Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, 2020

Πως το Θέρμο των Αρχαίων και του Κοσμά Αιτωλού μπόρεσε να υποδεχτεί Σιμόπουλο και Αστρονομία

simopoulosthermo

Το Θέρμο είναι μια ημιορεινή  κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας που προσπαθεί να κρατηθεί όρθια μέσα στο αφιλόξενο οικονομικό περιβάλλον του Νομού. Κυρίως το Θέρμο έχει επενδύσει στην ιστορία του: Το Αρχαίο Θέρμο και τον Κοσμά τον Αιτωλό, δύο δομικά στοιχεία της ταυτότητας του.

Πολλές φορές όμως την ιστορία δεν την γράφουν τα κιτάπια ή τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι. Δεν χρειάζονται πολλοί αλλά 5-6, ίσως ακόμα και  2-3.

Στην προκειμένη περίπτωση στο Θέρμο έγιναν δράσεις για ένα αντικείμενο, το οποίο ουδεμιά  σχέση είχε με την πρότερη παράδοση της περιοχής: Την Αστρονομία. Μάλιστα η περιοχή επιλέχτηκε να φιλοξενήσει στην περιοχή του Δρυμώνα το κορυφαίο γεγονός στο επίπεδο της Αστρονομίας: Την Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Προπομπός όμως ίσως αυτού του γεγονότος  ήταν ο ερχομός του Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανητηρίου Αθηνών κου Διονύσιου Σιμόπουλου, ο οποίος έδωσε μια θαυμάσια ομιλία στο κοινό. Πριν μερικά χρόνια θα αποτελούσε…” επιστημονική φαντασία” να έρθει ο Σιμόπουλος στο Θέρμο, τη στιγμή που έρχονταν στο Αγρίνιο ύστερα από πολλές προσπάθειες του τότε Προέδρου της Αστρονομικής Εταιρείας Θύμιου Παπαναστασίου.

Η εκδήλωση αυτή συντονίστηκε από το νέο  Πρόεδρο της Αστρονομικής κο Κίμωνα Παπαθανασόπουλο, ο οποίος έλκει ένα κομμάτι της καταγωγής του από το Θέρμο και την  Αντιδήμαρχο κα Γιάννα Καλημέρη, η οποία έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή.  Πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση παρόλο που υπήρχε ο τελικός ποδοσφαίρου και παρόλο που πολλοί Θερμιώτες έλειπαν από την περιοχή λόγω εγκαινίων μιας νέας επιχείρησης συμπατριώτη τους.  Το Θέρμο αν και μικρό άρεσε τον καθηγητή Σιμόπουλο. Κυρίως όμως στο Θέρμο άρεσε ένα νέο αντικείμενο, η Αστρονομία, καθώς το κοινό του έδειξε μια απίστευτη ωριμότητα στις πολλές ερωτήσεις που υπέβαλλαν στον καθηγητή από πολίτες όλως των ηλικιών.

Συμπέρασμα: Πολλές φορές ένα μέρος δεν παίρνει τα πάνω του μόνο από το πατροπαράδοτο παρελθόν του. Ας αφήσουμε και άλλα αντικείμενα να δοκιμαστούν και ας ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που τα εισηγούνται.

Λ.Υ.

Υ.Γ. Αξίζει τον κόπο να δείτε το  βιογραφικό του κου Σιμόπουλου που χθες τίμησε το Θέρμο με την παρουσία του:   https://el.wikipedia.org/

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.