Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2020

Tελετή εγκαινίων στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Κυψέλης 90 χρόνια μετά τη θεμελίωση του

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 θα τελεσθούν,  90 χρόνια μετά από την θεμελίωση του, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Κυψέλης (Σφήνας) Αγρινίου.  

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 θα τελεσθούν , 90 χρόνια μετά από την θεμελίωση του, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Κυψέλης (Σφήνας) Αγρινίου.
Η τέλεση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά.
Τα Ιερά Εγκαίνια ενός Ναού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε ένα Ναό.
Με την Ακολουθία αυτή καθαγιάζεται η Αγία Τράπεζα και τα Αντιμήνσια πάνω στα οποία τελείται η Θεία Λειτουργία, ευλογείται το κτίσμα του Ιερού Ναού, ανάβει η ακοίμητη κανδήλα και πραγματοποιούνται και άλλες αγιαστικές και μοναδικές πράξεις.
Η συμμετοχή στην ακολουθία των Εγκαινίων, στην οποία σπάνια μπορεί κανείς να παρευρεθεί, αποτελεί μεγάλη ευλογία.

To πρόγραμμα 
-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ MΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
{ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ- ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΡΑΧΩΡΙΤΗ-ΑΓ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΤΟΥ }
-ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΨΑΛΕΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ 8:30 ΘΑ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΜΕΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Το Ιστορικό του Ιερού Ναού

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την εκδίωξη των κατοίκων του ιστορικού και μαρτυρικού Πόντου οι πρώτοι ξεριζωμένοι Πόντιοι που έρχονται στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην περιοχή της Σφήνας, σημερινής Κυψέλης, ξεκινούν να θεμελιώνουν τον πρώτο Ιερό Ναό που θα τους κάλυπτε στις λατρευτικές τους ανάγκες.

Έτσι το 1926 ξεκινούν την θεμελίωση μικρού Ναού επ΄ ονόματι των Τριών Ιεραρχών στο κέντρο του σημερινού Ιερού Ναού ο οποίος και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση του νέου Ναού.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του μικρού Ναού οι κάτοικοι σκεπτόμενοι ότι η πανήγυρη του Ναού θα είναι στην καρδιά του χειμώνα αποφασίζουν να χτίσουν πέριξ του μικρού Ναού τον σημερινό Μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό προς τιμήν του Άγιου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονος.

Ενενήντα χρόνια μετά την θεμελίωση του Ναού στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 τελούνται τα εγκαίνια του περικαλλούς Ναού του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμα και επί εφημερίας του Ιερομονάχου Αναστασίου Σπυρόπουλου εκ Μεσαρίστης Μεσολογγίου.

Στην Αγία Τράπεζα έχουν τεθεί πλέον ως θεμέλιο τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονος του Ιαματικού του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννου του εν Βραχωριω και του Αγίου Νεομάρτυρα Γερασίμου του εκ Μεγάλου Χωρίου Ευρυτανίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.