Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Τα συστήματα RAID και πώς μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από αυτά

Τα συστήματα RAID και πώς μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από αυτά

Στην περίπτωση που ανήκετε στους αρχάριους χρήστες, είναι πιθανό να μη γνωρίζετε το σύστημα RAID. Το τελευταίο είναι ένα σύστημα το οποίο παρέχει την αποθήκευση και την ανάγνωση των δεδομένων του υπολογιστή σας με μία αρκετά αυξημένη ταχύτητα. Παράλληλα, σας παρέχει και τη μέγιστη ασφάλεια για τα δεδομένα σας, ώστε αν καταρρεύσει ένας ή περισσότεροι δίσκοι, αυτά να μείνουν άθικτα. Το σύστημα αυτό αποτελείται συνήθως από δύο ή περισσότερους σκληρούς δίσκους, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους. Το σύστημα τους ‘διαβάζει’ σαν να είναι ένας δίσκος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα σας.

Τα συστήματα RAIDδιακρίνονται σε 7 διαφορετικά επίπεδα, από το RAID0 έως τοRAID 6. Αυτά που θα συναντήσετε συχνότερα βέβαια είναι τα RAID 1, 5 και 6. Η ασφάλεια των δεδομένων που παρέχουν είναι μεγάλη, ενώ τα δύο τελευταία είδη παρέχουν βελτιώσεις στην ταχύτητα ανάγνωσης ή και εγγραφής. Το RAID 1 αποτελεί το πιο απλό όλων, καθώς αποτελείται από δύο δίσκους, που ο ένας είναι πιστό αντίγραφο του άλλου. Όταν ένα αρχείο γράφεται στο σύστημα, γράφεται αυτόματα και στους δύο δίσκους. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ένας από τους δύο δίσκους χαλάσει, τα δεδομένα σας είναι ασφαλή στον δεύτερο δίσκο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να αντικαταστήσετε άμεσα τον δεύτερο δίσκο για την ασφάλεια του υπολογιστή και των δεδομένων σας. Το RAID 5 το οποίο χρησιμοποιείται και αυτό ευρέως, αποτελείται από τρεις τουλάχιστον δίσκους, ενώ στην περίπτωση που ο ένας από αυτούς χαλάσει, το σύστημα εξακολουθεί να δουλεύει χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως σας τύχει να χαλάσουν περισσότεροι από ένας δίσκοι μαζί, τότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε άμεσα έναν ειδικό. Το RAID 6 στη συνέχεια, σας παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια για τα δεδομένα σας, καθώς παραμένει λειτουργικό ακόμα και αν ‘χάσει’ δύο δίσκους.

Εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει το παραπάνω σύστημα και αυτό ξαφνικά σταματήσει να λειτουργεί, η ανάκτηση δεδομένων σας είναι βέβαια απαραίτητη. Στην περίπτωση οπότε που παρατηρήσετε ένα κίτρινο ή πορτοκαλί  λαμπάκι να αναβοσβήνει στη συσκευή σας, τότε θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε άμεσα και να ενημερώσετε έναν τεχνικό υπολογιστών. Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσετε τη συσκευή σας να κάνει απόπειρες rebuild, καθώς εάν έχει καταρρεύσει ένας δίσκος στο σύστημά σας, αυτή η κίνηση μπορεί να επιφέρει και την καταστροφή των υπόλοιπων δίσκων.

Όταν ένας τεχνικός παραλάβει τους δίσκους σας, αρχικά θα εξετάσει τη λειτουργικότητά τους. Έπειτα θα κάνει επισκευή των δίσκων σας αν χρειαστεί και θα αντλήσει τα δεδομένα σας με ασφαλή τρόπο από αυτούς. Στη συνέχεια θα εντοπίσει το σύστημα RAID και θα το αναλύσει προκειμένου να δει ποιο είναι το σύστημα αρχείων, ποιοι δίσκοι περιέχουν αρχεία, καθώς και ποια είναι η σειρά τους. Τέλος θα αναλύσει τα μέρη του δίσκου προκειμένου να εντοπίσει ποια δεδομένα είναι λειτουργικά ώστε να τα ανακτήσει.

Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ανάκτηση δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλα τα συστήματα RAID, και ότι το κόστος για αυτήν κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο του συστήματος που έχετε, το σύστημα αρχείων, καθώς και τη χωρητικότητα των δίσκων. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα λάβει χώρα η ανάκτηση των δεδομένων σας συνήθως κυμαίνεται από τη μία έως τις τέσσερις ημέρες, καθώς παίζει ρόλο τύπος των δίσκων, η πολυπλοκότητα του συστήματος καθώς και ο όγκος των δεδομένων σας.

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με το σύστημά σας και στείλετε τους δίσκους για επισκευή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον τεχνικό για τη σειρά των δίσκων, δηλαδή ποιος είναι ο 0, ποιος ο 1 και ούτω καθεξής. Αναμφίβολα έχοντας την πληροφορία αυτή ο τεχνικός θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο. Παράλληλα, μπορείτε να τον ενημερώσετε για τα δεδομένα που επιθυμείτε να ανακτήσει, καθώς και για όποια πληροφορία γνωρίζετε για το σύστημά σας, όπως τον όγκο δεδομένων που έχει, τους τύπους αρχείων που χρειάζεστε, καθώς και αν γνωρίζετε για ποιο λόγο αντιμετωπίζει πρόβλημα το σύστημά σας.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να γίνει ανάκτηση των δεδομένων σας από τα συστήματα RAID. Θα πρέπει όμως να θυμάστε να μην κάνετε κάποια απόπειρα να αντλήσετε τα δεδομένα σας εάν δε γνωρίζετε τη διαδικασία. Οι δίσκοι έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα μέρη και ακόμα και λίγη σκόνη που θα διαπεράσει την επιφάνειά τους μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα. Βέβαια για κανένα λόγο δε θα πρέπει να προσπαθήσετε να παρέμβετε στο εσωτερικό του δίσκου. Ακόμα, όταν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός δίσκων που να είναι λειτουργικοί ή ανακτήσιμοι, δυστυχώς δε μπορεί να πραγματοποιηθεί και η ανάκτηση των δεδομένων σας.

Όταν ο τεχνικός παραλάβει τη συσκευή σας, και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ανάκτησης, θα σας ενημερώσει για τα αρχεία τα οποία μπορούν να ανακτηθούν, στέλνοντάς σας μία λίστα με αυτά. Έτσι, θα μπορείτε να ελέγξετε εάν τα δεδομένα που επιθυμείτε να ανακτήσετε είναι μέσα σε αυτά και έτσι να προχωρήσετε με τη διαδικασία. Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει η πιθανότητα επαναφοράς τους, τότε παύει η διαδικασία ανάκτησής τους και δεν χρεώνεστε τίποτα.

Ένας έμπειρος τεχνικός θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναφέρει τα δεδομένα σας αλλά και να επεξεργαστεί κάποια βλάβη που μπορεί να έχει ο υπολογιστής σας. Έτσι, εκτός από την ανάκτηση των δεδομένων σας είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε επισκευή σε κάποιοimac που μπορεί να έχετε και να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, καθώς και την επισκευή macbookpro. Επιπλέον, καθώς τα laptopείναι ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο, το οποίο μπορείτε να μεταφέρετε παντού και όλοι έχουν πλέον από ένα, δεν είναι καθόλου απίθανο να χρειαστείτε κάποια επισκευή και στο laptop σας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.