Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Θέρμο: παρουσία Στεφανή τιμήθηκε η μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων

Θέρμο: παρουσία Στεφανή τιμήθηκε η μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων

Με τις δέουσες τιμές αλλά και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας έλαβε χώρα σήμερα ,Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, στο λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο του Δήμου Θέρμου η εκδήλωση στη μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων.

Στην εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη αρχικώς για τον Ιούνιο ωστόσο λόγω της πανδημίας τότε αναβλήθηκε εκπροσώπησε την Κυβέρνηση ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής τον οποίο υποδέχτηκε στο δημαρχείο ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας.

Στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενώ ο Υφυπουργός Άμυνας εκφώνησε την επετειακή ομιλία.

Παρέστησαν εξάλλου κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας τοπικών αρχών και φορέων που κατέθεσαν στεφάνια.

Ως γνωστόν ο Δήμος Θέρμου προέβη το 2017 στην κατασκευή Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων στον λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο, στο οποίο δεσπόζει ένα μουσειακό μαχητικό αεροσκάφος.

Το έπραξε προκειμένου να τιμήσει τους πέντε αεροπόρους της πολεμικής μας αεροπορίας (Νικόλαο Ανδρέα Σιαλμά, Κωνσταντίνο Αθανασίου Κοντογιώργο, Βασίλειο Γεωργίου Κουρκούτα, Ευστάθιο Χαριλάου Τσίγκα και Ευάγγελο Γεωργίου Σταθόπουλο), παιδιά όλοι τους αυτού του μικρού τόπου, του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Η σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για στις Εκδηλώσεις Μνήμης αναφέρει:

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, παρέστη ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στις Εκδηλώσεις Μνήμης των Πεσόντων Αεροπόρων, στον Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι πέντε ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, Νικόλαος Σιαλμάς, Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, Ευάγγελος Σταθόπουλος, Βασίλειος Κουρκούτας και Ευστάθιος Τσίγκας, οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θέρμου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα.

Στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους τους διαχρονικά πεσόντες αεροπόρους, τους μαχητές των αιθέρων που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με θάρρος και αυταπάρνηση την αποστολή τους, προσφέροντας αβίαστα τη ζωή τους υπέρ Πίστης και Πατρίδας.

Από την ημέρα που το Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας κόσμησε η θυσία του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου, του πρώτου πεσόντα Έλληνα αεροπόρου, μια πλειάδα ιπταμένων ακολούθησε τον δρόμο τού καθήκοντος, τόσο σε πολεμικές όσο και ειρηνικές περιόδους, ποτίζοντας αβίαστα με το αίμα τους κάθε γωνιά της ελληνικής γης και καθιστώντας εαυτούς φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και δημοκρατίας.

Όλοι τους έμειναν συνεπείς στους όρκους τους. Κατέδειξαν με την υπέρτατη θυσία τους, τι σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της «τελευταίας ρανίδος του αίματός σου» και απέδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύνανται να φέρουν σε πέρας το έργο τους, με υψηλή εθνική συνείδηση και αυταπάρνηση.

Η αυτοθυσία τους αποτελεί οδηγό, ηθική και ιερή παρακαταθήκη και αναγνωρίζεται από όλους μας ως σύμβολο υψηλής αξίας, που υπενθυμίζει τη διαχρονική πίστη του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ιδεωδών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Από τη δική τους θυσία αντλούμε διδάγματα αρετής, θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, γνωρίζοντας ότι μόνο αν διαθέτουμε ακλόνητη πίστη, αδούλωτο πνεύμα και υψηλό φρόνημα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις σύγχρονες προκλήσεις από όπου και αν αυτές εκπορεύονται.

Υποκλινόμενοι με ευλάβεια μπροστά στη θυσία τους, αναγνωρίζουμε το βαρύ ιστορικό μας χρέος να διατηρήσουμε ακέραιο το μεγαλείο της Πατρίδας και να παραμείνουμε πιστοί στα ιδανικά και στις παρακαταθήκες που μας κληροδοτήσαν.

Αντλώντας θάρρος, τόλμη και δύναμη από την προσφορά τους, τους διαβεβαιώνουμε ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους, παραδίδοντας στα παιδιά μας το ίδιο απόθεμα εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Ο ελληνικός λαός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία των αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα. Με το συγκινησιακό της περιεχόμενο και την ηθική της διάσταση, καθιστά την ίδια την πράξη στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά μας και προϋπόθεση εθνικής ανασύνταξης και ιστορικής ανάτασης.

Κυρίες και κύριοι,

Σε ένα δύσκολο για τον ελληνισμό χρονικό και ιστορικό σταυροδρόμι, όπου οι προκλητικές συμπεριφορές των γειτόνων μας συνεχώς κλιμακώνονται, η προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο ύψιστο επίπεδο, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την εθνική μας προοπτική.

Υποχρέωση όλων μας είναι να διδαχθούμε από τη θυσία των πεσόντων αεροπόρων μας, να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία, να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά και να πράττουμε ο καθένας το καθήκον του, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς εκείνους που σήμερα τιμούμε.

Σμηνία Ευστάθιε Τσίγκα,

Σμηνία Βασίλειε Κουρκούτα,

Αρχισμηνία Ευάγγελε Σταθόπουλε,

Ανθυποσμηναγέ Κωνσταντίνε Κοντογιώργο,

Υποσμηναγέ Νικόλαε Σιαλμά,

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρατε για την Πατρίδα. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σας συντροφεύουν πάντα.

Αθάνατοι – Αιωνία σας η Μνήμη. 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.