To 2000 μόνο 18 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν κερδίσει το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου στο πολυεθνικό “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος“.
Έξι στις ΗΠΑ, τρεις στην Ιαπωνία, δύο σε Γαλλία, Πορτογαλία και από ένας σε Ισπανία, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Ισραήλ και Ινδία. Στη Μεγάλη Βρετανία δεν είχε γίνει ακόμα σεφτές, ενώ κανένας από αυτούς τους 18 νικητές δεν ήταν γυναίκα.
Το ρόδι θα έσπαγε και στα δύο επίπεδα μία παίκτρια που το προφίλ της κάθε άλλο παρά επίδοξη νικήτρια του μεγάλου τζακ ποτ πρόδιδε. Η 58χρονη τότε Τζούντιθ Κέπελ δεν είχε, ως σχεδιάστρια κήπων, την επαγγελματική καριέρα που προσδοκούσε. Και σε προσωπικό επίπεδο δεν θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει επιτυχημένη τη διαδρομή της. Ήταν μητέρα τριών παιδιών, παντρεμένη και χωρισμένη δύο φορές, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ.
Το 2000 είχε μείνει απένταρη και είχε απελπιστική ανάγκη από μετρητά. Υπήρχε όμως φως στο βάθος του τούνελ. Και ο λόγος ήταν ότι επρόκειτο για μια βαθιά καλλιεργημένη γυναίκα, με ευρυμάθεια και γνωστικό πλούτο, λόγω της στενής σχέσης με τα βιβλία και της αστείρευτης φιλομάθειάς της.
Κάπως έτσι, η Κέπελ είδε ως διέξοδο στα προβλήματά της το διάσημο τηλεπαιχνίδι. Και δεν σταμάτησε να τηλεφωνεί για να δηλώσει συμμετοχή, απτόητη από τις συνεχείς ανεκπλήρωτες αιτήσεις της. Συνολικά τηλεφώνησε πάνω από 50 φορές στα γραφεία της παραγωγής και χρειάστηκε να πληρώσει σε τηλεφωνικούς λογαριασμούς περίπου 100 λίρες. Είχε δηλώσει ότι εκπρόσωπος της British Telecom την κάλεσε στο τηλέφωνο για να τη ρωτήσει αν είχε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλες ήταν οι χρεώσεις της για τηλέφωνα στο συγκεκριμένο νούμερο. Η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας λένε…
Με τα πολλά η Κέπελ κλήθηκε να πάρει μέρος στο σόου του ITV στις 20 Νοεμβρίου του 2000. Στην ερώτηση που θα έκρινε ποιος/ποια από το κοινό θα διαγωνιζόταν ήταν η πιο γρήγορη βάζοντας σε χρονολογική σειρά τέσσερις Βρετανούς πρωθυπουργούς (Τσόρτσιλ, Έντεν, ΜακΜίλαν, Ντάγκλας-Χιουμ).
Πήρε έτσι θέση απέναντι στο «τέρας» και ξεκίνησε το προσωπικό ρεσιτάλ της. H Τζούντιθ πήρε την πρώτη βοήθεια στην 9η ερώτηση και το 53% του κοινού της έδωσε τη σωστή απάντηση, ότι δηλαδή ο Τόνι Μπλερ είχε γεννηθεί στη Σκωτία. Στη 12η ερώτηση πήρε τη βοήθεια του τηλεφώνου και η φίλη της Τζίλι ισχυρίστηκε ότι ήταν 100% σίγουρη για την απάντηση που επιλέχθηκε. Με 125.000 λίρες στο χέρι, η Κέπελ απάντησε την 13η και 14η ερώτηση, για να φτάσει σε αυτή του ενός εκατομμυρίου.
Η ερώτηση ήταν: «Ποιος βασιλιάς ήταν παντρεμένος με την Ελεονώρα της Ακουιτανίας»; Οι τέσσερις επιλογές ήταν Ερρίκος Α’, Ερρίκος Β, Ριχάρδος Α’ και Ερρίκος Ε’. Η Κέπελ είχε εξασφαλίσει πια 500.000 λίρες. Αν απαντούσε σωστά θα διπλασίαζε, αν όχι θα έπεφτε στις 32.000 λίρες. Από την αρχή πρόδωσε τη σκέψη της για την επιλογή της Β’ απάντησης, έχοντας… άσο στο μανίκι. Το θέμα της τελευταίας ερώτησης ήταν σαν… παραγγελιά για αυτήν, αφού η ίδια εναι γαλαζοαίματη. Έλκει την καταγωγή της από βασιλική οικογένεια, ούσα τρίτη ξαδέλφη της βασίλισσας Καμίλα.
Η Κέπελ δεν δίστασε, παρότι ο παρουσιαστής Κρις Τάραντ της υπενθύμισε ότι αν κάνει λάθος θα χάσει 468.000 λίρες. «Αξίζει να δοκιμάσω», είπε, προτού «κλειδώσει» την απάντηση και ακουστεί δευτερόλεπτα μετά για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο η φράση «Μόλις κέρδισες ένα εκατομμύριο ευρώ»!
Προϊόντος του χρόνου, τα κέρδη της νικήτριας από το παιχνίδι δεν ήταν μόνο αυτά. Με τη φήμη που απέκτησε επιλέχθηκε ως αρχηγός της ομάδας στην εκπομπή Eggheads – ένα τηλεπαιχνίδι όπου οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις τους απέναντι στους «quiz champions» και εμφανιζόταν τακτικά από το 2003 μέχρι την αποχώρησή της το 2022. To 2023 έκανε μια επετειακή επανεμφάνιση για το επεισόδιο Νο. 2000, σε ηλικία 80 ετών. Παράλληλα έχει βγάλει και επιτραπέζιο κουίζ με το δικό της brand, με 1000 ερωτήσεις γνώσεων.
Η Κέπελ παραμένει έως σήμερα η μοναδική γυναίκα που έχει κερδίσει το έπαθλο στη Μεγάλη Βρετανία. Το απόλυτο παράδειγμα του ότι την «τύχη σου την ορίζεις», διότι θα μπορούσε απλώς να σταματήσει να τηλεφωνεί για να δηλώσει συμμετοχή…