Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Μεσολόγγι: σύσκεψη και διαπαραταξιακή κόντρα για τις οφειλές της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ

Μεσολόγγι: σύσκεψη και διαπαραταξιακή κόντρα για τις οφειλές της ΔΕΥΑ  προς τη ΔΕΗ

po-diaparataksiaki-mesologgi (1)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ Α.Ε.
Στην σύσκεψη, μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, αποφασίσθηκε από το Δήμαρχο Ν. Καραπάνο και τους επικεφαλής των συνδυασμών – δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν Κων/νο Αντωνίου, Θεόδωρο Μαργαρίτη και Δ. Μακρή:
1) Να ζητηθεί άμεση συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
2) Να ζητηθεί η διαγραφή του χρέους προς τη ΔΕΗ στο μέρος των τόκων και του ανατοκισμού, με ταυτόχρονη ρύθμιση καταβολής του κεφαλαίου σε αριθμό δόσεων που θα είναι εφικτό ν’ ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΜ.
3) Να ζητηθεί η κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ 24% ώστε ν’ αποδίδεται από την εξοικονόμηση αποκλειστικά στη ΔΕΗ
4) Να απαιτηθεί άμεσα από τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. η απόδοση των οφειλών της.
5) Να γίνει ένταξη των οφειλών στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων.
6) Να χρηματοδοτηθούν οι υποβληθείσες προτάσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας από διαρροές δικτύων.
7) Να ζητηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών προς τη ΔΕΥΑΜ μέσω Δ.Ο.Υ.
Ο Δήμος Ιερής Πόλης δεν δέχεται καμία «απειλή» για διακοπή ηλεκτροδότησης από τον πάροχο, πριν την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων.
Στην συνεδρίαση επίσης παρευρέθηκαν η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ο αντιδήμαρχος Γ. Καραπαπάς, ο πρόεδρος Γ. Κοντογιάννης και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι, οι πρόεδροι των εργαζομένων του Δήμου Β. Μπαρμπετάκης και της ΔΕΥΑΜ M. Κατσώτα, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ν. Σολδάτος και ο νομικός σύμβουλος Σπ. Χουλιάρας.

Απείχαν τέσσερις επικεφαλής:«Αρνούμαστε να καταστούμε συνένοχοι”
Από τη σύσκεψη ωστόσο απείχαν τέσσερις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, οι κκ. Μουρκούσης Νικόλαος, Κατσούλης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Παναγιώτης και Τέγας Ιωάννης .
«Αρνούμαστε να καταστούμε συνένοχοι και συμμέτοχοι στην δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΜ με δική σας ευθύνη. Όπως σας τονίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ευθύνη των χειρισμών βαραίνει αποκλειστικά την δημοτική αρχή και οι μέχρι σήμερα ενέργειες σας, υπήρξαν καταστροφικές για την ΔΕΥΑΜ», αναφέρουν σε επιστολή τους στον δήμαρχο Μεσολογγίου. .
Οι τέσσερις επικεφαλής παρατάξεων υποστηρίζουν πως η σημερινή συνάντηση είναι «κατόπιν εορτής», έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ όπως ενημερωθήκαν από την ΔΕΗ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους του Δήμου για την ρύθμιση και τακτοποίηση των οφειλών της Επιχείρησης.
Καταλήγουν στην επιστολή: « Ενώ η ΔΕΥΑΜ έλαβε μέσω των ληξιπρόθεσμων οφειλών 460.000 ευρώ από το Πνευματικό Κέντρο και παρ’ότι υπήρχε ρητή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλο το ποσό να πάει στο χρέος προς τη ΔΕΗ, κάτι τέτοιο με δική σας ευθύνη και παρέμβαση δεν υλοποιήθηκε, γιατί πρυτάνευσε η ικανοποίηση «άλλων αναγκών». Είστε προσωπικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε ενδεχόμενη διακοπή υδροδότησης, λόγω των οφειλών προς την ΔΕΗ. Οι δημότες δεν θα πληρώσουν τις επιλογές σας και ειδικά εκείνοι, οι πολλοί, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΥΑΜ. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος, καθ’όσον αποδειχθήκατε ανίκανος να διαχειριστείτε τα μείζονα ζητήματα του Δήμου».

Επιστολή του Δημάρχου Ν. Καραπάνου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη και τους βουλευτές της Αιτωλ/νίας, η οποία κοινοποιείται ταυτόχρονα προς τις διοικήσειςΔημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και ΔΕΔΔΗΕ, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρεται στο ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι: «…η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου τηρώντας με συνέπεια τα συμφωνηθέντα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έως σήμερα,κατέβαλε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού συνολικά 450.000 ευρώ, ποσό κατά πολύ περισσότερο από τους αναλογούντες τρέχοντες μηνιαίους λογαριασμούς. Αυτό κατέστη δυνατό μετά από υπερπροσπάθεια, με περιστολή άλλων επενδυτικών αναγκών ή συντηρήσεων δικτύων και παρόλη την μη ανταπόκριση δημόσιων φορέων στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΥΑΜ.
Ωστόσο, παρόλη την προσπάθεια, τη συνέπεια και την διάθεση συνεργασίας που επιδείχθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου, ειδοποιηθήκαμε για διακοπές στην ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων ύδρευσης, γεωτρήσεων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και ασφαλώς το ευαίσθητο περιβάλλον και οικοσύστημα της περιοχής».
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Νίκος Καραπάνος σημειώνει επίσης πως η Δημοτική Επιχείρηση τηρεί ρητά τη δέσμευσή της για τους τρέχοντες λογαριασμούς, ενώ βρίσκεται σε αναμονή νομοθετικών πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως άλλωστε έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο επίσκεψης που έχει πραγματοποιηθεί και είχε ως αντικείμενο συζήτησης θέματα αποπληρωμής προς τη ΔΕΗ.
Κατόπιν όλων των παραπάνω αναμένονται από τους αποδέκτες της επιστολής του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου πρωτοβουλίες και ενέργειες, προκειμένου να ανακοπούν οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

po-diaparataksiaki-mesologgi (2)

po-diaparataksiaki-mesologgi (3)

po-diaparataksiaki-mesologgi (4)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.