Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Τέλος οι «γαμοβαπτίσεις» στις εκκλησίες της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Τέλος οι «γαμοβαπτίσεις» στις εκκλησίες της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η καθιερωμένη Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας  πραγματοποιήθηκε, χθες 17 Απριλίου  2019, στο Αγρίνιο.

Στα πολλά που συζήτησε ο Μητροπολίτης με τους ιερείς είναι και η απόφαση για οριστικό τέλος στην τέλεση των «γαμοβαπτίσεων» στις εκκλησίες της περιοχής.

Στην  τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων μαζί προσφεύγουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια πανελλαδικά. Την πρακτική αυτή ωστόσο πολλοί  Μητροπολίτες της χώρας δεν την αντιμετωπίζουν θετικά και κατά καιρούς με προφορικές συστάσεις προέτρεπαν τους ιερείς να τις αποφεύγουν.

Οι απαγορεύσεις δηλαδή είχαν ελαστικό χαρακτήρα και  φέρεται μέχρι τώρα να είναι στη  διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι καθώς δεν υπήρχε σχετική συνοδική απόφαση.

Χθες λοιπόν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς στην ιερατική σύναξη φέρεται να ενημέρωσε για ρητή απόφαση του περί απαγόρευσης τέλεσης γάμου και βάπτισης μαζί. Θα επιτρέπεται την ίδια ημέρα στον ίδιο ναό η τέλεση των δύο μυστηρίων αλλά με ώρες διαφορά, πρωί-απόγευμα.

Παραδόθηκε μάλιστα στους ιερείς και η σχετική εγκύκλιος η οποία αναμένεται να αναγνωστεί στις εκκλησίες της περιοχής την  Κυριακή του Θωμά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. Veggos

  Και ποιος θα ήθελε να παίρνει 1 μεροκάματο αντί για 2?

 2. ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΩΣΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΡΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΩΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΕ.
  ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΗΚΟΙ ΠΟΥ ΚΥΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΦΕΛΕΙ ΕΙΤΕ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΕΙΤΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ κ.α.

 3. Τ.Ρ

  Τα νέα ζευγάρια δεν το κάνουν αυτό γιατί τους αρέσει , το κάνουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα . Φυσικά για την εκκλησία πάνω απ’ όλα το παγκάρι …:.

 4. ΓΟΧ

  Πολύ σωστή η απόφαση του μητροπολίτη, αρκεί να τηρηθεί.
  Υπάρχουν σοβαροί θεολογικοί λόγοι που επιβάλλουν να τελούνται ξεχωριστά τα μυστήρια, αλλιώς κοροϊδεύουμε τον Θεό!

 5. Συνταξιούχος

  Βρε ΓΟΧ, αφού δεν μπήκε στον κόπο ο Μητροπολίτης μας να μας εξηγήσει τους λόγους, μπορείς σε παρακαλώ να μας τους εξηγήσεις εσύ, έτσι ώστε να πειστούμε και οι δύσπιστοι και να πάψουν οι “άπιστοι” να σχολιάζουν αρνητικά την απόφαση του Μητροπολίτη μας.

 6. George

  Επιτέλους και ένας δέσποτας με @@@@@ που δεν νοιάζεται για τα μπικικίνια !!!

 7. Λεωνίδας

  Όσοι συνάνθρωποι θέλουν να ζήσουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού, πρέπει να τηρούν τις εντολές.
  Πρώτα παντρευόμαστε και μετά θα προκύψουν (αν προκύψουν) παιδιά.
  Ο,τιδήποτε άλλο συνιστά πορνεία, την οποία φυσικά δεν μπορεί να ευλογήσει η Εκκλησία.
  Γι’αυτό όσα ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν εκκλησιαστικά, θα μετανοήσουν για τα σφάλματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.