Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας. Μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις οπουδήποτε στο σώμα. Όταν ο χόνδρος στις αρθρώσεις φθείρεται, τα οστά εκτίθενται και τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί πρήξιμο και πόνο στην άρθρωση και μπορεί να περιορίσει το εύρος κίνησής σας.

Η οστεοαρθρίτιδα  ξεκινά γενικά αργά αλλά συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η βάση του μεγάλου δακτύλου, γνωστή ως η πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση, είναι μια κοινή τοποθεσία για την ΟΑ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΟΑ στο δάχτυλο;

Ακόμα και στα αρχικά στάδια, η αρθρίτιδα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, πόνο και πόνο στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο ή πόνο σε άλλα δάχτυλα ή στην αψίδα του ποδιού σας καθώς περπατάτε.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί ακόμη και να αναπτύξετε μια αίσθηση καψίματος, η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι του πόνου των νεύρων ή της νευροπάθειας.

Ένα αρθριτικό δάκτυλο μπορεί να πονάει μετά από μεγάλες περιόδους καθισμάτων ή όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά το πρωί. Η δυσκαμψία και ο πόνος είναι συνήθως ένα σημάδι της ΟΑ μετά από μεγάλες περιόδους αδράνειας ή ακινησίας.

Η υπερανάπτυξη του οστού των μεγάλων δακτύλων μπορεί να κάνει δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να λυγίσει το δάχτυλό σας.

Πιο συγκεκριμένα, σε άτομα με ΟΑ, η άρθρωση εκφυλίζεται και ενεργοποιείται μια αντιδραστική διαδικασία των οστών, όπως τα σπόρια ή η αγκυλοποίηση. Η υπερβολική ανάπτυξη των οστών μπορεί να οδηγήσει σε σύντηξη της άρθρωσης και σε σταθερή ή μη κάμψη. Το αποτέλεσμα είναι ένα άκαμπτο δάχτυλο, το οποίο ονομάζεται επίσης hallux rigidus.

Αλλαγή εμφάνισης

Η αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή, οπότε μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο γύρω από την άρθρωση του toe. Ο χαλασμένος χόνδρος μπορεί να οδηγήσει σε οστά μεταξύ των οστών.

Μπορεί να έχετε στένωση του χώρου των αρθρώσεων ή καταστροφή, αλλά ελάχιστο πόνο. Υπάρχει ένα φάσμα συμπτωμάτων και ακτινογραφικών ευρημάτων που μπορεί να συμβούν.

Το σώμα σας θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει αυτήν την κατάσταση αναπτύσσοντας περισσότερα οστά. Αυτό δημιουργεί οστικές προεξοχές που ονομάζονται οστά spurs.

Μπορεί να μην γνωρίζετε τα οστά των οστών έως ότου εμφανίσετε ένα ορατό χτύπημα ή κάλλο στο δάχτυλό σας.

Καθώς το μεγάλο δάχτυλο αλλάζει, μπορεί να αρχίσει να σπρώχνει τα άλλα δάχτυλα, προκαλώντας τη διεύρυνση του αρμού στη βάση του μεγάλου δακτύλου. Αυτό είναι γνωστό ως Κότσι. Δεδομένου ότι αυτή η διεύρυνση της κάψουλας των αρθρώσεων δεν είναι οστική, δεν θα εμφανίζεται σε ακτίνες Χ.

Δυσκολία στο περπάτημα

Το περπάτημα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν δεν μπορείτε να λυγίσετε το δάκτυλό σας.

Εάν δεν έχετε ήδη Κότσι, η ανισορροπία στον τρόπο που περπατάτε μπορεί να τα κάνει πιο πιθανό να αναπτυχθεί. Καθώς περπατάτε, τα κουνελάκια σπρώχνουν τα παπούτσια σας, προκαλώντας το μεγάλο δάχτυλό σας να σπρώχνει τα άλλα δάχτυλά σας. Αυτό κάνει το περπάτημα επώδυνο.

Το επακόλουθο τρίψιμο της εξωτερικής άρθρωσης στα παπούτσια σας μπορεί επίσης να κάνει το περπάτημα επώδυνο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.