Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Η θεατρική αναπαράσταση του Νούρκα Σερβάνη και της απελευθέρωσης του Βραχωρίου

Η θεατρική αναπαράσταση του Νούρκα Σερβάνη και της απελευθέρωσης του Βραχωρίου
Πηγή εικόνας: Π.Αναστασιάδη, “Βραχώρι 1821”. Θεατρική παράσταση του 1971.

Του Λίνου Υφαντή,

Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια θεατρικής αναπαράστασης της απελευθέρωσης του Βραχωρίου είχε γίνει στις αρχές του 1970. Πρόκειται για το έργο  του καθηγητή Παντελή Αναστασιάδη με τίτλο Βραχώρι 1821 (Βραχωριάδα). Η μαθητική αυτή παράσταση ανέβηκε το 1971 στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ουσιαστικά το έργο ανέβηκε από δύο σχολεία, το Παπαστράτειο Γυμνάσιο και την τότε Οικονομική Σχολή. Εκείνο που έχει σημασία από την εικόνα που αναδημοσιεύουμε από το έργο του Π. Αναστασιάδη είναι η αντίληψη του Αγρινίου της εποχής από τους παραγωγούς του θεάτρου. Διακρίνουμε το δίπατο διώροφο σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με το μικρό μπαλκονάκι και τα ανατολίτικα παράθυρα. Οι δρόμοι κάτω διακρίνονται πλακόστρωτοι, ενώ πίσω διακρίνονται τα τείχη της πόλης. Τα σκηνικά πλαισιώνουν μια απόπειρα αναπαράστασης της Κυρά Βγένας και των Αιτωλικών βουνών πίσω από αυτά.

Το διώροφο σπίτι δεν ήταν άλλο από το σεράι του Νούρκα Σερβάνη, τότε στρατιωτικού διοικητή του Βραχωρίου, ο οποίος παρουσιάζεται να έχει και μπαξέ δίπλα από αυτό. Στην φωτό διακρίνεται ο τότε μαθητής που υποδύεται τον Οθωμανό Διοικητή να συνομιλά με μία ντόπια Βραχωρίτισσα.

Κάπως έτσι φαντάζονταν το τουρκοκρατούμενο Βραχώρι ο ενδυματολόγος/οι  & ο σκηνογράφος/οι της παράστασης. Σίγουρα είχαν επιρροές από τον Καραγκιόζη και άλλες ταινίες-παραγωγές της εποχής με θέμα το 1821, τα οποία τότε ήταν της μόδας.

Τότε η παράσταση έγινε το με αφορμή τα 150 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια.Θα ήταν καλή ιδέα η παράσταση να παίζονταν και σήμερα. Σίγουρα όμως θα γίνονταν με άλλους όρους πιο φαντασιακούς και πιο προσαρμοσμένους στο πως φαντάζονται οι Έλληνες του 2020 το προεπαναστατικό Βραχώρι…

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.