Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Θέρμο: παρουσίαση βιβλίου για τις Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας

Θέρμο: παρουσίαση βιβλίου για τις Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας

plio-708_2

Στα πλαίσια των Εορτών Κοσμά Αιτωλού στο Θέρμο, το Σάββατο 20 Αυγούστου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου “ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ- Οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας”. 

Πρόκειται για μια ακόμα συγγραφική δημιουργία του συμπολίτη μας καθηγητή κ. Χρήστου Γερ. Σιάσου, εμπνευσμένη μέσα από τις αστείρευτες θρησκευτικές πηγές του τόπου μας που οι περισσότεροι από μας δεν τις γνωρίζουμε και ίσως να μην τις έχουμε επισκεφθεί.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο μια απλή αναφορά στους ιερούς αυτούς τόπους, αλλά μια πλήρη και λεπτομερή ξενάγηση και συγχρόνως ιστορική αναφορά στους τόπους και στα πρόσωπα που έζησαν εκεί προσφέροντας τη διακονία τους προς τον Τριαδικό Θεό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για μια προσευχή όλων όσων θα περάσουν από τα μέρη αυτά.
Σημαντικό γεγονός στο βιβλίο αυτό αποτελεί η έρευνα της ιστορικής παρουσίας των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων, αλλά και πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή, την προσφορά και τα θαύματα που συντελέστηκαν σε βάθος χρόνου μέχρι της ημέρες μας.
Εμείς, ως Χριστιανοί, θα πρέπει με δέος να σταθούμε μπροστά στις εικόνες των Αγίων που κοσμούν τους ιερούς αυτούς τόπους. Δεκάδες Ιερές Μονές, εξωκκλήσια, παρεκκλήσια και σπήλαια, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νομό μας, ξεπερνούν τα 1280. Μέσα σ’ αυτά έζησαν ηρωικές και άγιες μορφές αγωνιστών της Ορθοδόξου πίστεώς μας και άφησαν για τις επόμενες γενιές μεγάλη θρησκευτική παρακαταθήκη.
Ο πνευματικός αυτός καρπός, που έρχεται μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο, ας αποτελέσει τον «οδοδείκτη» για τις επισκέψεις μας στους Ιερούς αυτούς χώρους, και με την παρότρυνση της τοπικής μας Εκκλησίας, να τους καταστήσουμε ζωντανά κύτταρα μιας αρμονικής συμπόρευσης με το παρόν και το μέλλον μας.
Στη χιλιόχρονη παρουσία των Ιερών Μονών βλέπουμε μέσα από αυτές να ανδρώνονται Πατριάρχες, Επίσκοποι, Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές, με μόνο τους όραμα να υπηρετήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται επίσης τα κυριότερα εξωκκλήσια τα οποία οι πιστοί κάτοικοι των περιοχών τα ανακαίνισαν, τα φροντίζουν και με σιωπηλή κατάνυξη και προσευχή μας δείχνουν πόσο αγαπούν και θέλουν να είναι κοντά στην εκκλησία τους. Τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες δεκάδες Σύλλογοι διοργανώνουν λατρευτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις και πλήθος προσκυνητών κατακλύζουν τα Μοναστήρια μας.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντα αξιέπαινες.
Γ. Κ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.