Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Tι γύρευε ο Βαρεμένος στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία

Tι γύρευε ο Βαρεμένος  στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία

ΟΑΣΕ MIGRATION COMMITTEE TURKEY GAZIANTEP 17.05.2017 20Επίσκεψη σε στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, στο πλαίσιο αποστολής της Επιτροπής Μετανάστευσης του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που περιελάμβανε και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.
Κατά τις επαφές αυτές, ο κ. Βαρεμένος διατύπωσε την άποψη ότι η λύση του προβλήματος όπως εμφανίζεται σήμερα, είναι η εφαρμογή της συμφωνίαςΕυρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και από τις δύο πλευρές και ότι, με την εφαρμογή της, αποδείχθηκε ότι η γειτονική χώρα μπορεί να ελέγξει τις προσφυγικές ροέςκαθώς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτές μειώθηκαν από 7.000ημερησίως το 2015, σε 50 μετά τη συμφωνία.
Στην παρατήρησή του, γιατί δεν ελεγχόταν αποτελεσματικά το κύκλωμα των δουλεμπόρων που δρούσε στα τουρκικά παράλια, ο αρχηγός του τουρκικούΛιμενικού Σώματος διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι υπήρχε συνεργασία των δουλεμπόρων με αντίστοιχουςστη Λέσβο, αντιπαραθέτοντας την εκεί κατάσταση με ό,τι συμβαίνει στην Κω.
Η Τουρκία έχει δεχθεί ήδη 3.000 πρόσφυγες και αντιμετωπίζει το φαινόμενο ως μακροπρόθεσμο ή και μόνιμο, προσφέροντας υπηκοότητα σε επιστημονικό καιειδικευμένο προσωπικό, αντιμετωπίζει όμως συχνά, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, άρνηση από εκείνους που διαθέτουν αυτά τα προσόντα, καθώς επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Πάντως, οι περισσότεροι πρόσφυγες που συνάντησε ο κ. Βαρεμένος, προέρχονται από το Χαλέπι και επιθυμούν να επιστρέψουν εκεί όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Μοιάζει μάλιστα απίστευτο το γεγονός, όπως ο ίδιος σχολιάζει, ότι αυτά τα χρόνιακαι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, έχουν καταγραφεί στην Τουρκία 200.000 γεννήσεις μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί, γεγονόςπου αποδίδεται στο αίσθημα ασφάλειας που σταδιακά ανακτούνόσοι καταφέρνουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη θέλησή τους να μη χαθεί μια γενιά.

ΟΑΣΕ MIGRATION COMMITTEE TURKEY GAZIANTEP 17.05.2017 18

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.