Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Θέλει βαρύ πρόστιμο όποιος καίει οτιδήποτε με τέτοιες θερμοκρασίες

Θέλει βαρύ πρόστιμο όποιος καίει οτιδήποτε με τέτοιες θερμοκρασίες

Αν έχετε κάποιον γνωστό στην Πυροσβεστική Αγρινίου θα σας πει ότι ανά δεύτερο απόγευμα υπάρχει κλήση για φωτιά κοντά στο ΔΑΚ Αγρινίου. Οι κάτοικοι που δεν βάζουν φωτιές έχουν συνεχώς τον νου τους και παίρνουν τηλέφωνο αμέσως μόλις δουν καμιά εστία, συνήθως κοντά στον οικισμό των ρομά που υπάρχει στην περιοχή. Και λέμε “συνήθως” εκεί διότι, να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει γίνει κατορθωτό να πειστούν οι συμπολίτες μας στον συγκεκριμένο οικισμό ότι τέτοιες μέρες δεν πρέπει να καίνε ούτε λάστιχα, ούτε σκουπίδια, ούτε χόρτα.

Όμως δεν είναι οι μόνοι που δεν έχουν πειστεί. Είναι γενικότερο κακό και προέρχεται κι από συμπολίτες μας που δεν ζουν στις συνθήκες ενός τέτοιου οικισμού. Αντίθετα, μπορεί να ζουν σε πολύ ακριβά και προσεγμένα σπίτια ή να έχουν ολόκληρες φάρμες από τις οποίες να αποκομίζουν εισοδήματα.

Κι όμως, διαλέγουν τέτοιες μέρες για να κάψουν τα ξερά τους χόρτα ή για να βγάλουν τα μπάζα τους έξω από το κτήμα τους, νομίζοντας ότι αν βγάλουν αυτή τη βόμβα θερμότητας λίγα μέτρα παραέξω «για να τα πάρει ο δήμος» μπορεί να γλιτώσεις από την πυρκαγιά. Στο μεταξύ στις θερμοκρασίες που υπάρχουν στο Αγρίνιο εδώ και μια εβδομάδα τουλάχιστον δεν χρειάζεται καν σπίθα για να αρπάξει φωτιά ένας λόφος με χόρτα και μπάζα κάθε είδους. Πόσο μάλλον που κάποιοι τα καίνε κιόλας!

Πόσοι και πόσοι αγνοούν ότι από τον Μάιο απαγορεύεται να κάνεις κάτι τέτοιο; Ότι δεν μπορείς να καις στην ύπαιθρο τι-πο-τε! Ότι, τουλάχιστον τις μέρες  του καύσωνα, απειλείς το μέρος που ζεις με κάψιμο! Όχι. Αν εσύ, ο αντικοινωνικός συμπολίτης κάθε καταγωγής ή φυλής, έχεις αποφασίσει να «καθαρίσεις»(σχήμα λόγου, συνήθως οι χώροι όσων φέρονται έτσι είναι πάντα μαύρα χάλια)τον χώρο σου τίποτε δεν μπορεί να σε σταματήσει, τίποτε δεν μπορεί να σου αλλάξει γνώμη…

Γι’ αυτό, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο τα αυστηρά πρόστιμα και μάλιστα από τους ίδιους τους δημάρχους, που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα κι έχουν τον μηχανισμό, δηλαδή τις επιτροπές και την δημοτική αστυνομία. Δεν μπορεί να τρέχει η Πυροσβεστική μόνιμα επειδή εγώ είμαι απλά ζώον, δεν μπορεί να με αστυνομεύει πάντα κάποιος, απλά δεν γίνεται. Καίω υλικά τις μέρες του καύσωνα(τουλάχιστον); Πρόστιμο 1500 ευρώ που να μην σβήνεται.

Κι αν καμώνομαι πως είμαι σε εκείνες τις ευπαθείς ομάδες -όλων των ειδών και των αιτιών- και δεν έχω να πληρώσω, υπάρχει τρόπος: κόψιμο ή αναστολή για αντικοινωνική-εγκληματική συμπεριφορά σε κάποιο προνόμιο, κάποιο βοήθημα, κάποιο ευεργέτημα τέλος πάντων, που έχει προβλέψει το κράτος να παίρνω.

Αν θες, γίνεται. Αρκεί να καταλάβουμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει και δεν έχουν μείνει πολλά να καούν πλέον. Κι, επίσης, ότι η μελλοντική τοπική κοινωνία πρέπει τώρα να εκπαιδευτεί, από το σχολείο κιόλας, γιατί μετά θα είναι αργά. Τα πρόστιμα τσούζουν αλλά, αν δεν σβήνονται, έχουν αποτέλεσμα. Συνήθως, οι αντικοινωνικοί κάθε είδους τα αγαπούν τα λεφτά, δεν θέλουν να έχουν απώλειες στην τσέπη…

 

Γ.Σ.

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.