Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Το πρώτο Θεατρικό Δρώμενο για  Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο (Video)

120agriniomegaliparaskeyi

 

Παίχτηκε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ το 2002 από το 2ο Λύκειο Αγρινίου.

Χρειάστηκε να περάσουν 58 ολόκληρα χρόνια για να αποδοθεί θεατρικά στο κοινό του Αγρινίου

Του Λίνου Υφαντή,

Στο 12ο Μαθητικό  φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου του έτους  2002, τo 2Ο  Γενικό Λύκειο  Αγρινίου, παρουσίασε το πρόγραμμα «Σταθμοί στην ιστορία της πόλης Αγρίνιου».

Μια από τις ενότητες του προγράμματος ήταν το θεατρικό δρώμενο «ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ. Μεγάλη Παρασκευή του1944 στο Αγρίνιο» .  

Δεκαπέντε μαθήτριες του λυκείου (αριθμό που είχε και ο αρχαίος χορός ) με μαύρο ρούχο και κινήσεις πένθους και απελπισίας, πήραν μέρος για να   αναπαρασταθεί  ο πόνος που προκάλεσε  το  τραγικό γεγονός της εκτέλεσης των 120 την αποφράδα εκείνη  ημέρα του μαρτυρίου.

 Το ποιητικό ποιητικό σενάριο έγραψε και σκηνοθέτησε η Βάια Σπυρέλη. Επέλεξε στίχους ποιημάτων του Πάνου Χατζόπουλου, του Γιάννη Ρίτσου, του Τάκη Αντωνίου, του Σωκράτη Κυλάφη και του Θόδωρου Πολιτόπουλου, που είχαν γράψει για την μαρτυρική αυτή μέρα. Τα σύνδεσε με αυθεντικά μοιρολόγια και προέκυψε ένα συγκινητικό Χορικό που θύμιζε αρχαία τραγωδία.

Η παράσταση έκανα μεγάλη εντύπωση στο κοινό. Ο σύλλογος Αγρινιωτών «Άγιος Χριστόφορος» της Αθήνας, προσκάλεσε τότε τον διευθυντή του σχολείου Βασίλειο Τσούνη, να  γίνει νέα παρουσίαση  του προγράμματος στην Αθήνα για τους Αγρινιώτες της πρωτεύουσας. Πράγματι παρουσιάστηκε εξ ολοκλήρου , μαζί με το θεατρικό,  στο Κέντρο Ρουμελιωτών, το  Μάιο του  2002.

Το όλο πρόγραμμα «Σταθμοί στην ιστορία της πόλης Αγρίνιου» είχαν αναλάβει  και φέρει εις πέρας οι φιλόλογοι Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη.

Ο Αχελώος ΤV το περιέλαβε στην εκπομπή «Παρουσίες-Παρουσιάσεις», με το Γιάννη Παπαγεωργίου, απόσπασμα του οποίου αναδημοσιεύεται:

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.