Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Θεραπεία με πλάσμα αίματος: Τι είναι και πότε ξεκινά στην Ελλάδα

Θεραπεία με πλάσμα αίματος: Τι είναι και πότε ξεκινά στην Ελλάδα

Ξεκινά στη χώρα μας πειραματική θεραπεία για τον κορωνοϊό με τη χορήγηση αντισωμάτων μετά από αφαίρεση πλάσματος από το αίμα ασθενών που νόσησαν, έγιναν καλά και πλέον έχουν ανοσία, όπως άλλωστε ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Μ. Δευτέρας.

Η διαδικασία θα γίνεται με λήψη αίματος από εθελοντές δότες, οι οποίοι είχαν κόλλησαν τη νόσο, έγιναν καλά και τώρα έχουν ανοσία.

Ακολούθως θα αφαιρείται το πλάσμα το οποίο περιέχει τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού και θα χορηγείται σε ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, «τη διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί».

Η κλινική μελέτη θα είναι φάσης ΙΙ και θα συντονίζεται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή θεραπευτικής Θάνο Δημόπουλο.

Ποιοι θα επιλεγούν

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να επιλεγούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό και ιάθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε και το μητρώο ασθενών με Covid-19, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν αντισώματα συμπολιτών μας για τη θεραπεία άλλων ασθενών.

Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην μελέτη θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχουν νοσήσει και να είναι αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο για 14 ημέρες, όπως επίσης και να έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ισχυρά αντισώματα», δηλαδή τα κύτταρά τους να έχουν αποδεδειγμένα δυνατή άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό.

Η αξιοποίηση αντισωμάτων ασθενών που είχαν Covid-19, μελετάται σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δεν σημαίνει ότι θα φέρει και αποτελέσματα.

Πηγή: cnn.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.