Τρίτη, Ιούνιος 18, 2019

«Τέλος Καπνιζόντων»: Πού φτάνει και ποιες επιχειρήσεις καλούνται να το καταβάλλουν


Πόσος είναι ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου καπνίσματος.

Tις υπόχρεες επιχειρήσεις που θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος καπνιζόντων καθορίζει – και φέτος – απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Η απόφαση καθορίζει και το ύψος του τέλους που θα αποδοθεί από τους υπόχρεους στην εφορία.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως το Τέλος Καπνιζόντων είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων.

Παράλληλα, το τέλος αποδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον νόμο είναι καζίνο, κεντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και των καταστημάτων όπου διεξάγονται τυχερά παίγνια, στη Φορολογική Διοίκηση, με την υποβολή δήλωσης άπαξ ετησίως, έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου για τη νόμιμη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων για το επόμενο έτος. Επιχειρήσεις που δημιουργούν για πρώτη φορά χώρους καπνιζόντων μετά την ως άνω προθεσμία, οφείλουν να καταβάλλουν το αναλογούν τέλος πριν την έναρξη λειτουργίας των χώρων αυτών.

Η λειτουργία του χώρου καπνιζόντων άρχεται με την καταβολή του τέλους καπνιζόντων και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο αυτό έχει καταβληθεί. Η απόδειξη δε καταβολής του αποτελεί απόδειξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων.

Ο υπόχρεος οφείλει να επιδεικνύει την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Περαιτέρω, οι υπόχρεοι που κάνουν έναρξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων μετά την 24η Ιανουαρίου 2019 και εντός του τρέχοντος έτους (2019), υπολογίζουν και καταβάλλουν το «Τέλος Καπνιζόντων».

insider.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.