Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Θέρμο: η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και «η δίκη της Τετάρτης» σε live μετάδοση

Θέρμο: η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και «η δίκη της Τετάρτης» σε live μετάδοση

1Ο κ. Γιώργος Τσάμης, Πρόεδρος  της Τοπική Κοινότητας Πέρκου του δήμου Θέρμου, προσεγγίζει με αιχμηρή ματιά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τις εξελίξεις στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα. Αναλυτικά η άποψη του:

ΘΕΡΜΟ: Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ «Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ» ΣΕ LIVE METAΔΟΣΗ

Όπως όλα τα χρόνια έτσι και φέτος το καλοκαίρι, το Θέρμο ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τις γιορτές προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τα πολιτιστικά του δρώμενα. Όλες οι εκδηλώσεις κατά γενική ομολογία στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Όμως όλα αυτά κάποια στιγμή τελειώνουν και επανερχόμενοι στη μίζερη καθημερινότητα, σε αυτή που μάθαμε να γκρινιάζουμε ακόμη και για τις επιτυχίες μας, κάποιοι τώρα που τελειώνει ο Αύγουστος αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν πίσω και να αρχίσουν πάλι τις γκρίνιες.

Είναι απορίας άξιον – αλλά όχι και ανερμήνευτο – πώς, μετά από κάθε καλό και σημαντικό που γίνεται, ολοένα και κάτι θα προκύπτει για να το παραμερίζει!

Ο λόγος φυσικά για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμου στις 30-8-2017, στη διάρκεια της οποίας διαδραματίσθηκαν σκηνές απείρου κάλλους με οξείες αντιπαραθέσεις, εκφράσεις και απειλές μεταξύ δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με κύριο στόχο τον Δήμαρχο και δευτερευόντως τον Αντιδήμαρχο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και σταμάτησε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα με τη συζήτηση του 8ου θέματος, ενώ δεν συζητήθηκαν τα υπόλοιπα πέντε. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία, που οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  πλατειάζουν και κρατούν ατελείωτες ώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που αιτήματα και θέματα των Τοπικών Κοινοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης συζητούνται μεταμεσονύκτια ή δεν προλαβαίνουν να συζητηθούν, καθώς πάντα μπαίνουν τελευταία στην ατζέντα, με αποτέλεσμα να καθίστανται ανεπίκαιρα ή μη εφαρμόσιμα και να έχουν προκαλέσει τη μήνι και δυσαρέσκεια όλων των Προέδρων και των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων προς το προεδρείο, αφού πολλές φορές αδυνατούμε και να επιστρέψουμε στα χωριά μας.

Λέτε να φταίει ο Δήμαρχος και γι’ αυτό;

Στο Eurogroup για το χρέος της χώρας μας είναι σίγουρο ότι οι συζητήσεις διαρκούσαν πολύ λιγότερες ώρες.

Στην περίπτωση του Δήμου Θέρμου η χθεσινή συνεδρίαση συνέπεσε με δύο γεγονότα:

Α) Καθιερώθηκαν για πρώτη φορά σε live broadcast οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Β) Τέθηκε προς συζήτηση στο Σώμα πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, συνεπικουρούμενη από δύο συμβούλους της συμπολίτευσης, με θέμα «Αντιδημοκρατική πρακτική και παράνομος τρόπος αντιμετώπισης των αιρετών από τη διοίκηση του Δήμου Θέρμου». Όταν, φυσικά, αναφέρονται σε διοίκηση, εννοούν, όπως προέκυψε και από την ταραχώδη συζήτηση, κυρίως τον Δήμαρχο αλλά και τους Αντιδημάρχους του.

Όπως φαίνεται, θα κρατήσει χρόνια αυτή η κολόνια. Μόνο που βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση της δημοτικής θητείας, κάτι που πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν αντιληφθεί, αφού βιάζονται και από προσωπική πικρία ή σκοπιμότητα θέλουν να «συνετίσουν», να «επιπλήξουν» ή, ως μύχιο πόθο, να αντικαταστήσουν τον Δήμαρχο πριν την ώρα του.

Κατηγορήθηκε ο Δήμαρχος για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων αναφορικά με την αντικατάσταση των δύο αντιδημάρχων στις αρχές του 2016 (λίγο όψιμα, βέβαια), τη στιγμή που δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη για  αυτοκριτική αναφορικά με το  πόσο ηθικό ήταν εκ μέρους τους να συμμετάσχουν – αν και εφόσον συμμετείχαν – σε  τέτοιου είδους συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Κατηγορήθηκε, επίσης, ο Δήμαρχος για την επιλογή του κου Κ. Κότσαλου ως αντιδημάρχου, για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν πρόσβαση σε αρχεία και υποθέσεις του Δήμου και ένα σωρό άλλα. Οι κατηγορίες εκτοξεύθηκαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τρεις δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης κι ακόμη και  από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Κ. Μαραγιάννη, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τον Δήμαρχο να αποπέμψει τον Αντιδήμαρχο κο Κ. Κότσαλο, γιατί τον θεωρεί κύρια υπαίτιο κακών συμβουλών προς τον Δήμαρχο.

Οι τόνοι ανέβηκαν από όλους τους ομιλητές και αξίζουν συγχαρητήρια για την ουδέτερη στάση του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης κου Ι. Τριανταφυλλάκη και την ψύχραιμη στάση του κου Ν. Κωστακόπουλου, της κας Ι. Καλημέρη και φυσικά του Δημάρχου, ενώ και η πολιτισμένη παρέμβαση στο τέλος ενός πολίτη έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Κι εδώ δημιουργούνται εύλογες απορίες σε κάθε καλόπιστο πολίτη. Εάν και εφόσον υπάρχουν τόσα προβλήματα συνεννόησης στον συνδυασμό της συμπολίτευσης, γιατί αυτά δεν συζητούνται στη δημοτική ομάδα και είναι ανάγκη να τεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτός είναι, αλήθεια, ο ρόλος αυτού του κορυφαίου οργάνου τοπικής διοίκησης; Επιπλέον, η τακτική για οργανωμένη συνταύτιση μέρους των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης με την αντιπολίτευση, και όχι μόνο μια φορά και συμπτωματικά, αποτελεί από άποψη πολιτικής ηθικής αποδεκτή τακτική; Εντάσσεται αυτό στους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας ενός πολιτικού οργάνου διοίκησης ή μήπως πρόκειται για ευτελισμό των δημοκρατικών λειτουργιών;

Γράφονται όλα αυτά, για να καταδειχθεί η ένδεια επιχειρημάτων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μέλη της συμπολίτευσης. Τα επιχειρήματα κυρίως στέκονται σε συζητήσεις που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα (μου είπε κάποιος, ότι του είπε κάποιος…κ.ο.κ.) και στα τρία χρόνια δεν παρακολουθούμε τίποτε άλλο παρά μόνον ανακυκλωμένα θέματα, όπως είναι η πεζοδρόμηση τμήματος των δρόμων περιμετρικά της πλατείας του Θέρμου, το γήπεδο ποδοσφαίρου και το Γυμνάσιο.

Ως τρίτος παρατηρητής που ενδιαφέρεται για τον τόπο του, συμμετέχοντας στις περισσότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τολμώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι με ευθύνη κυρίως της αντιπολίτευσης βαίνουμε προς μπαχαλοποίηση και ποδοσφαιροποίηση των δημοτικών δρώμενων.

Η οργανωμένη ένθεν και ένθεν επίθεση κυρίως εναντίον του Δημάρχου, η οποία μάλιστα μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτύου – δεν είναι κανένας αφελής, βέβαια, για να θεωρεί ως τυχαίο γεγονός το ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εισαγωγή του θέματος αυτού, αφού ήταν γνωστό ότι αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση στην οποία θα υπήρχε ζωντανή αναμετάδοση – αποσκοπεί, προφανώς, στην αποσταθεροποίηση και στη δημιουργία εντυπώσεων προς ίδιον πολιτικό όφελος κάποιων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι:

– Δήμος δεν είναι μόνο το Θέρμο αλλά και τα χωριά για τα οποία κανένας δεν δίνει σημασία στα προβλήματά  τους και το προεδρείο μας θεωρεί πολίτες Β΄ κατηγορίας  για  τους λόγους  που ανέφερα πιο πάνω.

– Το Θέρμο με τους 2.000 ψηφοφόρους δεν είναι το κέντρο του κόσμου, γιατί από τα χωριά του Δήμου των 8.000 ψηφοφόρων έχουν εκλεγεί οι περισσότεροι.

Να συμφωνήσω ότι έγιναν λάθη, να πω επίσης ότι θα γίνουν κι άλλα, δεν μπορώ όμως να παραβλέψω ότι σε κάθε πρόβλημά μας, μόνο τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο βλέπουμε  ακόμη και τη νύχτα. Και θέλω να ρωτήσω επίσης γιατί κατηγορείται ένας αντιδήμαρχος. Επειδή εργάζεται άοκνα ή επειδή προσβλήθηκε από ένα δημοσίευμα που τον έθιγε προσωπικά και αντέδρασε με μια μήνυση; Ή επειδή υπάρχουν λακκούβες σε διάφορους δρόμους (δεν ξέρετε από λακκούβες ορεινών χωριών) ή επειδή φέτος υπήρχε λειψυδρία παντού και ακόμη και την Τριχωνίδα να έφερναν στο Θέρμο πάλι θα τα άκουγε η δημοτική αρχή;

Η μείζων αντιπολίτευση ακολουθώντας την τακτική του «αφήστε τους να κάνουν λάθη» νομίζει ότι επιτελεί το καθήκον της. Δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο με τη γέφυρα του Βαλτσορέματος που περίμεναν να γκρεμιστεί για να φωνάξουν, όταν κάποιοι είχαμε διαφωνήσει ανοικτά με το Δήμαρχο και μέσα από τη διαφωνία μας λύθηκε και το ζήτημα.

Κάποιοι από τη συμπολίτευση – πέραν των δυσαρεστημένων δύο πρώην αντιδημάρχων – δεν  τους αρέσει ο τρόπος διοίκησης και η συμπεριφορά του Δημάρχου και το έχουν καταγγείλει. Δικαίωμά τους αλλά με το να αναπαράγουν κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια το μόνο που προσπαθούν να  πετύχουν είναι η διάσπαση της πλειοψηφίας. Τα πανηγύρια άρχισαν ευτυχώς νωρίς και προβλέπεται να τραβήξει πολύ ο χορός. Στο χορό βεβαίως μπήκε και ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Κωνσταντάρα και για δεύτερη θητεία στην παρούσα περίοδο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Μαραγιάννης. Ματαιοπονούν άπαντες.

Σε αυτό το γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων και με την πεποίθηση ότι εκφράζω και τους υπόλοιπους 22 προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, παρακολουθώντας άναυδοι τις εξελίξεις όπως στωικά παρακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια τις πολύωρες και πολύκροτες συνεδριάσεις όχι μόνο δεν θα  ακολουθήσουμε μερικούς, αλλά παραμένοντας και υπηρετώντας σταθερά το συμφέρον των χωριών μας και τίποτε άλλο πέραν αυτού, θέλω να τονίσω τα εξής:

– Δεν μπορούμε να δείξουμε πλέον καμία κατανόηση στην  κατ’ επανάληψη αναπαραγωγή των ίδιων θεμάτων που επίκεντρο έχουν μόνο το Θέρμο και μάλιστα ήσσονος σημασίας ζητήματα, τα περισσότερα των οποίων αναφέρονται στη μίζερη καθημερινότητα όσων διαδραματίζονται περιμετρικά της πλατείας του Θέρμου. Όχι μόνο μας έχουν κουράσει αλλά πλέον μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Δεν το καταλαβαίνουν;

– Υπάρχουν προβλήματα στα χωριά μας για τα οποία δεν έχετε δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον κάποιοι από εσάς, μόνιμα διαμαρτυρόμενοι και φωνασκούντες για ήσσονος σημασίας ζητήματα, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας. Αντίθετα, τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο που κατηγορείτε βλέπουμε καθημερινά κοντά μας.

– Κύριοι διαφωνούντες της συμπολίτευσης όχι μόνο έχετε γίνει κουραστικοί, αλλά στο τέλος, εάν εξακολουθήσετε να κινείστε στο ίδιο μοτίβο, θα καταλήξετε γραφικοί, θα χάσετε το όποιο δίκιο σας και δεν θα σας πιστεύει κανένας. ΄Ηδη αυτό άρχισε να γίνεται και το μόνο που σας απομένει και θα έπρεπε να το έχετε ήδη κάνει, αφού ανακαλύψατε ότι δεν σας αρέσει ο Κωνσταντάρας – απλά απαιτείται πολιτικό θάρρος – είναι να ανεξαρτητοποιηθείτε, όπως πολύ σωστά έπραξε ο κ. Ν. Παπαδημητρίου. Αλλά μάλλον φοβάστε τη λαϊκή κατακραυγή. Εγώ να σας ευχηθώ από τώρα καλό πολιτικό ταξίδι στο νέο δημοτικό συνδυασμό που θα επιλέξετε.

– Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, περιμένουμε από εσάς να αντιμετωπίσετε με την ίδια θέρμη και ζήλο – ίδια  με αυτή που επιδείξατε στην κριτική σας για τον αντιδήμαρχο – τα θέματα αρμοδιότητάς σας, για να ανεβάσετε επιτέλους το επίπεδο του διαλόγου και της παρουσίας ορισμένων και να μην διεξάγονται οι συζητήσεις με όρους τηλεοπτικού πάνελ.

Θέλουμε να ακουστεί και η άλλη άποψη, δεν είναι όλα όπως θέλετε να τα παρουσιάζετε. Στηρίζουμε τον Δήμαρχο μας. και συνιστούμε υπομονή στους βιαστικούς. Οι επόμενες εκλογές αργούν ακόμη.

Υ.Γ. – Περιμένουμε με ανυπομονησία να αναρτηθεί η απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Μπας και καταλάβουμε το σκεπτικό της «συνθετικής πρότασης» των κ.κ. Θ. Κασόλα – Κ. Μαραγιάννη  που  ψήφισαν οι 11 επί του θέματος που αναφέρομαι. Αλήθεια, γιατί δεν θα στείλετε, όπως είπατε, την εν λόγω Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Τότε γιατί συζητούσατε όλη τη νύχτα;

2 Σεπτεμβρίου 2017

Γιώργος Τσάμης

Πρόεδρος Τοπικής

Κοινότητας Πέρκου

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

  Με ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του Εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Πέρκου κ. Γιώργου Τσάμη με το οποίο προβαίνει σε αξιολογήσεις και εκτιμήσεις για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Θέρμου και τη λειτουργία του δημοτικού Συμβουλίου. Κάθε άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι, είναι σεβαστή, συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και μας κάνει όλους καλύτερους.
  Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, θα πρέπει να ακουστεί και η άλλη άποψη, σημειώνοντας τα παραπάνω:
  1.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Θέρμο είναι ένας ισχυρός και καταξιωμένος θεσμός, υπεράνω Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων και είναι πάντοτε απόλυτα πετυχημένες. Δεν χρειάζονται οικειοποίηση από κανέναν και δεν χρειάζεται να γίνονται μέσον προβολής.
  2.Οι αντιπαραθέσεις στο δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι φαντασιακές, αλλά εδράζονται πάνω σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που εκπορεύονται από τους ασκούντες την εκτελεστική εξουσία του Δήμου, δηλαδή το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, εκτός κι αν δεν υπήρξαν στο διαδίκτυο, σχετικά κείμενα, με απειλές για κάποιους…και προσβλητικές φράσεις για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν έχει ποτέ στραφεί κατά συναδέλφου δημοτικού συμβούλου και δεν έχει αναφέρει κανένα όνομα συναδέλφου σε ανακοίνωσή του.
  3.Οι πολύωρες και χρονοβόρες συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι μια πραγματικότητα, για την οποία δεν ευθύνεται μόνο ο Πρόεδρος, γιατί, αν εφαρμόσει πιστά τον κανονισμό, θα κατηγορηθεί ότι φιμώνει τις απόψεις των συμβούλων. Θα πρέπει οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης του χρόνου.
  4.Οι Τοπικές Κοινότητες όντως έχουν αδικηθεί και γι αυτό έχει αποφασιστεί να γίνει μέσα στο Σεπτέμβρη, ξεχωριστό συμβούλιο, που θα συζητήσει προβλήματα και προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των Εκπροσώπων, εφόσον υπάρξει αναγκαίος αριθμός Κοινοτήτων που θα φέρουν προτάσεις. Και αυτό θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχει ειπωθεί και στο δημοτικό συμβούλιοο από δημοτικούς συμβούλους
  5.Η απουσία των Προέδρων και των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων από τις συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου είναι ένα πρόβλημα που παραβλέπει ο κ. Τσάμης, γιατί οι πολίτες τους ψήφισαν να είναι παρόντες και γι αυτό άλλωστε πληρώνονται.
  6.Κανείς δεν θέλει να αντικαταστήσει το Δήμαρχο, πράγμα που δεν γίνεται θεσμικά, αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν καλύτερη συμπεριφορά απέναντί τους και δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων.
  7. Το ζητούμενο σε μια δημοτική αρχή είναι η συλλογική λειτουργία και όχι η άσκηση της δημοτικής πολιτικής από 1 – 2 άτομα, γιατί η Τ.Α. είναι κατεξοχήν θεσμός λαϊκής συμμετοχής και συλλογικής δράσης και λειτουργίας.
  8.Η δημοτική Ομάδα συγκαλείται από τον αρχηγό και όχι από τους δημοτικούς συμβούλους.
  9.Το ενδιαφέρον για τα προβλήματα των Τοπικών Κοινοτήτων δεν είναι ζήτημα ενδιαφέροντος κάποιων συμβούλων που αλλάζουν λάμπες, τρέχουν και ασκούν ατομική πολιτική, αλλά αποτέλεσμα ιεράρχησης και αξιολόγησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
  Κώστας Μαραγιάννης
  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.