Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Η τέχνη ανέπνευσε ξανά στο αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας (φωτό)

Με την ποιητική ελεγεία του Λόρκα «το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Από το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας ξεκίνησε, το Σάββατο 4 Ιουλίου, η πολιτιστική διαδρομή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου στα πέντε αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας.

Η ποιητική ελεγεία του Λόρκα «το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου, έκανε πρεμιέρα στο μοναδικό μνημείο της Καλυδώνας, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό. Με συγκίνηση και απόλυτο σεβασμό οι θεατές προσήλθαν για να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή παράσταση σε ένα μοναδικό θέατρο με τετράγωνη ορχήστρα και περίπου 20 σειρές εδωλίων.

Η παράσταση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος .Την παρακολούθησαν περί τους 150 θεατές, καθώς υπήρξε περιορισμός προσέλευσης κοινού για λόγους προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης  Νίκος Καραγέωργος αναφέρθηκε στην υψηλού συμβολισμού παρουσία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στα πέντε αρχαία θέατρα του νομού: “Η στιγμή είναι μοναδική, τόσο για εμάς,  όσο και για το κοινό που βρέθηκε για πρώτη φορά στο κορυφαίο αυτό μνημείο του πολιτισμού μας. Το ταξίδι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στα  αρχαία θέατρα αναδεικνύει την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στη σύνδεση τους με την κοινωνία. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συντελεστές της παράστασης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος για την αμέριστη συμπαράσταση  αλλά και τους θεατές που μας βοήθησαν να δώσουμε ξανά ζωή στο χώρο“.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα πέντε αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας (Καλυδώνα, Πλευρώνα, Οινιάδες, Μακύνεια και Στράτο) μέσα στην ίδια εβδομάδα στο πλαίσιο προβολής και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του νομού.

Με την ποιητική ελεγεία του Λόρκα   η τέχνη θα αναπνεύσει ξανά στα κορυφαία μνημεία της περιοχής. Αρκεί να αναφερθεί πως το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας και της Πλευρώνας θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων (που θα ξεκινούν στις 7:30 μμ διάρκειας μιάμισης ώρας) έχει ως εξής:

4/8/2018 – Αρχαίο θέατρο Καλυδώνας
6/8/2018 – Αρχαίο θέατρο Πλευρώνας
8/8/2018 – Αρχαίο θέατρο Μακύνειας
10/8/2018 – Αρχαίο θέατρο Οινιαδών
12/8/2018 – Αρχαίο θέατρο Στράτου

Σε ό, τι αφορά στις παραστάσεις στα αρχαία θέατρα της Καλυδώνας, Πλευρώνας και Μακύνειας, για λόγους προστασίας των μνημείων, ο αριθμός των θεατών δεν θα ξεπεράσει τους 150 σε κάθε παράσταση και η είσοδος τους θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης. Σε ό, τι αφορά τις παραστάσεις στα αρχαία θέατρα Οινιαδών και Στράτου, για λόγους προστασίας των μνημείων, ο αριθμός των θεατών δεν θα ξεπεράσει τους 400 σε κάθε παράσταση και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
μετάφραση: ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
δραματουργική επεξεργασία / σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
σκηνικό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΑΣ
κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΨΑΛΑ
φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΟΣ
μουσική επιμέλεια: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑΣ
μουσική διδασκαλία: ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥΣΗΣ
φωτογραφίες: ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ
βοηθός σκηνοθέτη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ

Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Μπερνάρντα: ΜΑΓΔΑ ΚΑΤΣΙΠΑΝΟΥ
Πόνθια /τραγούδι: ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ
Μαρία Χοσέφα: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Μαρτίριο: ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ
Αντέλα: ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ
Μανταλένα: ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΨΑΛΗ
Αμέλια: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Αγκούστιας: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ
Δούλα: ΔΩΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Προυντένθια/ Ζητιάνα: ΑΘΗΝΑ ΨΕΙΜΑΔΑ
Άντρας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ

Το έργο

Μετά την κηδεία του άνδρα της η Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σ’ ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα: Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αντέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αντέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Μια τραγωδία δέκα γυναικών σ’ ένα απομονωμένο χωριό στην άκρη του πολιτισμένου κόσμου όπου η εμμονή με το «φαίνεσθαι» και την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία και την παρθενία κυριαρχεί. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα πρόσωπα των γυναικών του Έργου με μια αφόρητη ζέστη να δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους, την ώρα που έξω από το σπίτι – φυλακή, απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές κάθιδρων σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται.

Οι φωτό που ακολουθούν του Κώστα Παραβατού από την παράσταση στο αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.