Γράφει ο Σταύρος Λαϊνάς-βιολόγος, ιχθυολόγος
Τα ψάρια ανάλογα με το περιβάλλον ως προς την αλατότητα στο οποίο ζουν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που ζουν μεγαλώνουν και αναπαράγονται στα γλυκά νερά (δηλ. στα ποτάμια και στις λίμνες) και σε αυτά που ζουν μεγαλώνουν και αναπαράγονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς . Τα ποτάμια και οι λίμνες έχουν πολύ μικρή αλατότητα , ενώ οι θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν μεγάλη της τάξεως 3,5% . Και στις δύο περιπτώσεις τα ψάρια για να μπορέσουν να ζήσουν έχουν αναπτύξει την λεγόμενη ωσμωρύθμιση . Αυτή γίνεται από τους νεφρούς, τα βράγχια, το δέρμα και το έντερο . Άρα υπάρχει μια ισορροπία εξωτερικού περιβάλλοντος με το εσωτερικό του σώματος των ψαριών . Αν ψάρια του γλυκού νερού βρεθούν σε θαλασσινό περιβάλλον τότε θα συμβεί αφυδάτωση διότι λόγω της ώσμωσης το νερό που υπάρχει στο σώμα των ψαριών αυτών θα κινηθεί προς το πυκνότερο ( από το αραιότερο στο πυκνότερο διάλυμα βάσει του νόμου της φυσικής ) και λόγω έλλειψης υγρών στο σώμα τους θα πεθάνουν .
Στην περίπτωση των ψαριών του Βόλου όσα ψάρια γλυκού νερού από την λίμνη Κάρλα δια μέσου της διώρυγας εισχώρησαν στον Παγασητικό κόλπο ,ή πέθαναν πριν φτάσουν από έλλειψη οξυγόνου στην διώρυγα , ή πέθαναν μόλις εισήλθαν στο θαλάσσιο περιβάλλον .
Στα νεκρά ψάρια για να γίνει η αποσύνθεσή τους αναπτύσσονται βακτήρια τα οποία παράγουν αέρια που είναι η δυσοσμία η οποία διαχέεται και στο εξωτερικό περιβάλλον Επιπλέον τα βακτήρια αυτά καταναλώνουν το οξυγόνο του νερού με αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο θαλάσσιο περιβάλλον να υπάρχει δραματική μείωση οξυγόνου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα υδρόβια ζώα της περιοχής . Επίσης λόγω της ύπαρξης των βακτηρίων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουμε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος .
Τι πρέπει να γίνει . Άμεση αποκομιδή των νεκρών ψαριών και ανάλογα ή αποτέφρωση ή υγειονομική ταφή με στρώματα ασβέστη έτσι ώστε εκεί που θα γίνει να μην έχουμε ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα .
Μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων στον Παγασητικό κόλπο από ειδικούς επιστήμονες .
Υπάρχει το ΕΛΚΕΘΕ Ελληνικό κέντρο θαλασσιών ερευνών και το τμήμα Γεωπονίας και Υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν και με τις άριστες επιστημονικές γνώσεις που διαθέτουν να καθοδηγήσουν για την τελική επίλυση του προβλήματος .
ΛΑΪΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
Γραφείο : Ζωοδόχου πηγής 26 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ. 26410-22594 κιν. 6972500730