Ηείδηση πως Tupperware οδεύει προς την πτώχευση μετά από μία πορεία σχεδόν 80 χρόνων, βάζει ουσιαστικά «τελεία» στην παραγωγή ενός από του πιο δημοφιλούς προϊόντος στα σπίτια για αρκετές δεκαετίες.
Ο λόγος φυσικά για τα τάπερ, που στην πραγματικότητα δεν λέγονται έτσι, αλλά έτσι έχουν αποτυπωθεί στη… συνείδηση του κόσμου.
Διαβάστε ακόμη: Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ που μας μεγάλωσαν και δεν υπάρχουν πια
Τα τάπερ, με το όνομα να προέρχεται βεβαίως από την ονομασία της εταιρίας, ήταν τα δημοφιλέστερα φαγητοδοχεία τις προηγούμενες δεκαετίες (οι παλιότεροι θα θυμούνται και τις περίφημες επιδείξεις που γίνονταν στα σπίτια). Το όνομα αυτό, λοιπόν, κατάφερε ακόμα και όταν μπήκαν ανταγωνιστές στην αγορά να επικρατήσει χαρακτηρίζοντας ολόκληρη την κατηγορία προϊόντων.
Η καινοτομία του τάπερ
Το πρώτο προϊόν που παρουσίασε ο Earl Tupper ήταν το Wonderlier Bowl το οποίο πωλείται ακόμη και σήμερα σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Το Wonderlier Bowl πλεονεκτούσε όλων των άλλων δοχείων για φαγητό αφού ήταν ελαφρύτερο, δεν έσπαγε όπως τα γυάλινα ή τα κεραμικά και κυρίως γιατί συνοδευόταν από ένα υδατοστεγές και αεροστεγές κάλυμμα. Το 1946 ο Earl Tupper παρουσιάζει το θρυλικό πλέον αεροστεγές κάλυμμα του.
Το αεροστεγές κάλυμμα βοηθούσε το φαγητό να μην ξεραίνεται και να μην χάνει την γεύση και το άρωμα του μέσα στο ψυγείο. Παρά την επανάσταση που έφερνε, το νέο προϊόν δεν είχε ικανοποιητικές πωλήσεις στα Σούπερ Μάρκετ αφού οι καταναλωτές χρειάζονταν μία επίδειξη για να καταλάβουν τις χρήσεις και την λειτουργία του. Σαν απάντηση στα παραπάνω η Tupperware παρουσιάζει το 1948 έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή με κατ΄οίκον επιδείξεις.
Τρία χρόνια μετά την έλευση της Tupperware στην Ελλάδα, ξεκινάει η λειτουργία του εργοστασίου της Tupperware στη Θήβα.
10 μάρκες που ταυτίστηκαν με το προϊόν
Είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, πως μια εταιρία ή ένα προϊόν, συνήθως πρωτοπόρο στην αγορά, καταφέρνει να συνδυάσει το όνομά του με ολόκληρη την κατηγορία. Φυσικά, δεν είναι το μοναδικό, καθώς όπως θα δείτε στη συνέχεια υπάρχει μια σειρά από μάρκες, στην ουσία, που πλέον θεωρούνται ταυτόσημες με τα προϊόντα, ασχέτως αν στην πραγματικότητα ονομάζονται αλλιώς.
Εμείς, βγάλαμε από μέσα μας τον… boomer και θυμόμαστε 10 περιπτώσεις που η μάρκα έχει ταυτιστεί ολοκληρωτικά με το προϊόν, γι αυτό άλλωστε και η ελληνική γραφή που θα δείτε.
10 Βετέξ
Πρόκειται για αυτό το… απορροφητικό συνθετικό πανί για τον καθαρισμό επιφανειών. Στα ελληνικά, δηλαδή, την σπογγοπετσέτα. Η λέξη βετέξ (Wettex) είναι σουηδική εμπορική ονομασία σχετικού προϊόντος που πλέον καθιερώθηκε.
9 Μερέντα
Και όμως η Μερέντα είναι εμπορική ονομασία, πραλίνας φουντουκιού. Το Merenda είναι ένα από τα πιο γνωστά brand names της εταιρίας Παυλίδης και στην Ελλάδα έχει καταφέρει να «βαφτίσει» μια ολόκληρη σειρά προϊόντων. Ακόμη και ο «μεγάλος αντίπαλός» της, η Nutella, από τους παλιότερους, μερέντα αναφέρεται.
8 Άζαξ
Το Άζαξ (Ajax και παλιότερα στην Ελλάδα Azax) είναι μάρκα οικιακών προϊόντων καθαρισμού και απορρυπαντικών. Στη χώρα μας έχει ταυτιστεί με τα καθαριστικά για τα τζάμια, ενώ έχει μείνει στην ιστορία το διαφημιστικό moto «κάνει τα ζτάμια αόρατα».
7 Πάμπερς και Μπεϊμπιλίνο
Αμφότερα, τα πάμπερς (Pampers) και τα μπεϊμπιλίνο (Babylino) είναι βρεφικές πάνες μια χρήσης. Από τα χρόνια που πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά κέρδισαν το μεγάλο μερίδιο της αγοράς και «βάφτισαν» όλη την κατηγορία των συγκεκριμένων ειδών.
6 Τζιπ
«Πάντα ονειρευόμουνα ένα ανοικτό τζιπάκι…» που τραγουδούσε ο Γιάννης Μηλιώκας. Ακόμα και σήμερα τα μεγάλα τετρακίνητα οχήματα (αλλά και τα μικρότερα SUV) για πολλούς είναι απλά «τζιπ», το οποίο προήλθε από τη μάρκα των 4Χ4, Jeep.
5 Μπλακ εντ ντέκερ
Όλα τα τρυπάνια, τα δράπανα ή τα ηλεκτρικά κατσαβίδια, κάποτε λέγονταν απλώς «Μπλακ εντ ντέκερ». Προέρχεται από την εμπορική επωνυμία Black & Decker που ειδικεύεται σε ηλεκτρικά εργαλεία, εργαλεία χειρός και εργαλεία μπαταρίας.
4 Χλωρίνη
Η γνωστή σε όλους χλωρίνη είναι ουσιαστικά ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου για οικιακή χρήση. Εδώ και έξι δεκαετίες όμως αποτελεί κατοχυρωμένο σήμα της ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas και έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο καθώς οι περισσότεροι έτσι αποκαλούν τα αντίστοιχα προϊόντα και άλλων εταιριών.
3 Φελιζόλ
Η διογκωμένη πολυστερίνη ελαφρύ, θερμομονωτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην οικοδομή και σε άλλες εφαρμογές, ταυτίστηκε στην Ελλάδα με το εργοστάσιο που το παράγει ακόμη και σήμερα από τη δεκαετία του 1930. Την εταιρία ΦΕΛΙΖΟΛ που ήταν από τις πρώτες που πωλούσε μονωτικά από φελλό.
2 Ελβιέλες και Σπορτέξ
Μέχρι και τη δεκαετία του ’60 τα μόνα αθλητικά παπούτσια που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ήταν φτιαγμένα από την Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού (ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ.). Ήταν οι θρυλικές «ελβιέλες» και κυκλοφορούσαν μόνο σε άσπρο και σε μπλε χρώμα. Η «Ζήτα» προσπάθησε να τα ανταγωνιστεί, όμως αυτό πραγματικά συνέβη στα 70s όταν στήθηκε στη χώρα μας αντιπροσωπεία γαλλικών αθλητικών υποδημάτων «Sportex». Για αρκετά χρόνια μετά όλα τα αθλητικά ήταν Ελβιέλες και Σπορτέξ.
1 AirBNB
Είναι το πιο φρέσκο παράδειγμα στη λίστα μας. Μπήκε στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στην βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών. Κι όπως συμβαίνει σε κάθε τι καινούριο, έτσι και η εταιρία Airbnb που ήταν από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκε, «κέρδισε» και την… ονοματοδοσία.
Σπύρος Βασιλείου – reader.gr