Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου

29-2koniordou-630 Αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία έκανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έχει προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Αγρινίου για τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση των παλαιών αποθηκών Παπαπέτρου και τη δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου.
Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου έκανε γνωστό πως η Εφορεία έχει υποβάλλει στο Πρόγραμμα Δράσης 2018 τη σύνταξη μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης για την επανέκθεση του μουσείου. Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος επανέκθεσης της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου προγραμματίζεται να γίνει στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 300.000,00€.

«Ο πολιτισμός διαπερνά την κάθε πτυχή του γίγνεσθαι. Κάθε τι που περιβάλει την δραστηριότητα μας είναι μια μορφή πολιτισμού, αφού κάθε ενέργεια χαρακτηρίζεται από έννοιες, ιδέες και αξίες. Σήμερα την εποχή της κρίσης των ριζικών και επιταχυνόμενων αλλαγών είναι επιτακτικός ο αναστοχασμός για να επαναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας σε σχέση με τον πολιτισμό. Ο προβληματισμός αυτός είναι κοινός τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο για τον ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών του Αύριο.» Αυτά σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού κατά την έναρξη της ομιλίας της στο Περιφερειακό Συνέδριο της Δυτική Ελλάδας στην Πάτρα:
Η Υπουργός στάθηκε στα έργα που εκτελούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, Αχαϊας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και τα οποία είναι «πολλά και σημαντικά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η «Αποκατάσταση Ξενοκρατείου κτηρίου στο Μεσολόγγι και μετατροπή του σε Μουσείο», προϋπολογισμού 3.700.000 € με πλήθος Υποέργων, εντάσσεται στα έργα προς υλοποίηση στην Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμη, το έργο «Δημιουργία πολιτισμικής – περιβαλλοντικής διαδρομής γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου» έχει εγκριθεί προς υλοποίηση στη στρατηγική της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με προϋπολογισμό 100.000 € και θα υποβληθεί σχετική πρόταση ένταξης από την Εφορεία μόλις ανοίξει σχετική πρόσκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Επιπλέον, έχει υπογραφεί προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Αγρινίου για τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση των παλαιών αποθηκών Παπαπέτρου και τη δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου. Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου η Εφορεία έχει υποβάλλει στο Πρόγραμμα Δράσης 2018 τη σύνταξη μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης για την επανέκθεση του μουσείου. Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος επανέκθεσης της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου προγραμματίζεται να γίνει στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 300.000,00€.
Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη προγραμματικές συμβάσεις, όπως: Με τον Δήμο Αγρινίου για την αποκατάσταση του θεάτρου Αρχαίας Στράτου. Με τον Δήμο Ναυπακτίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών για την Τεκμηρίωση της Ιστορικής Πόλης Ναυπάκτου (Β΄φάση Προγραμματικής Σύμβασης, προϋπολογισμός 67.650€). Με τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της πόλης.
Μελέτες
Ταυτόχρονα είναι πολλές και ώριμες οι μελέτες οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τις Εφορείες.
.Η Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας έχει επίσης καταθέσει δύο προτάσεις προς υλοποίηση στη Δράση «Ανοικτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα – επιχειρηματικότητα – καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) και συγκεκριμένα: «Ιόνια Οδός. Ανάδειξη της Πολιτιστικής διαδρομής της Ιόνιας Οδού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, εφαρμογών και επιδεικτικών εγκαταστάσεων», προϋπολογισμού 630.000 €. «Αύξηση της επισκεψιμότητας και του πολιτισμικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Αιτωλοακαρνανίας με οικουμενική χρήση διαδραστικών εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας», προϋπολογισμού 830.000 €. Επιπλέον έχουν κατατεθεί προτάσεις έργων προς υλοποίηση για το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, τα οποία αφορούν σε μεσαιωνικά κάστρα και αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας.
Για τα τελευταία υπάρχουν ώριμες και, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, εγκεκριμένες μελέτες ανάδειξης και αποκατάστασης, οι οποίες εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την ανάδειξη των πέντε αρχαίων θεάτρων της περιοχής (Μακύνεια, Καλυδώνα, Οινιάδες, Πλευρώνα, Στράτος).
«Ευχόμαστε η Περιφέρεια μετά την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ για το 2018 να εντάξει όλες αυτές τις σημαντικές μελέτες στον σχεδιασμό της» σημείωσε η Υπουργός.
Το ΥΠΠΟΑ έχει προβλέψει για την προκήρυξη του μόνιμου προσωπικού. Όσον αφορά στη Φύλαξη, στην Αχαΐα υπάρχει η πρόβλεψη για 3 έκτακτους και η μόνιμους, στην Ηλεία για 17 έκτακτους και 8 μόνιμους, στην Αιτωλοακαρνανία 3 έκτακτους και 2 μόνιμους, ενώ έχει γίνει αίτημα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για περίπου 1800 άτομα, σε προσωπικό φύλαξης.
Σε σχέση με την αποκατάσταση του γεφυριού του Αιτωλικού, θα προκηρυχθεί συνοπτικός διαγωνισμός τις αμέσως προσεχείς μέρες».
Η Υπουργός Πολιτισμού κατέληξε συνοψίζοντας την ομιλία της πως προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των θεσμών και πρωτοβουλιών του πολιτισμού στην περιφέρεια με ιδιαίτερο βάρος στις πρωτοβουλίες των νέων, τη δίκαιη κατανομή των πόρων, τη ανάδειξη της ταυτότητας αλλά και του πνεύματος συνεργασίας με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
«Αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και παρακολουθούμε στενά τις πρωτοβουλίες από κάτω προς τα πάνω. Το αναπτυξιακό συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβάλει με εμφατικό τρόπο προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.