Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Τι είναι η νόσος των νεφρών και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Τι είναι η νόσος των νεφρών και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

nefrologoi
Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου των νεφρών, όπως η διαβητική νεφροπάθεια και η πολυκυστική νόσος των νεφρών, έτσι υπάρχουν πολλές πτυχές στο τι είναι η ασθένεια των νεφρών. Οι περισσότεροι τύποι όμως βλάπτουν τις δομές του νεφρού και τους νεφρώνες.

Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο από αυτά τα μικροσκοπικά αγγεία φίλτρα σε κάθε νεφρό, αυτά τα μικρά φίλτρα είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό και την αφαίρεση των τοξινών και των αποβλήτων από το αίμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας καθαρισμού παράγονται τα ούρα.

Η νεφρική νόσος συχνά στοχοποιεί και τους δύο νεφρούς. Μπορεί να είναι ξαφνική, οξεία νεφρική ανεπάρκεια που χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική πτώση στη νεφρική λειτουργία που συνήθως προέρχεται από κάποιον τραυματισμό των νεφρών, μια ξαφνική απώλεια αίματος ή μια δηλητηριώδη τοξίνη, όπως τα ναρκωτικά ή μπορεί να είναι χρόνια, με σταδιακή βλάβη που έρχεται με την πάροδο του χρόνου.
Η χρόνια νεφρική νόσος (που επίσης ονομάζεται χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) είναι η πιο κοινή μορφή πάθησης του νεφρού. Συνήθως προκύπτει από διαβήτη ή μακροπρόθεσμη, ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση αίματος ή υπέρταση. Έτσι, η βλάβη στους νεφρώνες είναι αργή και στα πρώτα στάδια δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Όταν οι νεφρώνες καταστραφούν, χάνουν την αποτελεσματικότητα τους ως φίλτρα αίματος. Το σώμα δεν θα είναι πλέον σε θέση να απαλλαγεί από τα απόβλητα, τις τοξίνες και το επιπλέον νερό από μόνο του, επομένως όλα τα παραπάνω θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στο αίμα.

Η συσσώρευση του νερού και των αποβλήτων ονομάζεται ουραιμία και προκαλεί πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, κόπωση ή λήθαργο. Αν η ουραιμία δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να καταλήξει σε ελλιπής νοητικές λειτουργίες, όπως έλλειψη συγκέντρωσης και σκέψης, επιληπτική κρίση, ή ακόμη και να πέσει κανείς σε κώμα ή να επέλθει θάνατος.

Επίσης, η μη κανονική λειτουργία των νεφρών προκαλεί πολλά άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, οι νεφροί δεν θα είναι σε θέση να ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, ή τους σημαντικούς μεταβολίτες και τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα.

Μία από τις πιο κοινές συνέπειες της νεφρικής βλάβης είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Οι περισσότεροι άνθρωποι με νεφρική βλάβη πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της καρδιακής νόσου. Η νεφρική βλάβη προκαλεί υγρό να δημιουργηθεί στην επένδυση γύρω από την καρδιά προκαλώντας περικαρδική νόσο, η οποία είναι επίσης ένα κοινό επακόλουθο του διαβήτη.

Επειδή η νεφρική νόσος δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια, είναι σημαντικό, με τη καθοδήγηση κάποιου νεφρολόγου, να κάνετε κάποιες ετήσιες εξετάσεις. Μια εξέταση ούρων είναι συχνά η πρώτη μέθοδος που δείχνει τα σημάδια της νεφρικής βλάβης, ανιχνεύοντας περίσσεια πρωτεΐνη στα ούρα. Αν διαπιστωθεί νωρίς, η νεφρική νόσος είναι αρκετά θεραπεύσιμη. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει την ασθένεια από την πρόοδο και την πρόκληση περαιτέρω βλάβης στους νεφρούς σας.

Η χρήση των φυσικών θεραπειών σε περιπτώσεις νεφρικής βλάβης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Τα βότανα και οι θρεπτικές ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι θεραπεύουν την αιτία της βλάβης των νεφρών και μπορούν να αντιστρέψουν ακόμη και τη νεφρική βλάβη. Όταν συνδυάζεται με τη σωστή διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, η χρήση των φυσικών θεραπειών σημαίνει ότι η νεφρική βλάβη δεν θα είναι προοδευτική. Φυσικά εάν κάποιος διαγνωστεί με κάποιο είδος νεφρικής βλάβης, οι νεφρολόγοι είναι αυτοί στους οποίους θα πρέπει αρχικά να απευθυνθεί για οδηγίες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.