Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Ποιες αποφάσεις έλαβε η Α’ ΕΛΜΕ στη συνεδρίασή της

Ποιες αποφάσεις έλαβε η Α’ ΕΛΜΕ στη συνεδρίασή της

aelmeΟμόφωνες αποφάσεις έλαβε η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

Οι  αποφάσεις αφορούν σε προβλήματα της σχολικής στέγης στο Μεσολόγγι, αλλά και με δηλώσεις του Νίκου Φίλη καθώς και με διάψευση δημοσιευμάτων περί υπογραφής του Κ. Κούστα σε δήλωση συμπαράστασης υπέρ του προέδρου της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

1.Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, μετά από ομόφωνη απόφαση σε σχέση με ανακοίνωση της 23/05/2016 με τίτλο: «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟ ΖΑΓΑΝΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ 36 ΕΛΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΟΛΜΕ 21/5/2016», δηλώνει ότι κακώς αναφέρεται ότι υπέγραψε ή αφήνεται να εννοηθεί κάτι τέτοιο ο συνάδελφος Κώστας Κούστας ως εκπρόσωπος της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Δηλώνουμε σαφώς ότι ο Πρόεδρος και εκπρόσωπός μας στη συγκεκριμένη Γ.Σ. δεν είχε τέτοια εξουσιοδότηση παρά μόνο σχετικά με το θέμα της ΓΣ βάση και σχετικής απόφασης της ΕΛΜΕ μας.

Συνιστούμε στους συντάκτες παρόμοιων ανακοινώσεων να επιδεικνύουν άλλη φορά περισσότερη προσοχή και δημοσιοποιούμε την ανακοίνωσή μας προς αποκατάσταση της αλήθειας.

2.Το θέμα της σχολικής στέγης έχει πάρει δρόμο για την επίλυσή του σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Όμως, και μετά από συνεχείς οχλήσεις – επισκέψεις στο Δήμο, διαπιστώνουμε κωλυσιεργία στις εργασίες σε σχέση με όσα μας παρουσιάζονταν για τρία σχολικά συγκροτήματα, και συγκεκριμένα αυτό του 2ου Λυκείου, του 2ου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Κατοχής.

Συγκεκριμένα, δεν έχει τηρηθεί κανένα χρονοδιάγραμμα από αυτά που μας είχαν παρουσιαστεί, με εξαίρεση το 2ο Λύκειο που φαίνεται να προχωρά κανονικά και δείχνει ότι πιθανότατα θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δεν φαίνεται να υπάρχει εμφανής πρόοδος στην περίπτωση του 2ου Γυμνασίου, αντίθετα μάλιστα, με επιτόπιο έλεγχο μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από αυτή που υπήρχε στο χώρο το Δεκέμβριο του 2015, την ώρα που το κτίριο θα έπρεπε να έχει ήδη στεγάσει πριν από το Πάσχα τους μαθητές…

Όσον αφορά στην περίπτωση του ΕΠΑΛ Κατοχής, παρά τις προσπάθειες και των εκπαιδευτικών του σχολείου, ο χώρος στο παλιό Γυμνάσιο δεν είναι ακόμη έτοιμος, και φυσικά αξίζει να θυμίσουμε ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί η μεταφορά του σχολείου στο νέο χώρο στις αρχές του έτους!

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της όπως έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει πολλούς μήνες πριν…

Καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσει το θέμα της σχολικής στέγης σε συζήτηση στο αμέσως προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει σαφής τοποθέτηση – εξήγηση των λόγων καθυστέρησης παράδοσης των κτιριακών συγκροτημάτων.

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε ομόφωνα:

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω άμεσα όλα τα μέτρα που εξήγγειλε. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει απέναντί της. Καλούμε τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που θα διαλύσουν το σχολείο και θα καταστρέψουν τη ζωή μας.

Θεωρούμε ψευδεπίγραφες τις παιδαγωγικές αρχές βάση των οποίων πάρθηκαν δήθεν τα νέα μέτρα. Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε τη βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου

θα ενίσχυε τα εργαστηριακά μαθήματα και δεν θα καταργούσε την απασχόληση των υπεύθυνων.

θα προσλάμβανε εκπαιδευτικούς να στελεχώσει επαρκώς και εγκαίρως τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης και δεν θα απέλυε χιλιάδες βάση στοιχείων που ανακοινώνονται επίσημα και αφορούν σε:

400 φιλόλογους (μείωση ωρών των Αρχαίων)

200 φυσικοί και γεωλόγοι (μείωση ωρών στη Γεωγραφία).

200 βιολόγοι (μείωση ωρών Βιολογίας)

200 εκπαιδευτικούς της Οικιακής Οικονομίας από τη μείωση στο αντίστοιχο μάθημα

400 περίπου θέσεις Πληροφορικής και Φυσικοχημείας (κατάργηση 3 ωρών για την προετοιμασία των εργαστηρίων).

600 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (μείωση ωρών των Project)

Στην Δ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας με βάση τα στοιχεία η «εξοικονόμηση» θέσεων ανά κλάδο είναι:

ΠΕ02: 215 ώρες δηλαδή 11 συνάδελφοι φιλολόγοι λιγότεροι,

ΠΕ04: 417 ώρες, δηλαδή 21 συνάδελφοι φυσικοί λιγότεροι

ΠΕ15: 105 ώρες, δηλαδή 5 συνάδελφοι οικιακής οικονομίας λιγότεροι

ΠΕ19-ΠΕ20: 201 ώρες δηλαδή 10 συνάδελφοι πληροφορικοί λιγότεροι

Project: 433 ώρες δηλαδή 22 συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων λιγότεροι.

Συνολικά δηλαδή οι ανάγκες μειώνονται κατά 1371 ώρες αριθμός που αντιστοιχεί σε 59 εκπαιδευτικούς μόνο στην Αιτωλοακαρνανία!

 

3.Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν επισημανθεί και εντοπιστεί και αναφέρονται στην τοποθέτηση του κ. Φϊλη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το Δεκέμβριο του 2015 την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα μείωση δαπανών για την Παιδεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις διαπιστώσεις:

Στην πενταετία του μνημονίου, μειώθηκαν κατά 35,6% οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, εξωθήθηκαν σε αποχώρηση 30.000 εκπαιδευτικοί και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις, τα δύο τελευταία χρόνια μάλιστα μηδενικές, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα πιο γερασμένα σχολεία. Η έκθεση του ΟΟΣΑ φέτος καταγράφει ότι 4 στους 10 εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πάνω από 50 ετών. Κι ακόμη μόλις 1% κάτω από 30 ετών και το 39% από 40 έως 49 ετών.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία νέων υποδομών έχει οδηγηθεί σε τέλμα. Υπολειτουργεί η αρμοδιότητα της υποχρηματοδοτούμενης τοπικής αυτοδιοίκησης για την επισκευή των σχολείων. Εκδιώχθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι (σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες) που επέστρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τις συνέπειες της μείωσης των αποδοχών τους, συχνά μάλιστα κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες όπως αυτές των πρωτοδιόριστων ή αναπληρωτών σε δυσπρόσιτα μέρη.

Στις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης προστίθενται και οι συνέπειες της γενικότερης κρίσης, καθώς στο σχολείο εσωτερικεύονται οι αγωνίες και τα αδιέξοδα των νοικοκυριών, που προκαλούν συναισθηματικές εντάσεις αλλά και πρόσθετες μαθησιακές δυσκολίες για πολλά παιδιά από φτωχότερες οικογένειες. Στις εικόνες της κρίσης συγκαταλέγονται και εκείνες της ακραίας φτώχειας, όπως η λιποθυμία μικρών μαθητών από υποσιτισμό, μέσα στην τάξη.

Δηλώνουμε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοχεύουν αποκλειστικά στη μείωση του μισθολογικού – δημοσιονομικού κόστους και μόνο, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και δεν θα περάσουν!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.