Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Τι είναι η Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) – Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη γιόγκα

Η Χαθα (Hatha) Γιόγκα πιο διαδεδομένη γιόγκα στις Δυτικές χώρες και κάτω από αυτόν τον γενικό τίτλο μπορούν να ενταχθούν αρκετοί τύποι μαθημάτων γιόγκα. Η Χάθα είναι o κύριος κλάδος της yoga που επικεντρώνεται στην σωματική υγεία και πνευματική ευεξία.

Σε ένα μάθημα Χάθα γιόγκα ακολουθούμε ένα παλαιό σύστημα συνδυασμού και διαδοχής ανάμεσε σε σωματικές στάσεις-ασκήσεις (asanas), τεχνικές αναπνοής (pranayama), και διαλογισμό (dyana) και χαλάρωση (στη σαβάσανα) με στόχο υγιές σώμα, αλλά και διαυγές και γαλήνιο νου. Για να κατανοήσουμε τη λογική αυτού του συστήματος ας έχουμε υπόψη ότι στόχος της διαδοχής των ασκήσεων και της αναπνοής είναι η προετοιμασία του σώματος για βαθύτερες πνευματικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός. Η Hatha yoga έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο και τρόπο ζωής με στρες και ένταση.΄

Σε τι διαφέρει η χάθα γιόγκα από τα άλλα είδη γιόγκα;

Όλα τα είδη της γιόγκα δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά πρακτικών και ασκήσεων του σώματος και του πνεύματος, οι οποίες δυναμώνουν το σώμα, ηρεμούν το νου και μας οδηγούν σε μια πιο αρμονική και ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης.

Οι διαφορές τους αφορούν στις διαφορετικές κατηγορίες και επίπεδα μαθητών στους οποίους απευθύνονται, καθώς και στη φιλοσοφία και την προσέγγισή τους για την ψυχοσωματική ευημερία των ασκητών της γιόγκα.

Η Χάθα γιόγκα διαφέρει από άλλα γνωστά είδη γιόγκα ως προς τη διαδοχή και τη διάρκεια των στάσεων καθώς και το στόχο του μαθήματος. Στη Χάθα οι μαθητές μπαίνουν σε μια στάση (άσανα) και μένουν σε αυτή για μερικές ή περισσότερες αναπνοές και εμβαθύνουν την εμπειρία τους σε αυτές. Σε άλλα είδη, όπως η Vinyasa ή Ashtanga yoga οι ασάνες εναλλάσσονται με ένα γρήγορο ρυθμό εστιάζοντας στη ροή (flow) ανάμεσα στις στάσεις παρά στις ίδιες τις στάσεις. Άλλα είδη γιόγκα, όπως η Kundalini Yoga βασίζονται σε συνδυασμούς από ενεργητικές και παθητικές Kriyas (ασκήσεις εξαγνισμού) άσανες, πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής και συγκέντρωσης), μάντρα και διαλογισμούς, που στοχεύουν στην αφύπνιση της ενέργειας κουνταλίνι που βρίσκεται μέσα στο σώμα.

Hatha Yoga I – Αρχάριοι – Για όλους όσους αρχίζουν τώρα τη γιόγκα και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στις βασικές αρχές της

Hatha Yoga I & II – Ονομάζονται έτσι συνήθως όλα τα επίπεδα της Χάθα γιόγκα και απευθύνται τόσο σε αρχάριους μαθητές όσο και σε μεσαίους και προχωρημένους μαθητές.

Δυναμική Hatha Yoga  –  Είναι μια δυνατή σωματικά πρακτική που περιέχει και στοιχεία vinyasa flow – δηλαδή διαδοχής στάσεων σε ροή – κατάλληλη για ασκούμενους που έχουν κάποια εμπειρία. Η πρακτική περιλαμβάνει αρχές ευθγράμμισης μέσα από στατικές asanas αλλά και έλεγχο και επίγνωση του σώματος μέσα από τη ροή της αναπνοής, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια καρδιοαγγειακή και αερόβια άσκηση. Με ανοιχτό μυαλό και σώμα, ερχόμαστε πιο κοντά στην παρούσα στιγμή αλλά και τον εσωτερικό μας πραγματικό εαυτό. Η πρακτική κλείνει με βαθιά χαλάρωση μέσα από asanas και διαλογισμό, πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής) και χαλάρωση στο τέλος του μαθήματος.

Το άρθρο ήταν μια προσφορά της σχολής γιόγκα Bikram Hot Yoga Athens, την οποία και ευχαριστούμε θερμά!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.