Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Θέλει τζαμί την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν και το… “λέει” μέσω Χουριέτ

Θέλει τζαμί την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν και το… “λέει” μέσω Χουριέτ

Την επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν να μετατραπεί από Μουσείο σε τζαμί η Αγιά Σοφιά αποκαλύπτει (όχι τυχαία) η εφημερίδα Χουριέτ. «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες», φέρεται να είπε σε συμβούλους του ο Τούρκος πρόεδρος.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει πως θα… μπορούσε να γίνει κάτι, στην Τουρκία είναι… εντολή. Κάπως έτσι φαίνεται να γίνεται και με την Αγιά Σοφιά. Ο «σουλτάνος» εξέφρασε την άποψη πως η εκκλησία – σύμβολο θα μπορούσε να γίνει τζαμί, ζήτησε από τους συνεργάτες του να το δουν και… «αποφάσισε» πως εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο τουρκικός λαός.

Χαρακτηριστικό των όσων δρομολογεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το σημερινό (05.06.2020) δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ. Αναφέρει ότι ο Ερντογάν έδωσε εντολή για να αλλάξει το καθεστώς στην Αγιά Σοφιά και από Μουσείο να γίνει τζαμί.

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως στο τζαμί Σουλτάν Αχμέτν (σ.σ. το Μπλε Τζαμί). Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Χουριέτ.

Κατά το δημοσίευμα, η πρόταση Ερντογάν είναι να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί αλλά να παραμείνει και μουσείο, ανοιχτό σε επισκέπτες, όπως το Μπλε Τζαμί.

Πηγή: newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.