Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται από την Παρασκευή- Κακοκαιρία στη μισή Ελλάδα, ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη

Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται από την Παρασκευή- Κακοκαιρία στη μισή Ελλάδα, ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή, καθώς η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, ενώ θα σημειωθούν λίγες βροχές στα δυτικά.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τοπικές βροχές ακόμα και χιόνια στα ορεινά προβλέπονται για σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Παγετός θα σημειωθεί κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες στη Θράκη, με πιθανότητα χιονόπτωσης.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με λίγες όμως τοπικές συννεφιές. Ο καιρός θα παραμείνει συννεφιασμένος και βροχερός μέχρι και την Κυριακή, με άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς έρχονται θερμότερες μάζες, ωστόσο το κρύο στα βόρεια θα συνεχίσει στα βόρεια τμήματα της χώρας

Τι είναι ο καιρός τύπου “Π”

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, συννεφιές θα υπάρχουν στο Αιγαίο με χιονόνερο ή χιόνι στα ανατολικά και βόρεια τμήματά του, βροχή στα πιο νότια τμήματα και ακόμα και μέσα στο Ιόνιο θα υπάρχουν αυξημένες συννεφιές.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με λίγες όμως τοπικές νεφώσεις.

Από αύριο Παρασκευή, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN tv, διαδοχικά βαρομετρικά θα επηρεάσουν την χώρα μας από τα δυτικά και θα επικρατήσει καιρός τύπου “Π”.

Ο καιρός τύπου “Π” είναι όταν οι βροχές ή οι καταιγίδες εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα “Π” της ελληνικής αλφαβήτου και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί σαν τύπος καιρού “Π”. Στο κέντρο του Π υπάρχει σχετική καλοκαιρία.

Αυτός ο καιρός προκύπτει όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά. Οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας, “πηδαλιουχούμενες” από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας “δυσκολεύονται” να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου.

Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να “νικήσουν” αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά.

Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο.

Καιρός τύπου “Π” προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκ νέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.