Κυριακή, Ιούλιος 14, 2019

Πάνδημη η κηδεία του Αγρινιώτη ιερέα Σπυρίδωνος Παπαποστόλου

kideia-pater-papapostolou (9)

Πάνδημη υπήρξε σήμερα, Σάββατο 28 Ιουλίου, στο Χαλάνδρι η κηδεία του Αγρινιώτη Ιερέα Σπυρίδωνος Παπαποστόλου , θύμα της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική. Στις 11 το πρωί εψάλη στον Ιερό Ναό  Αγίου Νικολάου όπου η σορός βρισκόταν από τις  8:00 για προσκύνημα.

Πλήθος κόσμου, συγγενείς, ενορίτες και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων έδωσαν το «παρών» στο τελευταίο αντίο του σημαντικού με το σπουδαίο κοινωνικό έργο Αγρινιώτη ιερέα .

Ο πάτερ Σπυρίδων βρήκε τραγικό θάνατο καταφεύγοντας στη θάλασσα στην προσπάθειά του να γλυτώσει μαζί με την οικογένειά του από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1935 και ήταν παιδί υπερπολύτεκνης (με επτά παιδιά) οικογένειας από πατέρα ιερέα με καταγωγή από την Πετρώνα Βάλτου. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Φοίτησε στη Ριζάρειο Ιερατική Σχολή και στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε το 1968 και διορίστηκε κατευθείαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι.

Αμέσως επιδόθηκε σε έργα επέκτασης και εξωραϊσμού του ναού προσφέροντας και προσωπική εργασία και επί ημερών του λειτούργησε το Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Αξιοποίησε μάλιστα παλαιά δεξαμενή για να μετατραπεί σε ναό προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου και καθιέρωσε τη δεύτερη λειτουργία τις Κυριακές με τη συμμετοχή της χορωδίας που είχε ιδρύσει ο αδελφός του, Τάκης Παπαποστόλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τους νέους του Χαλανδρίου, ενισχύοντας τις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά, ενώ είχε αναπτύξει σπουδαίο κοινωνικό έργο. Επί της προεδρίας του το ίδρυμα Κουρτέση βγήκε από την αδράνεια και φιλοξένησε δωρεάν ως παιδικός σταθμός τα παιδιά άπορων οικογενειών της πόλης, ενώ ο πάτερ Σπυρίδωνας υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του ιδρύματος Ζήση και του Σώματος Εθελοντών, θεωρώντας ότι η ιερατική ιδιότητα θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με το εθελοντικό έργο.

Στην κηδεία, όπως αναφέρει το orthodoxia.info ο Επίσκοπος Θεσπιών μετέφερε τα συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τόνισε ότι «ο μακαριστός π. Σπυρίδων με τον μαρτυρικό τρόπο της τελειώσεώς του, μαρτυρεί από την αιωνιότητα αυτό που μαρτύρησε σε όλη του την ζωή. Την αγάπη και την προσφορά».

Ο αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης, συνεφημέριος και συνεργάτης του μακαριστού συγκινημένος τόνισε ότι ο μακαριστός αναχωρεί χωρίς να έχει αφήσει ούτε μία υλική ή πνευματική εκκρεμότητα. Αναλώθηκε για την ενορία «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός». Το όνομά του θα μείνει ορόσημο για το Χαλάνδρι και όλοι θα τον θυμούνται ώς τον αγαπημένο παπα-Σπύρο με τον πράο χαρακτήρα του αλλά και τα καλά του έργα, που από σήμερα θα τον συνοδεύουν όταν θα παρουσιαστεί ενώπιον του Θεού».

Έκλεισε λέγοντας πως ο παπα-Σπύρος δεν έχει ανάγκη από τις δικές μας ασήμαντες αναφορές καθώς από σήμερα θα αντιδοξάζεται από τον Κύριο.

Επικήδειο εκφώνησε επίσης ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ αίσθηση ένας παλαιός φίλος και συνεργάτης του μακαριστού ιερέως με τον οποίο έφτιαξαν μαζί το πνευματικό κέντρο της ενορίας.

«Τολμώ να πω στους αδελφούς που αμφισβητούν την ύπραξη του Θεού ότι ιερείς σαν τον π. Σπύρο ειναι η καλύτερη και αδιαμφισβήτη απόδειξη ότι ο Θεός και η αγάπη Του, υπάρχει και ενεργεί ανάμεσά μας».

Η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου

Tο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου:

Το Δ.Σ. Χαλανδρίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη  του για την απώλεια του π. Σπυρίδωνα Παπαποστόλου και την ολόθερμη συμπαράστασή του στους οικείους του.

Ο π. Σπυρίδωνας αποτέλεσε μια εμβληματική, πνευματική μορφή της πόλης μας. Από το 1968 που διορίστηκε στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου, συνετέλεσε αποφασιστικά, με την πίστη και το πάθος του, στην ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που εμψύχωσαν και ανακούφισαν τους συμπολίτες μας. Ξεχώριζε για τη νηφαλιότητα,  τη διακριτικότητα, την ενεργητικότητα και την ιδιαίτερη αγάπη του για τη νεολαία.Ο π. Σπύρος είχε πάντα ένα καλό και παρηγορητικό λόγο  για τον καθένα  και θα μείνει στη μνήμη της πόλης μας σαν ο ιερέας που έδειξε πώς  το «αγαπάτε αλλήλους» μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
-Να δώσει το όνομα του πρωτοπρεσβύτερου π. Σπυρίδωνος Παπαποστόλου σε δρόμο της πόλης ή σε κοινόχρηστο χώρο.
-Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.
-Να καταθέσει στεφάνι.
-Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
-Να προτείνει στην Εκκλησία της Ελλάδος να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, το οποίο  λειτούργησε με δική του πρωτοβουλία.

kideia-pater-papapostolou (1)

kideia-pater-papapostolou (2)

kideia-pater-papapostolou (3)

kideia-pater-papapostolou (4)

kideia-pater-papapostolou (5)

kideia-pater-papapostolou (6)

kideia-pater-papapostolou (7)

kideia-pater-papapostolou (8)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.