Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Τελικά είναι τόσο σπάνια; Και στη Λεπενού η αράχνη πασχαλίτσα…

Τελικά είναι τόσο σπάνια; Και στη Λεπενού η αράχνη πασχαλίτσα…

Η αράχνη πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus) έχει γίνει… πρώτο θέμα πανελληνίως το τελευταίο διάστημα, από όταν και εντοπίστηκε να κάνει βόλτες στην αυλή του σπιτιού νοικοκυράς στο Ναύπλιο. Το πανέμορφο και σπάνιο έντομο με τα χρώματα της πασχαλίτσας, είναι άγνωστο πώς έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα της Αργολίδας αλλά έχει πλέον εντοπιστεί και στην Αιτωλοακαρνανία!

Εντοπίστηκε σε αυλή σπιτιού και στη Λεπενού, με τον φωτογραφικό φακό της ιδιοκτήτριας να την απαθανατίζει… Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Λαμία. Εμφανίσεις της έχουν καταγραφεί σε Σέρρες, Μεσσηνία, Ναύπλιο και Μεσολόγγι. Μετά τα «μπαράζ» δημοσιευμάτων για εμφανίσεις της ανά την Ελλάδα εύλογα γεννάται το ερώτημα: «Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο σπάνια;»

Η αράχνη πασχαλίτσα 

Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους. Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία.

Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.