Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Ταγματάρχης Βασίλης Παπαγιάννης: Ο Αγρινιώτης ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ταγματάρχης Βασίλης Παπαγιάννης: Ο Αγρινιώτης ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

papagiannisvasileis

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Έπεσε μαχόμενος στην μάχη του Σκρά έναντι των Βουλγάρων.

Οι Έλληνες είχαν μπει το 1917 στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Entete ύστερα από την επικράτηση του Βενιζέλου. Κύριος εχθρός στα Βορειοανατολικά ήταν  οι Βούλγαροι, οι οποίοι είχαν ταχθεί στο πλευρό των Γερμανών, Αυστροουγγαρών και Τούρκων.

Μια από τις πιο σημαντικές νίκες των Ελλήνων ήταν η μάχη του Σκρα στο Κιλκίς. Κατάφερε καθοριστικό χτύπημα στους Βουλγάρους και έκρινε την τύχη της πολεμικής αναμέτρησης.

skra

Ένας όμως από τους σημαντικότερους ήρωες της συγκεκριμένης μάχης ήταν ο Αγρινιώτης  Ταγματάρχης Βασίλης Παπαγιάννης. Ήταν ανιψιός του επίσης Αγρινιώτη Αρχιστράτηγου Παναγιώτη Δαγκλή, το όνομα του οποίου φέρει κεντρικός δρόμος σήμερα στο Αγρίνιο.

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους. Στην μάχη του Σκρα ζήτησε ο ίδιος από τον θείο του να είναι το τάγμα του στην πρώτη γραμμή κρούσης της επίθεσης στους Βουλγάρους. Όπως ο ίδιος ο Δαγκλής αναφέρει στο ημερολόγιο του  “με δάκρυα στα μάτια ζήτησε να πάει στην πρώτη γραμμή”

Τελικά έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στην πρώτη γραμμή στις 30 Μαϊου 1918. Στην ίδια μάχη έπεσε επίσης και άλλος ένας Αγρινιώτης υπολοχαγός, ο Γεώργιος Μιχαλακέας.

tagmatarxispapagiannis
Η προτομή του Β. Παπαγιάννη στο Σκρα

Σήμερα στο Σκρα του Κιλκίς  υπάρχει προτομή του Ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη.Η προτομή βρίσκεται στο χώρο του μνημείου πεσόντων στο χωριό. Στη βάση της προτομής αναγράφεται: «Ταγματάρχης Παπαγιάννης Βασίλειος»

«Υπέρ των πεσόντων, 26 Αξιωματικών και 476 Οπλιτών της Μεραρχίας Αρχιπελάγους και του 1ου Συντάγματος Σερρών στη μάχη του Σκρά την 30 Μαίου 1918 (Α.Π.Π.)»

Γιατί να μην υπάρχει και στο Αγρίνιο;

Δείτε αναλυτικά το ιστορικό της μάχης:

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Δημήτρης Κοντίδης

    Στις 30-5-2018 σε 50 μέρες δηλαδή από σήμερα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα της θυσίας του. Προτείνω ένα μνημόσυνο στον τάφο του. Συγκέντρωση στο γυμνάσιο Φούστανης στις 30-5-2018 09.00 ή στην κεντρική πλατεία του Αρχαγγέλου στις 09.30 με οχήματα 4χ4 για την μετάβαση στον τάφο, στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο ήρωας ταγματάρχης.

  2. Agrinio

    Είναι ο παππούς μου. Του χρόνου θα ανέβω επάνω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.