Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Μίλησε για τα (φερόμενα) ιατρικά λάθη ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου (ηχητικό)

Μίλησε για τα (φερόμενα) ιατρικά λάθη ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου (ηχητικό)

Ξεκινούν ΕΔΕ για δύο υποθέσεις. Απομάκρυνση τριών γιατρών από το ΤΕΠ για τη διευκόλυνση της έρευνας που τους αφορά. “Συμμεριζόμαστε την ανησυχία, στόχος μας η Δικαιοσύνη” είπε ο Δ.Μιχάλης. Διαμήνυσε επίσης πως δεν παραιτείται. 

IMG_20171004_130800
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Δημήτρης Μιχάλης.
Η συνέντευξη Τύπου είχε ως κεντρικό ζήτημα το «θέμα που αφορά σε πιθανές ιατρικές αμέλειες», όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, αποδεχόμενος πως αυτό έχει προκαλέσει αρκετή ένταση τόσο στην κοινωνία όσο και στους κόλπους του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ζήτημα άλλωστε επίκαιρο λόγω νέων περιπτώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο διάστημα.
«Συμμεριζόμαστε την αγωνία αλλά στόχος μας είναι να αποδώσουμε δικαιοσύνη» ανέφερε ο Δ.Μιχάλης ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να προβεί στο διοικητικό μέτρο της απομάκρυνσης τριών ιατρών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η έρευνα για δύο υποθέσεις καταγγελιών για ιατρικά λάθη. Πρόκειται για γιατρούς που «πρωταγωνίστησαν» στη διαχείριση των δύο επίμαχων περιστατικών και για τα οποία διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η απομάκρυνση από το ΤΕΠ των γιατρών δεν προδικάζει ευθύνες αλλά είναι ένα επιβαλλόμενο μέτρο ώστε η έρευνα να γίνει με ασφάλεια και αντικειμενικότητα, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη,
Σημειωτέον πάντως πως αυτή η απόφαση του έχει φέρει ένταση στις σχέσεις του διοικητή του Νοσοκομείου με τους γιατρούς ενώ το κλίμα βάρυνε το γεγονός πως ο ένας εκ των γιατρών, μετά το διοικητικό μέτρο υπέστη καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον κ. Μιχάλη  που δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του αποδίδοντας το περιστατικό στο στρες.
Αρχικά, μιλώντας για το ζήτημα, ο κ. Μιχάλης υπογράμμισε πως προέκυψαν συσσωρευμένα περιστατικά θανάτων στο νοσοκομείο και χαρακτήρισε ανθρώπινο το να γεννώνται ερωτηματικά, ειδικά από τους συγγενείς που αιφνιδιάζονται και αναζητούν το «γιατί». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε, χρέος της διοίκησης είναι να προσεγγίζει το θέμα ουσιωδώς εστιάζοντας στην ανησυχία του κόσμου και στο ενδεχόμενο κάτι να μην λειτούργησε σωστά.
Αφενός ξεκαθάρισε πως για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου Σπύρου Μπάθα η ΕΔΕ ενεργείται από την 6η ΥΠΕ που την ανέθεσε σε γιατρό εκτός του Νοσοκομείου Αγρινίου και δεν υπάρχει ακόμη πόρισμα ωστόσο τόνισε πως η εν λόγω έρευνα γίνεται με αντικειμενικό και με διάφανο τρόπο.
Επικέντρωσε λοιπόν ο κ. Μιχάλης σε δύο περιστατικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τα οποία ισχυρίστηκε πως η διοίκηση αναζητά την αλήθεια με τον επιβαλλόμενο επιστημονικό τρόπο και όχι με συναισθηματισμούς.
Ανέφερε πως για τις υποθέσεις αυτές ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο κατά το οποίο συλλέχθηκαν πληροφορίες , οι εμπλεκόμενοι παραχώρησαν με προφορικές συνεντεύξεις και έγγραφες εξηγήσεις. Καθώς όμως παραμένουν ασαφή στοιχεία και δεν εξήχθησαν με βεβαιότητα συμπεράσματα για παραπτώματα, για το λόγο αυτό ξεκινούν δύο ΕΔΕ και έχουν ήδη αναλάβει οι ελεγκτές . Υπογράμμισε πάντως πως η ΕΔΕ δεν είναι πάντα ένα απαιτούμενο μέτρο, εν προκειμένω είναι όμως και αν προκύψουν ευθύνες θα ακολουθήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες .
Πάντως με κάθε τρόπο ο κ. Μιχάλης διατράνωσε πως πρόθεση του είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη  σημειώνοντας πως το λάθος είναι στη φύση της ιατρικής αλλά πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπήρξε αδιαφορία ή αμέλεια υγειονομικών.
Υποστήριξε πως η απομάκρυνση τριών ιατρών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν συνεπάγεται ευθύνη για ενδεχόμενο ιατρικό λάθος αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο αντιμετώπισης του θέματος και προληπτικό για τον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. «Η έρευνα πρέπει να γίνεται ψύχραιμα, ήρεμα και υπεύθυνα τόνισε».
Σημειωτέον επίσης πως διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο σε γυναίκα που εισήχθη στο νοσοκομείο με πρόβλημα σκωληκοειδίτιδας διαγνώστηκε εγκυμοσύνη υποστηρίζοντας πως το ερεύνησε και δεν προέκυψε ιατρική αμέλεια προσθέτοντας πως τα στοιχεία είναι στη διάθεση οποιοδήποτε ενδιαφερόμενου.

“Υψηλή αποδοτικότητα στο Νοσοκομείο”
Θα πρέπει να επισημανθεί παράλληλα πως ο διοικητής υπογράμμισε πως στο νοσοκομείο Αγρινίου καταγράφεται υψηλή αποδοτικότητα κάνοντας λόγο για πολύ καλό έργο που επιτελείται, για υψηλού επιπέδου περίθαλψη και γνώση . «Δεν πρέπει να απαξιώνουμε το Νοσοκομείο εξαιτίας μιας αμέλειας», ανέφερε τονίζοντας πως είναι άδικο το κλίμα που διαμορφώθηκε στην τοπική κοινωνία. Εξήρε το έργο των ιατρών λέγοντας πως υπερβάλλουν εαυτόν αν και λόγω ελλείψεων και υπσοτελέχωσης ενίοτε φθάνουν στα όρια τους και σε κόπωση .

“Ευσεβής πόθος συγκεκριμένων ομάδων η παραίτηση μου”
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου ερωτήθηκε και για το αν υπάρχει σκέψη για παραίτηση του, ενδεχόμενο που διέψευσε. “Αποτελεί ευσεβή πόθο συγκεκριμένων ομάδων” είπε με νόημα προσθέτοντας ωστόσο πως αν αποφασίσει να παραιτηθεί θα το δηλώσει ευθαρσώς ο ίδιος. Συγκεκριμένη στόχευση προς…προϊσταμένους πάντως εκτιμάται πως είχε η αναφορά του πως αν κάποιοι αποφασίσουν να τον παραιτήσουν γιατί τον αποφασιστικό και ρηξικέλευθο τρόπο της διοίκησης του “τότε είναι…δικαίωμα τους”.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη Τύπου του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου:

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. lola

    Για τα (φερόμενα) ιατρικά λάθη μίλησε ο (φερόμενος) διοικητής.

  2. Αγρινιώτης

    Σωστός και λογικός ο διοικητής. Μεγάλο προσόν ενός ηγέτη η ψυχραιμία, την οποία διαθέτει ο κ. Μιχάλης.

  3. jem

    Μάλλον πλήρη ιατρική αδιαφορία θα έλεγα και πλήρη σήψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.