Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Ταξίδι στα μονοπάτια της σαρακατσάνικης παράδοσης

sarakatsanoi
Αφιερωμένο στη γενιά των νέων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν είναι το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο πραγματοποιείται στα περτουλιώτικα λιβάδια των Τρικάλων, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης, όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το φετινό Αντάμωμα απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και προτρέπει τους Έλληνες να ξαναβρούν τον δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων το βράδυ της Παρασκευής, το 6ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού.

Το Σάββατο το πρωί θα λάβει χώρα το τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται από τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το Euro 2004, Θοδωρή Ζαγοράκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το «Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα για να ζήσουν μοναδικές στιγμές, και το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες.

Την Κυριακή το πρωί, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα την «Ανακήρυξη Σαρακατσάνου Κλεφταρµατωλού Καπετάνιου», καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας: www.e-sarakatsanos.gr.

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.