προτείνεται, θα είναι το ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. Τα τμήματα του Αγρινίου θα σταματήσουν να υπάρχουν ως έχουν σήμερα, μόνο «για ένα διάστημα» θα συνεχίσουν, μέχρι να δούμε τι θα τα κάνουμε(αν αυτό μπορεί να αντέξει στην αδημονία των φοιτητών και των καθηγητών να φύγουν όσο πιο γρήγορα και μακριά γίνεται). Και τέλος, το καινούριο ίδρυμα που θα προκύψει θα είναι ίσως αυτόνομο, κάτι που θα επιχειρηθεί να περάσει μέσω νόμου για να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις( κάποιας Συγκλήτου όπου θα συμμετέχουν και φοιτητές βάσει του νέου νόμου, ίσως;).

Επίσης, ήταν σαφής ο κ. Παπαγεωργίου ότι σχεδιασμοί «όπως στο παρελθόν» ιδρυμάτων στη λογική «ό,τι έχει κάνει ο προηγούμενος είναι άχρηστο και καταργείται και δημιουργείται κάτι καινούριο ακόμη και χωρίς σχέδιο», δεν πρόκειται να υιοθετηθούν, πράγμα πολύ σωστό, που όμως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ίδρυση εκ του μηδενός ενός νέου ιδρύματος, με κρατικά λεφτά, μην το ξεχνάμε.

Ξεκαθαρίζεται ότι το σημερινό σημείωμα δεν γράφτηκε για κριτική σε όσα ειπώθηκαν ή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εν γένει αλλά, καθώς το απόγευμα υπάρχει μια εκδήλωση/πρόταση στο Αγρίνιο σε τελείως άλλη κατεύθυνση, για να αποσαφηνιστούν μερικά πράγματα όπως: Πρώτον, το ζήτημα για το υπουργείο είναι τι θα κάνει με το Αγρίνιο κι όχι με το Μεσολόγγι. Δεύτερον, είναι σημαντικό να μάθουμε αν το σχέδιο είναι για ένα ΤΕΙ όπου θα τσακώνεται πάλι το Αγρίνιο με το Μεσολόγγι για το ποιος πρέπει να έχει περισσότερο κόσμο ή το Αγρίνιο θα έχει ένα(κάπως.. ενισχυμένο) Ερευνητικό(;) Κέντρο(;) ΓΙΑ το Μεσολόγγι, πράγμα αδύνατον να λειτουργήσει για ευνόητους λόγους. Μπορεί κανείς π.χ. να φανταστεί ένα ερευνητικό κέντρο στο Αγρίνιο να παίρνει τα κονδύλια τα οποία θα αφορούν στο μέλλον του ΤΕΙ που θα έχει έδρα στο Μεσολόγγι;

Και τρίτον, οι νέες προτάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα είναι αποτέλεσμα και «προτάσεων» αλλά και «διαπραγματεύσεων» με τους δανειστές. Το ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου χθες εξάλλου, είναι οι αλλαγές στην Παιδεία μέσα στην διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης, αυταπάτες τέλος.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. γιωργακης

    αυτονομα στο αγρινιο εδω και τωρα οπως εταξε προεκλογικα ο συριζα. Ολα τα αλλα ειναι ιστοριες για αγριους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.