Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Τα ξεχασμένα γεφύρια του Αλάμπεη στο Αγρίνιο (φωτο)

Εικόνες από τα γεφύρια του Αλάμπεη στο Αγρίνιο ανήρτησε σήμερα στον λογαριασμό του στο facebook ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, συνταξιούχος του ΟΤΕ και πρώην οπερατέρ.

Το 18μΧ αιώνα ο Καρέλι Αλά Μπέη κατασκεύασε γέφυρα που αποτελούνταν από 370 περίπου τόξα από το ύψος του Παναιτωλίου έως την Συκιά, 100 περίπου μέτρα από την ανατολική πλευρά της σημερινής εθνικής οδού Αγρινίου- Μεσολογγίου και παράλληλα με αυτή .

Η περιοχή τότε ήταν βαλτώδεις και η γέφυρα έμεινε γνωστή ως γέφυρα του Αλάμπεη.
Σημαντικό τμήμα της γέφυρας αυτής υπήρχε εως το 1968.

Τα μεταγενέστερα χρόνια η γέφυρα θάφτηκε ή καταστράφηκε…

Στις αρχές του έτους 2000 με την κατασκευή ενός δρόμου στη περιοχή ο εργολάβος εντόπισε κατά μήκος αυτού πέτρες που προφανώς ήταν απομεινάρια της γέφυρας του Αλάμπεη.

Όπως αναφέρει ο Γ. Γιαννακόπουλος, ειδοποιήθηκε τότε ο αείμνηστος καθηγητής Αθανάσιους Παλιούρας και μαζί με τον ίδιο, επισκέφθηκαν το σημείο εκείνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος, ο αείμνηστος καθηγητής είχε την άποψη και την βεβαιότητα ότι αν γινόταν μία ανασκαφή στη περιοχή θα αποκαλύπτονταν κάποιο τμήμα της γέφυρας που με κάποια συντήρηση θα αποτελούσε αξιοθέατο μνημείο για την περιοχή . «Η θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί αφού οι πέτρες υπάρχουν», σχολιάζει στην ανάρτησή του στο facebook ο κ. Γιαννακόπουλος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Niki

    Τα γεφύρια είναι κηρυγμένο ως ” ιστορικόν διατηρητέον μνημείον” με ΦΕΚ του 1968
    http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=7762&v17=
    Καταπατήθηκαν και “εξαφανίστηκαν” την περίοδο της χούντας.
    Είναι λυπηρό, όμως, που η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων αφήνει ένα τέτοιο μνημείο στην τύχη (ή στην ατυχία του!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.