Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας απαντώντας στον δήμαρχο Αγρινίου: αυτές είναι οι διαχρονικές θέσεις για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Οι διαχρονικές θέσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό αποτελούν αντικείμενο επιστολών που αντήλλαξαν   ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του φορέα, Στυλιανό Μπλέτσα.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε καθώς ο δήμαρχος Αγρινίου φέρεται με την επιστολή του να ζήτησε από το ΤΕΕ να διασαφηνίσει τις θέσεις   από την περίοδο ακόμη (2004-2010) που ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος.

Δεν αποκλείεται ο δήμαρχος με τον τρόπο αυτό να επιθυμεί να δοθούν απαντήσεις και στην κριτική που δέχτηκε για τη στάση του επί του κρίσιμου αυτού θέματος όταν ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ καθώς το 2004 είχε προτείνει  «ανακατασκευή του τμήματος της ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων από τη θέση Ερμίτσα ως τον κόμβο Αμαλίας, καθώς και  επέκτασή της μέχρι τις θέσεις Μπάγια και Κουβαρά» ως  «άμεση και οικονομικότερη λύση για τη σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με το Δυτικό Αξονα».

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Μπλέτσα πάντως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σύγχυση στο συγκεκριμένο θέμα διότι η θέση αυτή είναι πάγια για το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ανεξάρτητα από την διοίκησή του».

Σημειώνει εξάλλου ο πρόεδρος του ΤΕΕ πως η πρώτη επίσημη καταγραφή αυτής της θέσης είναι στο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων – Προτεραιοτήτων Ανάπτυξης Νομού Αιτωλοακαρνανίας Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 που κατέθεσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας το 2007, όπου ζητούσε την κατασκευή κόμβου για την απευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

«Είναι σαφές λοιπόν ότι τουλάχιστον από το 2007 και αδιάλειπτα μέχρι σήμερα το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ζητά και μάλιστα στοιχειοθετημένα την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό», αναφέρει ο κ. Μπλέτσας .

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε, Αγαπητέ συνάδελφε

Σε απάντηση της από 24/4/2019 επιστολής σας σχετικά με τις διαχρονικές θέσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  1. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε διότι διετελέσατε πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας επί εξαετίας, ο φορέας μας υποστηρίζει τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον, την αναγκαιότητα στης κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
  2. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σύγχυση στο συγκεκριμένο θέμα διότι η θέση αυτή είναι πάγια για το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ανεξάρτητα από την διοίκησή του.
  3. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή θα πρέπει συνοπτικά να αναφέρουμε ότι η πρώτη επίσημη καταγραφή αυτής της θέσης είναι στο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων – Προτεραιοτήτων Ανάπτυξης Νομού Αιτωλοακαρνανίας Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 που κατέθεσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας το 2007, όπου ζητούσε την κατασκευή κόμβου για την απευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Τον Ιανουάριο του 2009 η Ομάδα Εργασίας «Παρακολούθηση Σχεδίου Πόλης – Κυκλοφοριακού» του τμήματός μας, εξετάζοντας την πορεία των έργων της Ιόνιας Οδού και των υπαρχόντων κόμβων εισηγείται την κατασκευή νέου κόμβου και συνδετήριου δρόμου της πόλης του Αγρινίου με τον αυτοκινητόδρομο αναφέροντας και τα ανάλογα επιχειρήματα.

Την ίδια στιγμή αποστέλλεται επιστολή προς τον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Σουφλιά με το αίτημα και τη θέση μας για την κάθετη σύνδεση , ο οποίος στην συνέχεια μας ζητά την στοιχειοθέτησή του.

 Η Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας τον Φεβρουάριο του 2009 συστήνει ομάδα εργασίας μηχανικών για την στοιχειοθέτηση του αιτήματος το πόρισμα της οποίας αποστέλλεται στο υπουργείο και άλλους συναρμόδιους φορείς τον Απρίλιο του 2009. Είναι σαφές λοιπόν ότι τουλάχιστον από το 2007 και αδιάλειπτα μέχρι σήμερα το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ζητά και μάλιστα στοιχειοθετημένα την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να πείσουμε φορείς και πολίτες του Αγρινίου για την θέση μας αυτή η οποία αποτελεί σήμερα καθολικό αίτημα της πόλης μας.

Τέλος για ιστορικούς λόγους και για αποφυγή παρεξηγήσεων πρέπει να αναφέρουμε ότι τον Νοέμβριο του 1999 στην Πρόταση Πλαίσιο Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας 2000-2006 που συντάχθηκε από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας υποστηρίζεται η άποψη ότι η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό θα πρέπει να γίνεται μέσω της αναβάθμισης του υπάρχοντος οδικού δικτύου χωρίς όμως να αποκλείει και την ύπαρξη τρίτου κόμβου.

Η θέση αυτή όμως άλλαξε άρδην μετά το 2006, σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε παραπάνω.

Με εκτίμηση

Για την Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος Μπλέτσας Στυλιανός

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    ΄΄ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ -ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ-ΦΤΑIΕΙ Ο ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣ΄΄.ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ OΛΟΙ ΣΑΣ !!!!! CHRISTOS

  2. Ο Μηχανικός

    κ. Πρόεδρε του ΤΕΕ δέκα μέρες πριν τις εκλογές δεν μου φαίνεται και τόσο αθώα η παρέμβαση ενός ανεξάρτητου φορέα όπως το ΤΕΕ για να στηρίξει τον Δήμαρχο. Αλλά μιας και απαντάτε τόσο αναλυτικά πείτε μας πια ήταν η θέση του ΤΕΕ για το θέμα από το 2003 έως το 2007 που κατατέθηκε η πρόταση και που ήταν Πρόεδρος ο Παπαναστασίου. Η μήπως δεν είχε καμία πρόταση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.