Ακόμα περισσότερο ψηλώνει ο νέος ουρανοξύστης κατοικιών στο Ελληνικό, Riviera Tower. Το κτίριο πλέον όχι μόνο είναι ορατό από τους διερχόμενους οδηγούς αλλά έχει ξεπεράσει σε ύψος όλα τα παρακείμενα κτίρια στην περιοχή.
Οι γερανοί του σχήματος Intrakat-Bouygues που έχει αναλάβει το μεγάλο κτιριακό έργο, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και όπως αναφέρουν πηγές στο ypodomes.com το όλο project είναι εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος.
Να θυμίσουμε πως η θεμελίωση του κτιρίου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με μια συντονισμένη επιχείρηση η οποία διήρκησε ένα Σαββατοκύριακο. Η εντυπωσιακή εργασία πλαισιώθηκε από αρκετές αντλίες σκυροδέτησης και μάλιστα η χύτεση των 7.400 κυβικών μέτρων σκυροδέματος, υποστηρίζεται από 2.000 τόνους χαλύβδινου οπλισμού, σημειώνοντας ένα μοναδικό νέο ρεκόρ στις κατασκευές κτιρίων στην Ελλάδα.
Για την Lamda Development, το Riviera Tower θα είναι ένα από τα πρώτα κτίρια τα οποία θα λειτουργήσουν στον χώρο του Ελληνικού και θα αποτελέσει ένα από τα τοπόσημα της επένδυσης.
Ο πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners», το οποίο συνεργάστηκε με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Η τεχνική εταιρεία Buro Happold ανέλαβε τις στατικές μελέτες σε συνεργασία με την Deta Engineering και τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες σε συνεργασία με την ΤΕΚΕΜ Α.Ε. Η εταιρεία Doxiadis+ ανέλαβε τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου.
Να θυμίσουμε το έργο είναι εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. ευρώ και θα είναι, όπως έχει σημειώσει η Lamda Development, ο πιο ψηλός πράσινος παραθαλάσσιος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο. Όταν ολοκληρωθεί το 2026, θα έχει, ύψος περίπου 200 μέτρα (197 για την ακρίβεια), 45 ορόφους και περίπου 170 διαμερίσματα, διαφόρων εμβαδών τα οποία έχουν σχεδόν στο σύνολο τους προπωληθεί.
Για την αντοχή του κτιρίου έχουν εκπονηθεί ειδικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά. Στο κομμάτι των στατικών μελετών, πραγματοποιήθηκε wind tunnel testing για να διαπιστωθεί η κατανομή των ανεμοπιέσεων κατ’ ύψος του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.
Αντίστοιχα, για την περίπτωση του σεισμού, έχει πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη με δυναμική ανάλυση για τη σεισμικότητα και έχει εφαρμοστέι η νέα γραμμική μεθοδολογία του performance space design».
Στον Riviera Tower εφαρμόζεται επίσης μια ακόμα μέθοδος για πρώτη φορά στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα έχει επιλεγεί “ο κύκλος των 5 ημερών”, δηλαδή ο σκελετός του κάθε ορόφου να ολοκληρώνεταη εντός πέντε ημερών. Κάθε 10 ορόφους θα ολοκληρώνεται και η εξωτερική επένδυση με την βοήθεια και εξειδικευμένου συνεργείου (οι γνωστοί εναερίτες).
Στην κατασκευή μέσα από τις μελέτες η Lamda Development έχει επιλέξει την δημιουργία ενός πράσινου πύργου, με πιστοποίηση κατά Leed Platinum και οι καινοτομίες που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα είναι αρκετές. Συνολικά το έργο περιλαμβάνει 75.000 κυβικά μπετόν και 17.000 τόνους σίδηρο. Project Management του έργου κάνει η Mace Jacobs ενώ construction supervision κάνει η Hill International.
Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com