Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Tέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα και πολλά ερωτηματικά για το Αγρίνιο

Tέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα και πολλά ερωτηματικά για το Αγρίνιο

Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει τη λειτουργία στο Αγρίνιο τεσσάρων τμημάτων που θα ανήκουν σε τρεις διαφορετικές σχολές. Τα δύο ωστόσο νεοϊδρυθέντα της Γεωπονικής Σχολής προβλέπεται να λειτουργήσουν το νωρίτερο το 2020 και σύμφωνα με τις βουλές της Συγκλήτου. Του Μεσολογγίου τα τμήματα θα λειτουργήσουν από την επόμενη σεζόν και αυτό φανερώνει το που οδεύει η έδρα της Κοσμητείας.

To φως της δημοσιότητας είδε, σήμερα το πρωί, το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, το σχέδιο δηλαδή που θα αναδιατάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη και στην Αιτωλοακαρνανία.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρωτίστως, οι τοπικές κοινωνίες και οι δημοτικές αρχές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν το σχέδιο και τι σηματοδοτεί για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα.
Ένα σχέδιο ωστόσο που προέκυψε μετά από διαδικασίες που χαρακτηρίστηκαν από παλινωδίες και μεθοδεύσεις του υπουργείου, συγκρούσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και κατέληξε να οριστικοποιηθεί μετά από… καραμπόλες τμημάτων. Διεργασίες δηλαδή που απέχουν πολύ από τον τρόπο που πρέπει να καταρτίζεται ο ακαδημαϊκός χάρτης.
Στο Αγρίνιο εξάλλου το σχέδιο αυτό στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Σε πλήρη υλοποίηση του προβλέπεται η πόλη να φιλοξενήσει τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα ωστόσο προκαλούνται πολλά ερωτηματικά και αναμένεται να προκύψουν σοβαρά αγκάθια. Η έδρα της Γεωπονικής Σχολής εξάλλου φαίνεται πως οδεύει προς Μεσολόγγι…
Συγκεκριμένα το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία . Η σχολή θα έχει έξι νεοϊδρυθέντα τμήματα (και όχι επτά όπως αρχικώς προτάθηκε στη διαβούλευση ) εκ των οποίων τρία στο Μεσολόγγι (Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής) , δυο στο Αγρίνιο (Γεωργικής Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων) και ένα στην Αμαλιάδα.  Όλα με απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου  τα 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Στο Αγρίνιο θα εδρεύει και το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας που εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (σαφώς σημαντικό για την πόλη να διαθέτει τμήμα σχετικής κατευθυνσης). Είναι το Τμήμα που θα διαδεχτεί το σημερινό τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που καταργείται. Παραμένει βέβαια στο Αγρίνιο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων ενταγμένο στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης Επιχειρήσεων  .
Συμπερασματικά στο Αγρίνιο στο μέλλον προβλέπεται να εδρεύουν τέσσερα τμήματα τα οποία ωστόσο θα ανήκουν σε τρεις διαφορετικές σχολές με όποια δυσλειτουργία αυτό συνεπάγεται.
Θυμίζουμε πως σήμερα η πόλη φιλοξενεί τρία τμήματα. Από αυτά το ένα παραμένει (το ΔΕΑΠΤ ) ως έχει, το άλλο (τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών καταργείται) μετεξελίσσεται σε Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και παραμένει στην πόλη ενώ το τρίτο, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και θα μεταφερθεί στην Πάτρα.
Στα δύο λοιπόν που παραμένουν έρχονται να προστεθούν τα δύο νεοϊδρυθέντα της Γεωπονικής Σχολής . Μόνο που αυτά προβλέπεται να λειτουργήσουν όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και μάλιστα η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας τους καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως η τελική λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τις σκοπιμότητες και τους συσχετισμούς της Συγκλήτου  με θετική πάντως την πρόβλεψη για οκτώ μέλη ΔΕΠ. Αντιθέτως, τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής που θα ιδρυθούν στο Μεσολόγγι προβλέπεται να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Εκτιμάται μάλιστα πως αυτό σημαίνει πως η έδρα της Σχολής θα είναι στο Μεσολόγγι.
Σε μια πρώτη ανάγνωση λοιπόν προκύπτουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για το Αγρίνιο του οποίου ο βασικός υποτίθεται στόχος ( ουτοπικός βέβαια και μάλλον για την… τιμή των όπλων) για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δεν υλοποιείται.
Η πρόβλεψη για τέσσερα τμήματα ακούγεται ως θετική εξέλιξη αλλά στην ουσία των δύο της Γεωπονικής η λειτουργία δεν έχει πλήρως διασφαλιστεί. Σε κάθε περίπτωση οι αρχές του Αγρινίου καλούνται σε εγρήγορση και όχι εφησυχασμό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

13 Σχόλια

 1. αγνωστος

  Το Αγρίνιο “Κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου”; Τελικά το μόνο που ενδιαφέρει το κόσμο εδώ ,είναι πως θα πάει σε καμία Λευκάδα για κανένα μπάνιο . Τα υπόλοιπα ψιλά γράμματα .

 2. Ανώνυμος

  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΙΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ 120.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 3. M

  Αμα δείτε τα 2 τμήματα της γεωπονικής στην πόλη σφυράτε μας.
  Το ίδιο είχε γίνει και παλιότερα με το τμήμα Μάρκετιγκ που ιδρύθηκε κανονικά με ΦΕΚ και δεν λειτούργησε ποτέ!

 4. Φοιτητής

  Άμα βγει ΦΕΚ μετά δεν θα μπορούν να το πάρουν πίσω ούτε να το φρενάρουν.

 5. Geo

  Χωρις απόφαση συγκλήτου κάθε φεκ ειναι ακυρο. Απόφαση η σύγκλητος δεν εχει παρει ακομα.

 6. Anonimos

  Έχει ο Θεός κι η Παναγιά
  Θα δούμε λίγη ξαστεριά
  Μες τη ζωή τη στράτα

  Βάλτο καλά μες στην καρδιά
  Πώς θα ‘ρθει και η καλοκαιριά
  Με μιας πεντάρας νιάτα Με μιας πεντάρας νιάτα

 7. Ζαβός

  Πείτε κάποιος στον Ροδίτη ότι τα 3 τμήματα στο Μεσολόγγι ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και τα 2 στο Αγρίνιο το 2020.Θριάμβευσε πάλι ο Παπαναστασίου πείτε του. η έδρα έκλεισε .

 8. Ανώνυμος

  Καλές οι 4 σχολές αλλά αν είναι να ιδρυθούν σε 2-3 χρόνια και αν, τι να το κάνεις; Καλό φαίνεται στα χαρτιά. Το ιστορικό αρχαιολογικό ναι μεν δεν έχει τόση ζήτηση αλλά πάντα θα έχει αρκετούς φοιτητές που θα το δηλώνουν γιατί είναι άκρως ενδιαφέρουσα σχολή. Το δεαπτ είναι καλή σχολή και οι άλλες δύο φαίνονται ελπιδοφόρες αν στηριχθούν. Αν υπάρξουν εν τέλει 4 τμήματα πρέπει και ο δήμος να μεριμνήσει για εστίες γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μεγαλώσει αισθητά.

 9. κων/να

  Σημερινο αρθρο αναφερει:

  Όσα δημοσιοποιούνται ως τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου δεν ευσταθούν. Τα παραπάνω διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε.’

  Πηγή: Foititikanea.gr

  Οπως εχω προαναφερει, εαν δεν δω ΦΕΚ,………

 10. Μιχαληςσιναπογλου

  Οάβρογλουεγραψεκανονικατοαγρινιο.οκαραπανοςεκανεκαλατηδουλειατου.εσειςτικανατεκυριεπαπαναστασιου?

 11. Μ

  Τι λες καλέ “φοιτητή”; Εχει ξαναγίνει λέμε, ίδρυσαν τμήμα Μάρκετιγκ που θα λειτουργούσε “του χρόνου” και ακόμα το περιμένουμε 10 χρόνια να λειτουργήσει!

 12. Μ

  ΦΕΚ 144/13-8-2009 τ.Α. το τμήμα που ποτέ δεν λειτούργησε! Τα ίδια Παντελάκη μου….
  (ακριβώς πριν 10 χρόνια)

 13. κων/να

  ‘Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 8 Απριλίου το τελικό νομοσχέδιο για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. Όσα δημοσιοποιούνται ως τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου δεν ευσταθούν. Τα παραπάνω διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε.’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.