Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Στις 3 Ιούνη, πρώτη Δευτέρα του μηνός, τα μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου είχαν την τελευταία συνάντηση της σεζόν.
Συζητήθηκαν τα τρέχοντα φιλοτελικά νέα και ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σκαρμούτσος παρουσίασε τις νέες εκδόσεις γραμματοσήμων.
Έγινε ενημέρωση των μελών σχετικά με την διακοπή των μηνιαίων συναντήσεων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και την επανέναρξη τον Σεπτέμβριο.
Ο συλλέκτης κ. Θεοδόσης Σαμψών παρουσίασε την σπάνια συλλογή του που απαρτίζεται από γραμματόσημα με «σφάλματα».
Ένα ολόκληρο άλμπουμ, φύλλο-φύλλο-έκανε το γύρω από συλλέκτη σε συλλέκτη.
Τα γραμματόσημα και οι φάκελοι αυτής της πρωτότυπης και σπάνιας συλλογής είναι της περιόδου της δεκαετίας του 1920-1930, πριν έναν αιώνα.
«Δύσκολα» κομμάτια που ο κ. Θεοδόσης έχει συγκεντρώσει με κόπο και φυσικά με σημαντική οικονομική δαπάνη.
Στην επίδειξη κάθε φύλλου του άλμπουμ, και αυτά ήταν πάνω από είκοσι, ο συλλέκτης μίλησε για το κάθε γραμματόσημο και φάκελο ξεχωριστά.
Όλοι κρατήσαμε στα χέρια μας για λίγο αυτές τις σπανιότητες, που μπορεί ένας συλλέκτης μιας ζωής να μην έχει την ευκαιρία να δει ποτέ του.
Τα σφάλματα είναι ποικίλα και έγιναν κατά την εκτύπωση των γραμματοσήμων. Το κάθε σφάλμα είναι μοναδικό. Ακόμα και αυτά που έχουν διάτρηση λοξή, στο περιθώριο ή επί του γραμματοσήμου, είναι σε διαφορετικά σημεία, καθιστώντας τα διαφορετικά από το ένα στο άλλο. Η περιγραφή μου δεν είναι τόσο καλή, χρειάζεται να τα δει κάποιος από κοντά, όπως έγινε στην συνάντηση, για να καταλάβει το κάθε «σφάλμα» εκτύπωσης ή διάτρησης.
Ο συλλέκτης δεν «κοστολόγησε» την συλλογή του χρηματικά, αλλά μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο μου έδωσε τιμές που φθάνουν τις εκατοντάδες Ευρώ, πολλά από τα γραμματόσημα αυτά.
Μετά το πέρας επίδειξης της συλλογής από τον κύριο Θεοδόση, όλοι τον ευχαρίστησαν για την επεξηγηματική ομιλία του τον συνεχάρησαν για την συλλογή του και του ευχήθηκαν να την εμπλουτίσει με νέα σπάνια αποκτήματα.
Ο Πρόεδρος έδειξε σε όλους το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας «Φιλοτέλεια» που περιέχει πολλά ενδιαφέροντα νέα.
Μερικά από αυτά είναι: Νέες εκδόσεις, Μικρές κεφαλές Ερμή, άρθρα & συνεντεύξεις, Αυτόνομη Κρητική Πολιτεία, Σφάλματα πλάκας Παρισινών γραμματοσήμων, Οι εορτασμοί στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα το 1924 (άρθρο του Προέδρου Ιωαν. Σκαρμούτσου), Εκθέσεις και γενικά η Φιλοτελική κίνηση της περιόδου.
Θα αναφέρω ότι είναι εντυπωσιακές κάποιες Ελληνικές συμμετοχές.
Στον διαγωνισμό για το καλύτερο μουσικό γραμματόσημο του 2023 υπάρχουν δύο-πάλι-ελληνικές υποψηφιότητες, στον Θεματικό Όμιλο Μουσικού Γραμματοσήμου της Γερμανικής Φιλοτελικής Εταιρείας.
Η οποία εταιρεία έχει προκηρύξει τον ετήσιο διαγωνισμό, που έχει καθιερώσει, για την ανάδειξη του καλύτερου παγκοσμίως μουσικού γραμματοσήμου της προηγούμενης χρονιάς.
Φέτος τα μέλη της Ελλανόδικης Επιτροπής έχουν επιλέξει, ως υποψήφια, 66 γραμματόσημα, από τα 400 και πλέον γραμματόσημα, που εκδόθηκαν παγκοσμίως με θέμα τη μουσική κατά το 2023. Στα 66 υποψήφια για βράβευση γραμματόσημα περιλαμβάνονται και δύο Ελληνικά:
1.- Το γραμματόσημο των 2,00 ευρώ, της σειράς «Euromed 2023 – Φεστιβάλ της Μεσογείου», όπου η Ανθούλα Λύγκα επέλεξε να παρουσιάσει από το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, μια εντυπωσιακή χορευτική δημιουργία πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι.
2.-Το γραμματόσημο των 4,5 ευρώ από το–Feuillet, που σχεδίασε η Μυρσίνη Βαρδοπούλου για τη Μαρία Κάλλας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννησή της και την ανακήρυξη από την UNESCO του 2023 ως «επετειακού» της έτους.
(Ας μην ξεχνάμε ότι στον περσινό διαγωνισμό διακρίθηκε-μεταξύ 69 συμμετοχών-το γραμματόσημο της Μυρσίνης Βαρδοπούλου με τον πρόσφυγα, που έπαιζε ούτι μπροστά στον προσφυγικό συνοικισμό του Βύρωνα). Η προθεσμία του διαγωνισμού λήγει στις 31 Ιουλίου 2024.
Άλλο σημαντικό νέο είναι ότι η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU) γιορτάζει τα 150 χρόνια της φέτος, καθώς στις 9 Οκτωβρίου 1874, 22 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) συγκεντρώθηκαν στη Βέρνη και υπέγραψαν μια «Συνθήκη» με βάση την οποία δημιουργήθηκε η «Γενική Ταχυδρομική Ένωση», η οποία αργότερα θα γίνει γνωστή ως «Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση» (UPU).
Ενάμιση αιώνα αργότερα, η UPU έχει κατορθώσει να ενώσει τα ταχυδρομικά δίκτυα 192 κρατών-μελών και να πραγματοποιήσει το όραμα των 22 ιδρυτών της, να δημιουργηθεί δηλαδή μια ενιαία ταχυδρομική περιοχή, με βάση κοινούς για όλους κανόνες, με σκοπό την ασφαλή, ταχεία και φθηνή διακίνηση της αλληλογραφίας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Συμπληρώνοντας 150 χρόνων δράσης μέσα στο 2024, η UPU για να γιορτάσει τα επιτεύγματα του παρελθόντος, να παρουσιάσει τις σύγχρονες ταχ. υπηρεσίες και να αναδείξει το πολλά υποσχόμενο μέλλον της, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο “150 years of enabling communication and empowering peoples across nations” (σε ελεύθερη μετάφραση: «150 χρόνια επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης των λαών των διαφόρων εθνών»).
Η UPU ξεκίνησε τους εορτασμούς με ένα «Συμπόσιο», που υποδέχτηκε 40 ιστορικούς, ακαδημαϊκούς και φιλοτελιστές από περισσότερες από 16 χώρες με θέμα «Επίτευξη μιας ενιαίας ταχυδρομικής επικράτειας: Μια παγκόσμια υπόσχεση – Παρελθόν και παρόν».
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, η UPU παρουσίασε όλα τα γραμματόσημα που εκδόθηκαν από ταχυδρομικούς φορείς για τον εορτασμό της 75ης, 100ης και 125ης επετείου της, καθώς και τη συλλογή της με περίπου 8.000 ταχυδρομικά ένσημα, που έχουν εκδοθεί από το 1840.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού που θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό δεν σημαίνει-είπε-ότι μπαίνομε σε «φιλοτελική αδράνεια», καθώς θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου και των μελών με μηνύματα και e-mail πληροφοριακά για τα φιλοτελικά νέα, καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία για πιο άμεσα θέματα.
Οι συλλέκτες χώρισαν ευχόμενοι «καλό καλοκαίρι» και «καλές ευκαιρίες» για εμπλουτισμό των συλλογών τους!
Α.Κ.Κ.