Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Τα σενάρια για τη Γεωπονική Σχολή της Αιτωλοακαρνανίας

Τα σενάρια για τη Γεωπονική Σχολή της Αιτωλοακαρνανίας

Τις διεργασίες που είναι σε πλήρη εξέλιξη για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου  αποκάλυψε χθες το agrinionews.gr.

Όπως αναφέρθηκε η κυοφορούμενη πρόταση του Πανεπιστημίου φέρεται να εδράζεται στο εξής επιχείρημα: πως μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί σε διαφορετικούς νομούς και με αποστάσεις απαγορευτικές για την ακαδημαϊκή συνοχή της.

Ένα επιχείρημα βέβαια που δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στη χώρα μας και ούτε αποτελεί πανάκεια η συγκεκριμένη πρακτική.

Αναφορικά ωστόσο με το Πανεπιστήμιο Πατρών η θέση αυτή σηματοδοτεί την μεταφορά από το Αγρίνιο τμημάτων στην Πάτρα όπου είναι η έδρα της σχολής τους και την ταυτόχρονη -σχεδόν βέβαιη- απορρόφησή τους από άλλα τμήματα που έχουν έδρα την Πάτρα.

Στο επίκεντρο παράλληλα των διεργασιών είναι η Γεωπονική Σχολή που εδρεύει στο Μεσολόγγι με τμήματα σε αυτό και στο Αγρίνιο. Οι προθέσεις της Πρυτανικής Αρχής-και δεν είναι κρυφό-στοχεύουν στην παρουσία στην Αιτωλοακαρνανία αποκλειστικά τμημάτων της Γεωπονικής.

Σήμερα η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, που ιδρύθηκε  το 2019, έχει πέντε τμήματα σε λειτουργία και ένα σε αναστολή. Από τα λειτουργούντα τμήματα, τρία είναι στο Μεσολόγγι και από ένα σε Αγρίνιο και Ηλεία.

Ειδικότερα, στο Μεσολόγγι εδρεύουν τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών,   Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και  Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Στο Αγρίνιο λειτουργεί το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  ενώ είναι σε αναστολή- -ιδρύθηκε αλλά δεν λειτουργεί- το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας. Στην Αμαλιάδα εδρεύει το  Τμήμα Γεωπονίας.

Οι επικρατέστερες σκέψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι η αναδιάρθρωση της Σχολής με λειτουργία τεσσάρων τμημάτων αποκλειστικά στην Αιτωλοακαρνανία (από δύο σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο). Αυτό σημαίνει μεταφορά τμήματος (από Ηλεία), συνενώσεις και καταργήσεις.

Ειδικότερα,  συζητείται η  συνένωση σε «Τμήμα Γεωπονίας» των τριών σημερινών Τμημάτων  Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονίας    και  Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι).

Προκρίνεται  η ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο.

Εξετάζεται μάλιστα ως σενάριο στο Τμήμα  Αειφορικής Γεωργίας  να απορροφηθεί  το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Αγρίνιου και στο  Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  να απορροφηθεί το Τμήμα Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων .

Με βάσει το βασικότερο σενάριο η Σχολή θα διαθέτει τα εξής τέσσερα τμήματα:

 1. Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με έδρα το Μεσολόγγι
 2. Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι
 3. Επιστήμης της Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο
 4. Αειφορικής Γεωργίας (ή Διαχείρισης Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος) με έδρα το Αγρίνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών αναφορικά με τη Γεωπονική λαμβάνουν υπόψιν μια σειρά παραμέτρων.

Μία από αυτές είναι το ποσοστό (30%) των εισακτέων που διαγράφεται λόγω μεταγραφής.

Προβληματίζει εξάλλου πως οι  βαθμολογίες εισαγωγής του 90% των φοιτητών στα  Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής (με εξαίρεση ένα τμήμα) ήταν κάτω από 5.000 μονάδες.

Εκτιμάται επίσης πως τα τμήματα του Αγρινίου-με τα σημερινά δεδομένα- δεν θα αποκτήσουν ποτέ ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ ενώ  το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα θεωρείται μη βιώσιμο

Επισημαίνεται, πως όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν προς το παρόν  σενάρια που βρίσκονται όμως επίσημα πάνω στο τραπέζι.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως έπονται εξελίξεις που θα αφήσουν Μεσολόγγι και Αγρίνιο με λιγότερα πανεπιστημιακά τμήμα.

Για μία ακόμη φορά τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν το επίκεντρο των προτεινόμενων αλλαγών με ότι συνεπάγεται αυτό τόσο για τα ίδια τα τμήματα -σχεδιασμός θέσεων και οικονομικών πόρων, εικόνα τμημάτων, ψυχολογία φοιτητών, αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση – όσο και για την ίδια την τοπική κοινωνία -ερευνητικοί προσανατολισμοί, σύνδεση πανεπιστημίου παραγωγικών φορέων και ομάδων, πολιτιστική ανάπτυξη. 

Η ισχυροποίηση μιας σχολής δεν «διατάσσεται» και δεν επιβάλλεται σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αλλά χτίζεται σε βάθος χρόνων.

Στη Αιτωλοακαρνανία δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια  ο χρόνος  σπαταλήθηκε με ευθύνη των αυτοδιοικητικών και πολιτικών εκπροσώπων και βεβαίως των πρυτανικών αρχών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Αρθούρος

  Όταν έγινε η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, βγήκανε οι καθηγητές του Βόλου και ζήτησαν να εξασφαλίσαυν τα περισσότερα τμήματα και αν είναι δυνατό, να κλείσουν τα επαρχιακά σε Τρίκαλα, Καρδίτσα κλπ. Δηλαδή αυτό που γίνεται τώρα με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  Τί ακολούθησε όμως στη συνέχεια; Επέμβηκαν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης ο Αγοραστός και κράτησαν άμυνα. Υπάρχουν στοιχεία στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες της περιόδου 2018-19.. Το αποτέλεσμα δεν ήταν όπως το περίμεναν οι Βολιώτες, ούτε οι καθηγητές, ούτε οι πολιτικοί. Τα τμήματα μοιράστηκαν εξίσου. Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις από τους εκπροσώπους όλων των πόλεων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σήμερα, αποτελεί πρότυπο αποκεντρωμένου πανεπιστημίου: 2 τμήματα στα Τρίκαλα, 5 τμήματα στη Λαμία, 10 στη Λάρισα, 14 στο Βόλο, 4 στην Καρδίτσα.
  Από εκεί που είχαν καθυστερήσει οι Θεσσαλοί να φτιάξουν μεγάλο Πανεπιστήμιο (ιδρύθηκε μόλις το 1984, πολύ αργότερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών)στο τέλος, όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά παρέδωσαν και μαθήματα στους υπόλοιπους .Έλληνες. Και τώρα, κανείς δε διαμαρτύρεται, ούτε ο νέος πρύτανης. Γιατί; Γιατί αναμείχτηκαν οι τοπικοί άρχοντες που κατένειμαν τα τμήματα και τις σχολές και κανείς δεν το αμφισβητεί.
  Εκεί δεν έχουν “ακαδημαϊκές ανησυχίες”; Και βέβαια έχουν αλλά σέβονται τους κατοίκους της περιφέρειας, γιατί είναι πραγματικά κι όχι ψεύτικα ανοιχτοί στην κοινωνία τους. Όχι όπως εδώ, με τους καθηγητές της Πάτρας. Ένα δίκτυο πόλεων όπως του Βόλου, της Λάρισας, της Λαμίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, δεν μπορεί να αναπτυχθεί εδώ με Πάτρα, Αγρίνιο, Αίγιο, Πύργο; Να γίνει ένα Πανεπιστήμιο που θα ενώσει πραγματικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ένα Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.
  Καλούνται λοιπόν και τώρα οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού να ενεργοποιηθούν. Δόξα το Θεό, δε βρισκόμαστε στο 1966 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο, που δεν είχαν οι Δήμοι ειδικούς επιστήμονες. Σήμερα αυτοί υπάρχουν και είναι παρόντες σ’ όλους τους Δήμους και μπορούν να δώσουν λύσεις και στα προβλήματα που προέκυψαν. Να παρακαμφθεί ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών; Όχι. Να τον “ταράξουν την ακαδημαϊκότητα”, κατά το γνωστό “να τον ταράξουν στη νομιμότητα”. Γιατί, όπως έχω επιχειρηματολογήσει σε άλλες συνάφειες, υπάρχουν λύσεις που και περιέχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν κλείνουν τα τμήματα της επαρχίας.

 2. Δημητρης Κοντονικας

  Περιμένουμε τον κωστακη τον καραγκουνη να βγει να ψηφίσει κανένα καινούριο σχέδιο Αθήνα

 3. Νίκος Παλια-τζής

  Δηλαδή πόσα πιτόγυρα και πόσα ξύδια θα πουλήσουμε και πόσες γκαρσονιέρες θα νοικιάσουμε; Αυτά είναι ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.