Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Θέμα ημερίδας στο Αγρίνιο η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Θέμα ημερίδας στο Αγρίνιο η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

syndesmos-ena-panepistimio-2Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ν.Α.), ένας Σύνδεσμος μεταξύ Αιτωλοακαρνάνων ιδιωτών που δρουν εθελοντικά με γνώμονα την αναβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Νομού, σας προσκαλεί στις 19/6/2017 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30 στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα την «Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας» στην αίθουσα του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Στην ημερίδα οι προσκεκλημένοι φορείς, εκ των εκπροσώπων τους, θα κληθούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους για την αποδοχή ή μη του σχεδίου δράσης που έχει καταρτιστεί και δομηθεί κατόπιν διαβουλεύσεων και συνοδεύει την πρόσκληση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

16 Σχόλια

 1. Ανωνυμος Φοιτητης

  Τα τμηματα θα πανε στην Πατρα και σεις εδω μονοι σας να σας ταιζει ο mr Agrino!

 2. Νίκος Γεννηματάς

  Τα τμήματα θα φύγουν και σε υλικό-φυσικό επίπεδο για Πάτρα μία και καλή και θα είναι ότι καλύτερο για αυτά καθώς θα είναι μέσα στην βάση τους και θα μπορούν πιο άμεσα να αλληλεπιδρούν με την υπόλοιπη ακαδημαική κοινότητα της Πανεπιστημιούπολης ,αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να παλέψουν οι ίδιοι οι φοιτητές ,οι απόφοιτοι και όσοι καθηγητές ενδιαφέρονται για το μέλλον των τμημάτων. Ότι γίνεται είναι μία φαρσοκωμωδία εις βάρος των παιδιών αυτών . Η επανίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός για κάθε ντόπιο που θέλει να πιεί το αίμα των τμημάτων και των παιδιών που φοιτούν σε αυτά ,ώστε να έχουν μία “στάνταρ” καβάτζα εισοδήματος και εκμετάλευσης, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η πόλη και οι φορείς της ΠΟΤΕ δεν πρόσφεραν τίποτα στα τμήματα, ούτε καν τα απαραίτητα. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι ούτε χαρτί για την τουαλέτα δεν υπήρχε επι “πανεπιστημίου” Δυτικής Ελλάδος.

 3. Πρώην Φοιτητής

  Ναι κε Γεννηματά αλλά:
  Τα τμήματα δεν ανήκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

  Τα έδωσαν με το έτσι θέλω στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εσείς λέτε τώρα να πάνε στη βάση τους.

  Έχουμε και λέμε:
  Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών: Ιδρύθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο
  Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων: Ιδρύθηκε το 1998 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο
  Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων: Ιδρύθηκε το 1998 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο.

  Τα δύο τελευταία αποτελούσαν τη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία καταργήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 144/13-08-2009, με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο.

  Άρα. Τα τμήματα τα “ΈΚΛΕΨΕ” το Πανεπιστήμιο Πατρών βεβαιώνοντας τότε για την παραμονή τους στο Αγρίνιο. Τώρα βέβαια θέλει να επιστρέψουν στη βάση τους (εδώ γελάμε).

  Όσο για το χαρτί, ας δίναν στο ΠΔΕ το 1/30 των χρημάτων που έπαιρνε το Πανεπιστήμιο Πατρών και όλα θα ήταν καλύτερα.
  Δηλαδή τώρα που το Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργεί ηθελημένα κενά καθηγητών αποσπώντας τους στην Πάτρα για να απαξιωθούν τα τμήματα του Αγρινίου είναι καλύτερα;
  Το χαρτί ή οι καθηγητές και η υπόλοιπη υποδομή έχουν μεγαλύτερη σημασία για την επιβίωση και σωστή λειτουργία των τμημάτων;

  Μπράβο πάντως στο Πανεπιστήμιο που κατάφερε, με την τεχνική του “πνιγμού”, να επωμιστεί οφέλη εις βάρος μίας ολόκληρης περιοχής.

 4. Νίκος Γεννηματάς

  Και; Τι σημασία έχει τι έγινε πριν 5 πρίν 10 πρίν 15 χρόνια; Δεν έχουν γίνει μεταφορές και συγχωνεύσεις στο παρελθόν; Κλέψιμο λεγόταν και τότε, ή ήταν αλλιώς; Ξέχασες ότι ορισμένα τμήματα γίνανε πολυτεχνειακά (ακομά και αν λείπουν πράγματα που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ οι φοιτητές και οι απόφοιτοι να διεκδικήσουν όπως δικαιώματα κτλπ, που όμως που θα μπορεί να γίνει πιο άνετα και δυναμικά εντός του κεντρικού χώρου του πανεπιστημίου Πατρών και όχι στο απομακρυσμένο Αγρίνιο). Συγκρίνονται τα έξοδα που έχει το πανεπιστήμιο Πατρών τώρα, που στα τμήματα ενοικιάζονται σε τιμή χρυσού κτιριακές υποδομές εκτός πανεπιστημιούπολης;

  Τα τμήματα πέρασαν σε άλλο ίδρυμα και η βάση τους ανήκει ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ είναι εκει τώρα. Δηλαδή να μην ασχοληθούμε με το παρόν ; Το ότι το πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή υποχρηματοδοτείται ( και όχι με την έννοια των πόρων μόνο) , αλλα και με την έννοια των μειωμένων μελών ΔΕΠ , χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουμε ότι αυτό υφίσταται σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα στον ελλαδικό χώρο, είναι και αυτό κάτι το οποίο δεν κάνει αίσθηση σε κανέναν δηλαδή;; Πρέπει να έχουμε ενιαία πανεπιστήμια και campuses σε κάθε επαρχιακή πόλη από την στιγμή που δεν υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ υποδομή, ειδικά στην κατάσταση που βρίσκονται τα πράγματα την δεδομένη χρονική στιγμή ; Που είναι η λογική σε αυτό; Πως θα κρατήσουν πανεπιστήμιο;

  Εδώ γελάμε ! Όταν ΟΥΔΕΠΟΤΕ δεν έγινε κίνηση για να υπάρξουν υποδομές για εστίες εδω και τόσα χρόνια (σκέψου πόσο βασικό και ανακουφιστικό είναι στην εποχή μας να έχεις έστω και το δικαίωμα να μπορείς να είσαι υποψήφιος για μία θέση σε μία εστία σε μία ξένη πόλη) , αλλά και για πολλά άλλα πράγματα (βασικά και μή) που φοιτητές σαν εσένα υποτίθεται ότι γνωρίζουν και τα είχαν ώς διεκδικήσεις τόσα χρόνια .

  Αν είσαι απόφοιτος και ΟΝΤΩΣ ενδιαφέρεσαι για τα τμήματα αυτά θα έπρεπε να μπείς ενεργά στην πάλη για τα δικαιωματα τους και την πλήρη ενσωμάτωση τους στο campus του ιδρύματος στο οποίο ανήκουν το οποίο “τυγχάνει” να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών( ενσωμάτωση σημαίνει και ανταλλαγές μελών ΔΕΠ μεταξύ των τμημάτων και κάλυψη των ελλείψεων μέσω ενδοεπικοινωνίας {κάτι που ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο Αγρίνιο] . Όχι στην εκμετάλευση των φοιτητών απο πολιτικάντιδες και συμφεροντολόγους που χτυπάνε μύγες ούτως η άλλως.

 5. Φοιτητής

  Είστε αμόρφωτοι και απαράδεκτοι που θεωρείται το Πανεπιστήμιο ως επιχείρηση και μεσω αναπτυξης τους τοπους σας.Ενα Πανεπιστήμιο με οναμα “Δυτικής Ελλάδας ” είναι οτι χειρότερο για την εικονα των τμημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Παραμενοντας στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα πράγματα ειναι λιγο καλύτερα.Ντοπή σας και αίσχος.Το πανεπιστήμιο δεν σας ανηκει,ανηκει στην Παιδεία και στους ανθρώπους που θελουν να καλλιεργήσουν τα μορφωτικά τους επίπεδα. ΟΥΤΕ το 1% των φοιτητών δεν είναι απο το Αγρινίο.Ανεχομαστε την παραξενξ συμπεριφορά σας σαν φοιτητές και την υποβαθμισμένη νοοτροπία σας.

 6. Ανώνυμος

  Εσυ σαν παλιος φοιτητης και αποφοιτος μιας απο τις σχολες αυτες δεν εχεις το θαρρος ουτε το ονομα σου να πεις ?τελικα μηπως δεν εισαι αποφοιτος αλλα μιλας εκπροποσωντας καποια συ συντοπιτες σου.μφεροντα για τους πιθανων

 7. Μήτσος

  Προτείνω την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο (University of Western Greece at Agrinio) και Πολυτεχνείου στο Μεσολόγγι (Μesologi Institute of Technology – MIT) για να μην νιώθουν και εκείνοι ριγμένοι.

  Έτσι η τοπική κοινωνία θα μπορεί να απολαμβάνει το δημόσιο αγαθό της παιδείας και να μπορούν να δουλεύουν οι γκαρσονιέρες, τα σουβλατζίδικα, σκυλάδικα, και λοιποί θεσμοί.

 8. Kostas

  ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!!! ΑΡΑ ΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΟΜΩΣ.ΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΙ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

 9. agnostos

  Άν οι Αγρινιώτες πάνε κάπου να σπουδάσουν και δεν είναι καλά, παραπονιούνται. Το ότι τα τμήματα στο Αγρίνιο δεν είναι καλά, δε τους νοιάζει όμως. Το καταλαβαίνω οτι εν μέσω κρίσης τα τμήματα μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά την τοπική κοινωνία, αλλά το κάνετε με το λάθος τρόπο. Δεν έχετε ωριμότητα να διατηρήσετε τα τμήματα στον τόπο σας. Αφού ήδη είναι στο Αγρίνιο τα τμήματα και έχετε τα νοικια σας και τις καφετέριες γεμάτες, τι άλλο θέλετε; Γιατι, έτσι τα βλέπετε τα τμήματα, δε σας νοιάζει το επίπεδο τους. Μόνο μικροπολιτικά και οικονομικά να βολευτείτε. Να έχετε γόητρο, για τον εγωισμό σας να έχετε πανεπιστήμιο, που όμως το επίπεδο του θα είναι κατώτατο. Αν γίνουν Δυτικής Ελλάδας θα έχουν ελλείψεις σε έρευνα, προσωπικό, οργάνωση, χρηματοδότηση, ΕΛΚΕ. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ορθοποδήσουν. Τα πανεπιστήμια δεν είναι λύκεια, να τα κρατάμε σε ένα τόπο, να γινονται μαθήματα και τέλος. Για να είστε ανεξάρτητοι, σύμφωνα με το νόμο, θέλετε 2 σχολές, με 2 τμήματα. Τώρα έχετε 3 σχολές, όχι 4. Θα παρανομήσετε πάλι και θα κάνετε και 4η στα χαρτιά, όπως με το προηγούμενο αποτυχημένο Δυτικής Ελλάδας; Δε ντρέπεστε να κοροιδευετε τον κόσμο; Να ξεφτιλίζετε τους γονείς των φοιτητών ; Απορείτε μετά που έχετε άσχημη φήμη ; Απορείτε που τα παιδιά φεύγουν και περνάνε αλλού ; Τα τμήματα ή στην Πάτρα ή κλειστά, απο το να πέσουν στα χέρια σας πάλι. Ντροπή και αίσχος.

 10. ΦΩΤΗΣ

  Το οτι υπαρχουν προβληματα ειναι γνωστο.Το οτι η Πατρα δεν θέλει να βοηθήσει επισής είναι γνωστό.Παιδιά μπορεί να έχετε δίκιο σε πολλά αλλά τα τμήματα δεν θα φύγουν.Εσείς ξέρατε που ήρθατε όποτε σε όποιον δεν άρεσει φέυγει..Ολα tα αλλα ειναι για για εσωτερικη καταναλωση!

 11. ΒΜ

  Τα περι επανίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας ξεχάστε τα. Αρκετά κοροιδέψατε τους φοιτητές!

 12. Γιώργος Κυρίτσης

  Έχει δίκιο ο Μήτσος αν φύγει το πανεπηστήμιο το Αγρίνιο θα πεθάνει . Πώς θα νοικιάζω εγώ τα σπίτια μου μετά : Προφανώς δεν με νοιάζει η μάθυση των φοιτητών αρκεί να μείνουν εδώ εξάλου τα δικά μου παιδιά θα πάνε στην Αθήνα να σπουδάσουν αφού δεν είναι άχρηστοι σαν και αυτά εδώ τα παέξυπνα που περάσαν σε σχολή για Α.Μ.Ε.Α. Σημασία έχι να τους φάμε τα λευτά και να μην πηνάσει η πόλη όχι η πεδία τους. το πανεπηστήμιο δεν θα φύγει ποτε αρκι να τους ιποσχώμεθα πράγματα και αυτά να τα πιστευουν όπως τόσο καιρο γινόταν . ΜΟΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΑΙΤΟΛΙΚΟΣ γιατί έτσι θα είμαστε μία δυνατή πολή .

 13. agnostos

  Μπράβο Φώτη. Ωραία λογική. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα , εσύ δε το λύνεις, διώχνεις το κόσμο. Αν η σχολή του παιδιού σου έχει πρόβλημα, να μείνει το πρόβλημα όπως είναι και πάρε εσυ το παιδί σου απο εκεί. Κανείς δε ξέρει ακριβώς τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα ιδρυμα, μέχρι να πάει εκεί. Επίσης το συγκεκριμένο πρόβλημα όποτε πάει να λυθεί οι ιδιοι οι Αγρινιώτες το ξαναφτιάχνουν. Με τη λογική σου, αν φύγουν όλοι, τι να το κάνουν το Δυτικής Ελλάδας χωρίς να έχει φοιτητές ;

 14. Νίκος Γεννηματάς

  Οι καθηγητές φεύγουν γιατί βλέπουν μία συνεχόμενη παρακμή χωρίς ορίζοντα ελπίδας και ανάπτυξης των τμημάτων, όχι γιατί τους “γλύκανε” τάχα η Πάτρα. Η απομόνωση των τμημάτων μόνο τις τσέπες των εκμεταλευτών συμφέρει, γι’αυτό να κοιτάξετε να βρείτε άλλο τρόπο να αναπτύξετε και να φέρετε έσοδα στην πόλη, γιατί αυτός ο τρόπος οικονομικής αφαίμαξης σε βάρος πολλών οικογενειών σας κάνει ρεζίλι και κανονικά θα έπρεπε να το μάθει όλη η Ελλάδα ότι πατάτε σε πλάτες ανθρώπων. Είναι ντροπή. Δοκιμαστήκατε και σε αυτό το θέμα, φανήκατε τι αξίες και τι κουλτούρα έχετε, και σίγουρα πολλοί απλοί άνθρωποι του βίου που δεν φταίνε και σε τίποτα θα λαβωθούν απο τις επιπτώσεις της μεταφοράς των τμημάτων , αλλά δυστυχώς θα πρέπει να γίνει μάθημα. Η οικονομική κρίση δεν είναι στιγμή για ψεύτικα όνειρα που κάποιοι πολιτικοί έταξαν σε μία περιοχή, ειδικά χώρις τον κατάλληλο σχεδιασμό και την εξασφάλιση των απαραίτητων. Και αυτό δεν το λέμε μόνο για το Αγρίνιο, αλλά για κάθε απομονωμένη περιοχή (ακαδημαϊκά) από τον κεντρικό χάρτη των οργανωμένων ιδρυμάτων. Δηλαδή στην Ελλάδα να έχουμε ΚΑΙ αυτή την πρωτοτυπία , να έχουμε δηλαδή σε κάθε χωριό της χώρας, χωρίς σχεδιασμό , χωρίς υποδομές , μεμονομένα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να έχουν εισόδημα οι κατεστραμένες πρώην αγροτικές κοινωνίες;;; Είναι ανύκουστο, και πόσο μάλλον να προσπαθούμε να φέρουμε μια τόσο πραγματικά εγκληματική πρωτοτυπία σαν αυτή στην Ελλάδα της σημερινής κρίσης που οι περισσότεροι μας λίγο πολύ δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα.

  Επίσης δεν νομίζω να υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος να θέλει οι άνθρωποι ενός τόπου να είναι καταδικασμένοι οικονομικά ,επιχειρησιακά, ή με οποιοδήποτε τρόπο , στερημένοι απο πόρους και αγαθά , αλλά αυτό είναι ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να το διεκδικήσει ο κάθε απλός πολίτης απο τους εγκληματίες πολιτικούς που μας διοικούν. Δεν πρέπει να το επωμιστεί αυτό το βάρος κάθε παιδί και γονιός που δεν γνώριζε που επρόκειτο να μπλέξει.
  Κάποιος έκανε σχόλιο ότι το πανεπιστήμιο Πατρών δεν βοηθάει, και η απάντηση είναι ότι γνωρίζοντας ότι οι θέσεις μελών ΔΕΠ που δόθηκαν είναι ελάχιστες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου πανεπιστημίου σαν και αυτό(μιλάμε για ένα απο τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα με 24 τμήματα στην διάθεση του παρακαλώ), είναι και λογικό η διαχείριση στην κατανομή των καθηγητών να είναι αδύνατον να ικανοποιήσει τις ανάγκες ,και συγκεκριμένα τις ανάγκες των τμημάτων στο Αγρίνιο. Γιατί κουτσά στραβά οι θέσεις στα τμήματα που είναι ΕΝΤΟΣ της πανεπιστημιούπολης ακόμα και αν υπάρξουν ελλείψεις στο μέλλον , θα μπορούν να καλυφθούν λόγω εγγύτητας.

  Γ’ιαυτό σταματήστε να σκέφτεστε τους εαυτούς σας και αρχίστε να σκέφτεστε και λίγο το μερίδιο ευθύνης που έχετε στις πλάτες σας εις βάρος ανθρώπων, Ελλήνων σαν και εσάς που δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν το βάρος της καταστροφής που έφεραν οι πολιτικοί που εκλέξατε στην περιοχή σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.