Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Τα συμπεράσματα από τη 12η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» του Ι.Ο.ΑΣ.

30 πόλεις στην Ελλάδα έστειλαν το μήνυμα: Αλκοόλ &οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Το βράδυ του Σαββάτου20Οκτωβρίου 2018, χιλιάδες οδηγοί και γενικότερα χρήστες της οδού, σε όλη την Ελλάδα,ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της «12ηςΕυρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Πρόκειται για μια βραδιά – θεσμό που στόχο έχει να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και το ευρύτερο κοινό ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Η εκδήλωση διενεργήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο, για 12η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,με τη συμμετοχή 31χώρωνδιασκέδασης σε 30 πόλεις της Ελλάδας: ΑΘΗΝΑ (Χαλάνδρι, Πειραιάς), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΠΑΤΡΑ, ΣΕΡΡΕΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ΦΛΩΡΙΝΑ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΑΡΓΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΧΙΟΣ,ΚΕΡΚΥΡΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ,ΛΑΜΙΑ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΑΜΦΙΣΣΑ, ΑΙΓΙΟ, ΑΙΓΙΝΑ, ΑΜΑΛΙΑΔΑ, ΜΕΓΑΡΑ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΑΡΤΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΛΙΒΕΡΙ.

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρει:

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης, από την προετοιμασία μέχρι την υλοποίησή της, πάνω από 900.000 συμπολίτες μας έλαβαν το μήνυμα της βραδιάς:«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».Ένα μήνυμα πολύ σημαντικό, ένα μήνυμα που σώζει ζωές, καιτο οποίοστάλθηκε με δυναμικό τρόπο από τους 500εθελοντέςτου Δικτύου του Ι.Ο.ΑΣ.,οι οποίοιανέλαβαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να μην καταναλώσουν ΚΑΘΟΛΟΥ αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλοτου «οδηγού της παρέας». Ταυτόχρονα ενημέρωναν και όσους δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης ότι δεν θα πρέπει να επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα ή δίκυκλα των οποίων οι οδηγοί είχαν καταναλώσει αλκοόλ, αλλά και να δίνουν τη σημαντική αυτή συμβουλή σε όσους περισσότερους μπορούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει έως τώρα από τις περιοχές που συμμετείχαν στη δράση, περίπου 2.000νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι ήρωες της βραδιάς. Το 65% ήταν άνδρες και το 35% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών.Το 88% των Οδηγών της Παρέαςβρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του0,24(και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές)που ορίζει ο ΚΟΚκαι επιβραβεύτηκαν με όμορφααναμνηστικά δώρα.Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του, με ποσοστό 66% άντρες και 34% γυναίκες.Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30-48 έτη. Οι εθελοντές του Ινστιτούτου προέτρεπαν τους οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ να μην οδηγήσουν οι ίδιοι, παρά να επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ΜΜΕ ή να καλέσουν ταξί.

Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς», ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε πόλη,καταγράφηκαν σε Λαμία,Κομοτηνή,  Άρτακαι Αίγιο ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά οδηγών που είχαν καταναλώσει αλκοόλεντοπίστηκαν σεΣέρρες, Χανιά, Αμύνταιο και Κόρινθο.Καισε άλλες πόλεις, όμως, δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, παρόλο που είχαν αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσουν την παρέα τους στο σπίτι με ασφάλεια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός καθώς 1 από τις 3 βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και 1 από τους 4 θανάτους στο δρόμο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ (0,00) και είχαν αναλάβει την υποχρέωση να είναι οι οδηγοί της παρέας, ήταν σημαντικά περισσότεροι, ιδιαίτερα μάλιστα στις πιο νεαρές ηλικίες.Φαίνεται, λοιπόν, πως το Ινστιτούτο εκπροσωπώντας από το 2007στην Ελλάδα τον Οργανισμό Responsible Young Drivers(RYD)στη δράση Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European NightWithoutAccident)και σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για την Οδική Ασφάλεια,έχει πετύχει τη σταθερά αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου σε μία πολύ διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, στην επιλογή του «Οδηγού της Παρέας». Ταυτόχρονα, είναι αξιοθαύμαστο ότι κάθε χρόνο η δράση αυτή συσπειρώνει εκατοντάδες πολίτες, εθελοντές, φορείς, οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων και χώρων νυχτερινής διασκέδασης, για έναν κοινό σκοπό: την ασφάλεια για όλους στους δρόμους της Ελλάδας.Σε μία εποχή που βρίθει από δυσάρεστες ειδήσεις, η δράση αυτή έρχεται να δώσει ελπίδα για κάτι καλύτερο, με τη συνεργασία όλων για ένα κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα.

Η 12η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας, υπό την αιγίδα των Περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Ελλάδας. ΟΌμιλοςΟΑΣΑσυμμετείχε επίσης στην προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ. με τη μετάδοση των μηνυμάτων της δράσης από τα συστήματα τηλεματικής και τη δημοσιοποίηση των νυχτερινών δρομολογίωνγια όσους επιθυμούσαν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.

Η φετινή δράση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών(ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ),την ευγενική προσφορά των εταιρειών NESTLÉΕΛΛΑΣ,ELBISCO,και«Ο Δρόμος του Τσαγιού» που παρείχαν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους ωςμερικά από τα αναμνηστικά δώρα για τους Ήρωες της Βραδιάς, καθώς και της ACS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.Η DraegerHellas υποστήριξε επίσης τη δράση με τη διάθεση δύο αλκοολομέτρων.

Η ενέργεια αυτή, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη εάν δεν υπήρχε η διαρκής υποστήριξη στην προετοιμασία και το σχεδιασμό της δράσης, ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση και η δέσμευση των εθελοντών και των συντονιστών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Στο απαιτητικό έργο του συντονισμού των δεκάδων φορέων και συλλόγων σε τοπικό επίπεδο και στην υλοποίηση της ίδιας της δράσης το βράδυ του Σαββάτου, οι εθελοντές στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί και θερμοί υποστηρικτές. Τομήνυμα της 12ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα δεν διαδόθηκε μόνο στις πόλεις που συμμετείχαν στη δράση, αλλά ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις συνεχείς ενημερώσεις και τις αδιάλειπτες αναρτήσεις των εθελοντών και των συντονιστών στα κοινωνικά δίκτυα.

Το Ινστιτούτο θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει θερμά τους παρακάτω φορείς, συλλόγους και ενώσεις, για την ουσιαστική τους υποστήριξη και την πολύτιμησυμβολή τους στη 12ηΕυρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα.

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ResponsibilityAlliance, Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Αμυνταίου, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ψυχικού, Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών &Διασωστών Χαλκίδας, Equal Society – Κέρκυρα, Δημοτική Κοινότητα Αμυνταίου, Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτεχνείο Κρήτης – Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS, Α.Λ.Α. Κορινθίας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΙ Θεσσαλίας-Παράρτημα Τρικάλων, Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», Τοπικό Τμήμα Χίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ΕΠΑΛ Αλιβερίου, συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων κ.ά.

Night Without Accident 29X42 2017 Α

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.