Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τεστ κορωνοϊού: «Όχι» από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας μετά το πλαφόν στις τιμές

Τεστ κορωνοϊού: «Όχι» από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας μετά το πλαφόν στις τιμές

Οι γιατροί της Δυτικής Ελλάδας με ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια αποφάσισαν να σταματήσουν τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεσή τους «ανέφικτη», μετά το πλαφόν στις τιμές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), προτείνει στην Πολιτεία τη δωρεάν διενέργεια των τεστ από τους πολίτες «μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.

H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης.

Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ως κλάδος έχουμε προτείνει την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19.
Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπόψη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας».

Η ανακοίνωση προς τους πολίτες του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών 
Αγαπητέ συμπολίτη,

Με τις προτεινόμενες νέες διατιμήσεις για τις εξετάσεις Rapid test/PCR test Covid-19 είναι ανέφικτη η εκτέλεση εκ μέρους μας αυτών των εξετάσεων διότι το κόστος τήρησης του αυστηρού θεσπισθέντος υγειονονομικού πρωτοκόλλου (στολή-εξοπλισμός-βιοασφάλεια) και η αγορά υλικών,υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές διατίμησης-αποζημίωσης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας.

Ως κλάδος έχουμε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν εν μέσω πανδημίας την διενέργεια των test δωρεάν μέσω χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ μετά από πραγματική –αναλυτική κοστολόγηση από το Ευρωπαικό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID, πρόταση που δεν εισακούσθηκε και την επαναφέρουμε υπ’όψιν του υπουργείου Ανάπτυξης και Υγείας.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Κώτσα Κυριακή Ράλλη Ιωάννα


Πληροφορίες και απο www.newsbreak.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Λίστες και ΜΜΕ

  Αλλη μια αστοχία της κυβερνησης, που πριν από τη πανδημία ήταν υπερ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υγεία. Δεν περασαν πολλά χρόνια από το 2013 όταν ο τότε υπουργός ήθελε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ηθελε όλη την δόξα δική του. Ουτε είναι μακριά ο Σεπτέμβριος, που λέγαμε ότι τα λεφτά για τις μεθ είναι πεταμένα. Την άνοιξη μας έλεγε ο αντιπρόεδρος ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Κάνενα από όλα αυτά δεν λειτούργησε, η υγεία και η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να δίνεται δωρεάν σε όλους… Βέβαια αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουν αυτοί που πιστεύουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι στην φύση του ανθρώπου, οπότε και είναι φυσιολογικό. Οτι υπάρχουν ατομικές ευθύνες για τους άλλους αλλά όχι για τους ίδιους.

 2. Νίκος Παλια-τζής

  Μόνο οι αιθεροβάμονες της Αριστεράς πιστεύουν ότι η δημόσια υγεία είναι δωρεάν. Το αντίθετο. Στοιχίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, 4 φορές περισσότερο από την ιδιωτική! 1) Την πληρώνεις με τους φόρους. 2) Με τις ασφαλιστικές εισφορές. 3) Με το «φακελάκι» όταν πας στο νοσοκομείο. 4) Πληρώνοντας τελικά τον ιδιώτη αφού εκεί θα καταλήξεις για να βρεις μετά από πολλές ταλαιπωρίες την υγειά σου.

  Υ.Γ. Οι δυο πρώτες περιπτώσεις δεν αφορούν τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν συνταχθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν να παιρνάνε «ζάχαρη» στις πλάτες των υπολοίπων.

 3. Δημόσιο αγαθο

  Για τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ασφάλισης να σκεφτούν τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η δημόσια υγεία,τα δημόσια νοσοκομεία. Θα χρέωναν τα ιδιωτικά το τεστ 120€ περίπου,όπως έγινε στην αρχή και δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς, οπότε θα είχαμε και το φαινόμενο της επιλογής για το ποιος θα εισαχθεί.Οπου φτωχός και η μοίρα του δηλαδή. Φάνηκε περίτρανα με την άρνηση για την επίταξη και για την μείωση του κόστους στα τεστ εν μέσω πανδημιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.